BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Spryskiwacze reflektorów vs Zestaw HID (Fakty i Mity)
Autor Wiadomo
Bartas 
///M3 E36 FAN

Pomg: 1 raz
Doczy: 16 Wrz 2007
Skd: Zielonka k. Wawy
Wysany: 2008-01-14, 22:15   Spryskiwacze reflektorów vs Zestaw HID (Fakty i Mity)

Wiem, że temat był mocno wałkowany, ale z tego co wyczytałem na forum zbyt dużo się nie dowiedziałem ;/
Wiedza, którą ja posiadam jest taka, że do zestawów HID montowanych samemu nie jest potrzebny ani system samopoziomowania ani wysokociśnieniowe spryskiwacze refektorów. Jednak z dość wiarygodnego źródła (Motor albo AŚ) wyczytałem, że regulacje prawne uległy zmianie i teraz są obowiązkowe spryskiwacze reflektorów (nie wiem jak jest z tym samopoziomowaniem).
Proszę kolegów o podzielenie się wiarygodnymi i prawdziwymi informacjami, bo stary mi pruje że przeglądu nie przejdę a z drugiej strony niektórzy forumowicze twierdzą, że nic sie nie stanie...

Chodzi mi o to:
1. Czy w świetle PRAWA, auto z zestawem HID musi mieć te spryskiwacze czy nie?
2. Jak nie ma, to czy np. pan władza może mi dowód rej. zabrać i jednocześnie czy przejdę badania techniczne?

MAJSU 

Pomg: 14 razy
Doczy: 14 Wrz 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2008-01-14, 22:30   

Gdzieś widziałem przepisy dotyczące oświetlenia że samopoziomowanie itp przy xenie tyczy sie tylko NOWYCH samochodów, no chyba że coś zmienili ale przecież prawo nie działa wstecz jak każdy wie, więc jak ci policjant udowodni że zrobiłeś to po ewentulanej zmianie przepisów, o której nie słyszałem zresztą...

Ostatnio zmieniony przez MAJSU 2008-01-14, 22:30, w caoci zmieniany 1 raz  

jezierek 

Pomg: 3 razy
Doczy: 14 Maj 2007
Skd: Białystok
Wysany: 2008-01-14, 22:34   

tylko ze xenon np w e36 był montowany, nie wiem który rok itp ale przepis ze maja miec spryskiwacze wszedł bodajze 95-97rok wiec skoro moja ma oryginalnie xenon to jak miałbym miec w niej spryskiwacze kiedy w 92roku nie było trzeba tego miec :?: :|

nisko, twardo, szybko i ciemno ;)

Sprzedam sportowe zawieszenia, gwinty, sprezyny, xenon!

MAJSU 

Wysany: 2008-01-14, 22:51   

CarF napisa/a:
tylko ze xenon np w e36 był montowany, nie wiem który rok itp ale przepis ze maja miec spryskiwacze wszedł bodajze 95-97rok wiec skoro moja ma oryginalnie xenon to jak miałbym miec w niej spryskiwacze kiedy w 92roku nie było trzeba tego miec :?: :|

W 92 roku xenonu nie było nawet w opcji w S klasie... Zresztą w 95-97 też raczej nie.

Ostatnio zmieniony przez MAJSU 2008-01-14, 22:51, w caoci zmieniany 1 raz  

jezierek 

Doczy: 14 Maj 2007
Skd: Białystok
Wysany: 2008-01-14, 22:54   

ja tego nie wiem, a pan policjant ? :)

nisko, twardo, szybko i ciemno ;)

Sprzedam sportowe zawieszenia, gwinty, sprezyny, xenon!

MAJSU 

Wysany: 2008-01-14, 23:18   

CarF napisa/a:
ja tego nie wiem, a pan policjant ? :)

Hmmm... no niewiem jak zawsze ich UWIELBIAM wyprowadzać z równowagi zanim coś tam wypiszą tymi trzęsącymi się rączkami od wkurw..... bo i tak nigdy mandatów nie płacę :] .

Gasper 
Powered by BMW

Pomg: 13 razy
Doczy: 14 Pa 2004
Skd: Berlin&Kargowa
Wysany: 2008-01-14, 23:22   

Ja nadal podtrzymuję to co wcześniej pisałem - cały reflektor traci homologację kiedy wymieni się w nim źródło światła - z halogenowej żarówki na ksenonowy żarnik. Kiedyś wyszukałem to i przeczytałem 3 razy. Może przepisy się zmieniły... nie wiem.

W Niemczech przepisy są podobne, ale jak podczas przeglądu diagnosta sprawdzi, że modyfikacja jest bezpieczna dla ruchu drogowego i wpisze to w papiery, to można sobie jeździć. Póki w Polsce nie istnieje wpisywanie takich modyfikacji podczas przeglądu do książki wozu, to policjant może sobie różnie interpretować przepisy podczas kontroli. Najczęściej nie zna ich po prostu.

Bardziej ufam kodeksowi, którego fragment sam przeczytałem, niż sprzedawcom z allegro.

Howgh

reso 
WĄSKA NA MT II

Doczy: 15 Lis 2007
Skd: Gliwice
Wysany: 2008-01-14, 23:54   

MAJSU_WuWuA napisa/a:
CarF napisa/a:

W 92 roku xenonu nie było nawet w opcji w S klasie... Zresztą w 95-97 też raczej nie.

Tak się składa że xenony miało już np Audi 100 w budzie C4(tak bardzo żadki okaz ale tak było). Wtedy nie było potrzebne ani poziomowanie ani sprysk. Przepis apropo poziomu i sprysku został wprowadzony w 98 roku!

flash 
Best member

Pomg: 2 razy
Doczy: 26 Sie 2006
Skd: .: Jaworzno City :.
Wysany: 2008-01-15, 00:14   

przepis poziomu i spryskow dotyczy nowych aut. nie ma takze przepisow o utracie homologacji lampy przy zastosowaniu innego zrodla swaitla - zarowka osram ma inna homologacje niz philips. pozatym jesli palnik ksenonowy w oprawce h1 udaje zarowke h1 to nie ma znaczenia czym jest zasilany. lampy przeciez nie zmieniamy.

widzialem (i konstruowalem ) kiedys wzmacniacze siwatel - przetwornice podwyzszajace napiecie na zarowkach do 14V - w normalnym aucie spada napiecie do 10V - obnizajac skutecznosci o okolo 20-30% - dotyczy zarowek halogenowych - to tez zmienia homologacje?? bzdury

artykuly w auto swiecie , motorze i innych sa SPONSOROWANE i pisza tam to co im kaze sponsor. jesli ktos jest przeciwnikiem to prosze podac paragraf z kodeksu drogowego a nie opierac sie o pierdoly wypisywane przez te gazety.
Ostatnio zmieniony przez flash 2008-01-15, 00:16, w caoci zmieniany 1 raz  

Gasper 
Powered by BMW

Doczy: 14 Pa 2004
Skd: Berlin&Kargowa
Wysany: 2008-01-15, 00:25   

otóż nie sugerowałem się auto światem. ba, nawet ktoś niedawno przytoczył artykuł pro-xenonowy.

Tu cytat znaleziony w 5 minut na internecie.

Cytat:
Szanowny Panie!

Będąc członkiem klubu Mondeo Klub Polska zobowiązałęm się do zwrócenia się z prośbą o wyjaśnienie wątpliwości dręczących wielu naszych klubowiczy.

Pytanie brzmi: czy legalna jest przeróbka reflektorów halogenowych poprzez zamontowanie w nich specjalnie do tego przystosowanych żarników xenon posiadających odpowiednie gniazda mocowania -np. tak jak żarówki h7 (nie następuje ingerencja w kształt odbłyśnika)? Zdajemy sobie sprawę że reflektor posiada homologację, czy nie utracimy jej zakładając takie właśnie żarniki? W przypadku gdy takie działanie powoduje utratę ważności homologacji czy jest sposób na zalegalizowanie tak przerobionej lampy? Ile taka legalizacja moze kosztować i gdzie ją można wykonać? Wiele firm zajmujących się oświetleniem aut i ich tuningiem oferuje obecnie taką właśnie przeróbkę reflektorów twierdząc iż jest to w pełni legalne.

Uprzejmie proszę o wyczerpującą odpowiedź i jeżeli jest to możliwe przywołanie odpowiednich przepisów prawnych (co wielce ułatwi nam wyjaśnianie podnoszonych przez członków klubu wątpliwości co do legalności takich przeróbek). Jeżeli nie jest Pan osobą właściwą w tej sprawie to przepraszam za zajęcie Pańskiego cennego czasu i jeżeli to możliwe to proszę o nakierowanie na właściwy tor załatwienia sprawy (oczywiście w miarę możliwości).

Pozdrawiam

Bartłomiej Szpilarski

Odpowiedź

Szanowny Panie

Takowa przeróbka jest niezgodna z polskim i międzynarodowym prawodawstwem.

Prawo o ruchu drogowym Dz.U. Nr 108 Poz. 908 Art. 66 ust.4 p. 2 „Zabrania się stosowania w pojeździe przedmiotów wyposażenia i części nieodpowiadającym warunkom określonym w przepisach szczegółowych” (Regulaminy homologacyjne EKG ONZ) .

Istnieje klasa reflektorów przystosowanych do wyposażania ich w gazowe, wyładowcze źródła światła i tylko one mogą być wyposażane w tzw „ksenony”, których strumień świetlny jest kilkakrotnie większy niż tradycyjnej żarówki halogenowej.

Ponadto zastosowanie tych reflektorów niesie za sobą dalsze implikacje w postaci konieczności stosowania układu samopoziomującego i czyszczącego szybę reflektora.

Posłużę się obrazowym porównaniem: można lampę naftową wyposażyć w żarówkę i usunąć naftę zastępując ją źródłem energii elektrycznej ale nie będzie to już lampa naftowa lecz latarka, posiadająca inne właściwości np. świetlne.

z poważaniem

mgr inż. Maciej Łukasik

Kierownik Zakładu Oświetlenia i Wyposażenia Elektrycznego Pojazdów

Instytut Transportu Samochodowego

ul. Jagiellońska 80, 03-301 Warszawa

tel./faks: 022 8114095

poniżej link do forum z dyskusją na ten temat:

Link

Sam jeździłem dwa lata na bixenonach w e36 i wiem jakie to udogodnienie. Nie mam też zamiaru nikomu zepsuć ich biznesu xenonowego. Padło pytanie, to konkretnie odpowiadam. Sam dla świętego spokoju sprzedałem ksenony, bo już miałem rozmowę z policjantem (nie w Polsce). Jak widać zawsze można znaleźć haka na takie xenony.

Flash, proszę, nie porównuj żarówki halogenowej H1 do żarnika z gniazdem "pod H1". To są dwie różne rzeczy. Na pewno chińscy inżynierowie siedzą godzinami i badają ogniskową pod poszczególne modele europejskich aut z halogenowymi reflektorami...
Ostatnio zmieniony przez Gasper 2008-01-15, 00:41, w caoci zmieniany 3 razy  

Kujon 

Pomg: 4 razy
Doczy: 09 Lut 2006
Skd: Tarnów
Wysany: 2008-01-15, 07:57   

Ja już kiedys analizowałem i komentowałem na innym forum ten list pana "magistra inzyniera" :lol: podparł sie on podstawą prawną z prawa o ruchu drogowym i napisał że przepisy szczegółowe znajdują się w dyrektywach EKG i ONZ , tyle że nie podał podstaw prawnych tych przepisów szczegółowych , bo buc dobrze wie że one odnoszą sie tylko do nowych samochodów z fabrycznymi ksenonami :lol: :lol: :lol:

Tylu mamy w kraju "fachowców" , znawców prawa itp , ale żaden jeszcze nie podał czarno na białym przepisu podstawy i uzasadnienia , bo takich jeszcze nie ma :!:
Wiem że na zdrowy rozum taka przeróbka nie jest do końca OK i nie ma co ukrywać panowie bo ci co montowali HID xenony dobrze o tym wiedzą że to są PRAWIE jak xenony :wink:

www.bmw-syndykat.pl - Ciemna Strona Marki

Kosa 

Doczy: 01 Mar 2005
Skd: DDZ
Wysany: 2008-01-15, 08:00   

Cytat:
Zgodnie z Regulaminem 48 EKG ONZ, światła mijania posiadające źródło światła o strumieniu świetlnym większym niż 2000 lumenów powinny być wyposażone w urządzenia czyszczące szybę reflektora posiadające homologację zgodna z Regulaminem 45 EKG ONZ. Czyli mówiąc bardziej zrozumiale muszą mieć one odpowiednie spryskiwacze.

http://www.swiatmotoryzac...ery&page=czytaj

Kujon 

Doczy: 09 Lut 2006
Skd: Tarnów
Wysany: 2008-01-15, 09:39   

a ten regulamin 45 EKG nie odnosi sie tylko do nowych pojazdów :?:

www.bmw-syndykat.pl - Ciemna Strona Marki

Kosa 

Doczy: 01 Mar 2005
Skd: DDZ
Wysany: 2008-01-15, 09:47   

Regulamin nr 48 Europejskiej Komisji Gospodarczej Organizacji Narodów Zjednoczonych (EKG ONZ) – Jednolite przepisy dotyczące homologacji pojazdów w odniesieniu do urządzeń oświetleniowych i sygnalizacji świetlnej

marekfl 
Scyzoryk

Doczy: 10 Mar 2006
Skd: Kielce - Scyzoryk
Wysany: 2008-01-15, 09:51   

Kosa napisa/a:
Regulamin nr 48 Europejskiej Komisji Gospodarczej Organizacji Narodów Zjednoczonych (EKG ONZ) – Jednolite przepisy dotyczące homologacji pojazdów w odniesieniu do urządzeń oświetleniowych i sygnalizacji świetlnej

Szczegółowo to było opisane w jednym z ostatnich numerów BMW Trends gdzie mniej wiecęj były wyjaśnione prawne podstawy i właśnie ten przepis był wspomniany i wogole dość zjadliwie to było wytłumaczone o co kama z taka przerobką.

flash 
Best member

Wysany: 2008-01-15, 10:04   

to na co sie powoluja mocni przeciwnicy to przepis dotyczacy uzyskania homologacji. kto z was chce uzyskac homologacje? bo ja nie. prosze podac caly przepis a nie wyrywac 1 zdanie, bo dalej tak myslac mozna stwierdzic ze zabrania sie montowania xenonow bo moga odwrocic uwage innych kierowcow.
a zanim ktos poda przepis - prawa o ruchu drogowym a nie przepisow ONZ dotyczacych producentow i nowych aut, to prosze odnalesc w googlach ten przepis i przeczytac czego dotyczy i czy czasem jakis inny przepis tego nie likwiduje.

marekfl 
Scyzoryk

Doczy: 10 Mar 2006
Skd: Kielce - Scyzoryk
Wysany: 2008-01-15, 10:13   

flash napisa/a:
to na co sie powoluja mocni przeciwnicy to przepis dotyczacy uzyskania homologacji. kto z was chce uzyskac homologacje? bo ja nie. prosze podac caly przepis a nie wyrywac 1 zdanie, bo dalej tak myslac mozna stwierdzic ze zabrania sie montowania xenonow bo moga odwrocic uwage innych kierowcow.
a zanim ktos poda przepis - prawa o ruchu drogowym a nie przepisow ONZ dotyczacych producentow i nowych aut, to prosze odnalesc w googlach ten przepis i przeczytac czego dotyczy i czy czasem jakis inny przepis tego nie likwiduje.

Koleszko jak juz pisałem wyżej to jest to poisane dokladnie w BMW Trends na przykłądzie zestawu HIDA :) postaram sie zrobic skany i zamiscic. W kazdym badź razie montarz HIDow nie jest do konca 'prawny' i z tego co tam pisali powinien zostac wykonany przed odpowiedni zaklad zajmujacy sie taka robota, z tego co pamietam to pisali rowniez ze nie moze byc montowany w reflektorach bez soczewek chyba (ale nie jestem pewien - skleroza) i chodzilo jeszcze o dostosowanie szkiel reflektorow (cos tam pisali o gladkich szklach o ich polerowaniu) Zrobie Scany w tym tyg albo foty temu artykułowi i zamieszcze bo warto przeczytac ...

flash 
Best member

Wysany: 2008-01-15, 10:36   

chetnie poczytam :-) nie wiem jak u was , ale w e34 mam gladkie szklo, mam soczewke. samopoziomowania miec nie bede nigdy, natomiast spryskiwacze montuje ale glownie dla wlasnej wygody, bo lampa brudna po prostu nie swieci. obojetne czy na H1 czy ksenonie.
Ani pan na przegladzie, ani pan policjant, ani krokodyl z Inspekcji nie jest w stanie podac konkretnego artykulu w kodeksie, ktory zabrania montazu ksenonow, lub wymusza uklady samopoziomowania i spryskiwaczy.
jesli zestaw ma homologacje to wymiekaja tez inne przepisy mowiace o niemoznosci montowania do auta innych rzeczy ktore jej nie posiadaja. homologacje - e w kolku musi posiadac wszystko, zarowka, trojkat ostrzegawczy , gasnica, kierownica itd.

jakos o spojlery z wlokna szklanego nikt sie nie czepia, a paragrafy jednak sa.

raven 
poza dobrem i złem

Doczy: 27 Pa 2005
Skd: Kowala / Lublin
Wysany: 2008-01-15, 10:55   

swego czasu na innym forum jeden zapaleniec pytał o założenie do osobówki orurowania przedniego takiego jak do terenówek. Także pytał o zgodność z prawem, ale nie o to mi chodzi. W wyniku dyskusji jaka się wywiązała wyszło na jaw, że ten jegomość miał w dużym poważaniu bezpieczeństwo innych użytkowników dróg a w szczególności pieszych...no bo przecież to jego auto i jego problem....
Mam wrażenie, ze ta dyskusja ma podobny charakter. Nie raz i nie dwa spotkałem już auta z pseudo xenonami i zawsze nie mogłem się nadziwić czemu one tak walą po oczach. Nigdy takowym nie jeździłem, więc może i widniej jest przed autem, ale ludzie, drogi to nie Wasze prywatne poletka, gdzie obowiązuje samowolka, bo liczy się także bezpieczeństwo innych użytkowników, którzy mają takie same prawa. Skoro producent nie przewiduje montażu pewnych rzeczy i podzespołów to coś w tym musi być, a jeśli to kogoś nie przekonuje to niech od razu fundnie sobie zestaw halogenów z rajdówki wrc i będzie miał jasno jak w dzień, tylko niech się nie zdziwi jak mu jakiś TIR zajedzie drogę.... Tego typu modyfikacje to nie nasza prywatna sprawa, bo ma to istotny wpływ na bezpieczeństwo zarówno nasze jak i innych. Tutaj niestety nie ma wolności.
Zresztą, jeździłem już różnymi markami aut i co do oświetlenia drogi w nocy, to beemce żadne nie dorównywało, więc po co????? :wink:

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2008-01-15, 11:46   

raven, hehe niby masz racje z tym ze oslepiac bedzie jednakowo lampa z zarwoka h7 55W, h7 100W i zarnik xenon 35W jesli ktos sobie nie ustawi tak jak trzeba na stacji kontroli pojazdow... jesli jest ustawione tak jak nalezy to elegancko widac granice swiecenia...

reso 
WĄSKA NA MT II

Wysany: 2008-01-15, 14:06   

Dokładnie mam w jednym aucie już 3rok takie xenony i jeszcze w życiu nikt mi nie mrugał że go oślepiam, do tego każdy przegląd techniczny przechodze bez łapownictwa :twisted:
Osobiście używam barwy 4300K, czyli najbielszej z możliwych i najjaśniejszej.

Sonny 

Doczy: 01 Lut 2006
Skd: cze100chowa
Wysany: 2008-01-15, 17:00   

reso wrzuc zdjecia z tymi zenonami 4300, bo chcialem takie wlasnie kupic.

reso 
WĄSKA NA MT II

Wysany: 2008-01-15, 17:15   

Spoko, porobie fotki to wrzucę. Jeszcze apropos barwy. Jak kupisz 4300K to będą świeciły bardzo jaśniutko na biało, z czasem(tak jak moje) zbliżania się do końca żywotności żarnika światło będzie wpadało w taki fiolecik, a potem nawet w lekki róż :lol: , potem żarnik gaśnie już na wieki 8-)

SPRZEDAM KOMPLETNY SILNIK ZE SKRZYNIA I OSPRZĘTEM M20B20 (Z MOJEGO CABRIO) TANIO!!!!

flash 
Best member

Wysany: 2008-01-15, 18:38   

niestety na fotkach 4300 wygladaja niebiesko. w rzeczywistosci jest lepiej. ja kupilem 6000 i bardzo zaluje. swiatlo jest podobne do tego jakie daja swietlowki, jezdzi sie bardzo nienaturalnie. jak ktos sie zastanawia to niech wybiera 4300. w ostatecznosci 5100 - jak w mercedesach , sa lekko zielonkawe.

BADYL 

Pomg: 5 razy
Doczy: 20 Mar 2004
Skd: *****
Wysany: 2008-01-15, 20:14   

Cudowny temat.

Własnie i ja założyłem HIDy do siebie auto z 92 roku.

A jak sie ktos nie zna to niech nie pisze ze w 92 roku nie było montowanych XENONÓW oryginalnych do mesiów i beemek 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-)

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: