Wysłany: 2008-01-26, 14:17 OBC II - od czego sa te kostki
witam
podpinam sobie wlasnie imobilajzer do OBC II i za chiny nie moge sie doszukac gdzie podpiac te kostki
1 - wychodzi z wiazki od czujnika temp
2 - wychodzi gdzies z glownej wiaski za zegarami
i zastanawia mnie jeszcze ta kostka ona tez wychodzi z wiazki od czujnika temp i jak dla mnie to pod nia powinno sie podpiac jakis wlacznik otwarcia maski czy cos podobnego jesli sie myle po poprawcie mnie a jesli macie jakies fotki jak to wyglada to bede wdzieczny
a i czy przez te dwie nie podpiete kostki moze byc tak ze imobilajzer nie blokuje odpalenia auta
wiec tak o ile dobrze pamietam to do tego calego imobilajzera bylo jeszcze takie badziewie w drzwiach kierowcy (taki jakby dodatkowy zamek) i z tego kabluchy szly do niby centralki. To samo tyczy sie pewnie tych kabli co nie wiesz gdzie podpiac.
centralka ta byla przykrecana na 2 wkretach pod kokpitem ood strony kierowcy (jakos tak pod podszybiem) szla do niej szeroka zielona kostka (nie pamietam z czego) i prawdopodobnie te twoje kabluchy
Nie wiem tylko czy ten dodatkowy zamek w drzwiach nie byl jakims innym wyposazeniem dodatkowym procz imobilajzera i nie potrafie tego sprawdzic.
Natomiast moge sprawdzic czy dziala u mnie imobilajzer jak tylko powiecie jak sie go ustawia na ten magiczny kod.
Ja mam przelozona cala kompletna instalacje z innego iSa z prawie full opcja ale robilem to daaawno i nie pamietam, za to wiem ze duzo kabli zostalo bez zadnego podlaczenia (tylko nie wiem czemu ani z czego te kable)
Wszystko co napisalem nie jest sprawdzone to tyle co pamietam mniej wiecej, jak cos to po niedzieli moge zajrzec i powiedziec co u mnie wisi a co jest gdzies podlaczone (o ile rozeznam sie w tym gaszczu).
P.S.
Wlasnie wpadlem na to ze do licznika procz tej zoltej podluznej kostki byly wpiety ten kabel (2) z OBCII, do licznika jest taka magiczna przystawka do ktorej wchodzil ten kabelek.
sory za skladnie ortografie i za to ze pewnie nikt nie zakuma o co mi chodzilo
_________________ BMW E21 315(i) `83
BMW E30 318is `90
co do kodowanie imobilazjera to jest tak:
przekrecasz stacyjke w pozycje 1
naciskasz CODE na OBC
ustawiasz kod (klawiszami 1000; 100; 10; 1)
wylaczasz stacyjke
i potem aby odpalic auto to powinno by tak
przekrecasz stacyjke pokazuje sie na OBC napis CODE ---- wtedy klawiszemi 1000; 100; 10; 1 wpisujemy kod i naciskamy CODE albo RES (nie pamietam) i powinno sie dac odpalic auto
natomisat jesli nie wpiszemy kodu to auto nie powinno odpalic
a jesli 3 razy zle podamy kod to powinna zawyc syrenka od imobilajzera
no dobra niby wprowadzilem kod po pierwszym przekreceniu stacyjki zamiast godziny pokazalo sie ----CODE wpisuje kod zapala... nie wpisuje kodu zapala.... ale co najdziwniejsze jak go zgasze i znow odpalam to juz o kod nie pyta, nie wiem czy dobrze go zakodowalem
_________________ BMW E21 315(i) `83
BMW E30 318is `90
Chciałbym podłączyć się do tematu i zapytać gdzie podłączyć białą kostkę z czerwonymi kabelkami widoczną poniżej na zdjęciu. Domyślam sie, że gdzieś do tej całej białej kości prądowej pod centralką OBC II, ale gdzie dokładnie?
Czy niepodłączenie tej kostki ,powinno spowodować , że coś nie będzie działać?
I jeszcze takie pytanko , czy odpalenie tzw."ukrytych funkcji" obc polega tylko na jednoczesnym wciśnięciu przycisków 1 i 1000 lub 10 i 100 , bo jakoś nie umiem tego uruchomić.