Więc tak oryginalny klucz BMW jest za krótki i nie da sie nim odkręcić moich nowych felg, tak wogole to on jest bardzo miękki, potrzebuje jakiś fajny mocny krzyżak, zaznaczam mocny bo juz jeden udało mi sie złamać a też podobno miał byc mocny . Jakie firmy polecacie Jakieś konkretne modele allegro itp Musze sie zaopatrzyć na lato.
Wysłany: 2008-01-26, 13:01
Są przypadki, że krzyżakiem można się podetrzeć, nawet z metrową przedłużką - dlatego że te badziewia są za miękkie. Najlepszy efekt daje sztywny gruby klucz, najlepiej własnej roboty
no właśnie już mi sie kiedyś udało na drodze złamać krzyżaka na zapieczonej śrubie , spędziłem 2 godziny na jakimś odludziu przy przystanku autobusowym , gdyby nie jakiś "wieśniaczek" który ulitowal sie nademną i przyszedł z naprawde mocnym krzyżakiem i dużym młotkiem to pewnie czekałaby mnie laweta .
Sarna co to masz za klucz i hał macz za niego
Wysłany: 2008-01-26, 21:59
Kujon napisał/a:
no właśnie już mi sie kiedyś udało na drodze złamać krzyżaka na zapieczonej śrubie
ludzie jak Wy sruby dokrecacie? toz tam max z sila 115-120N..... albo pajace na wulkanizacjach co alufelgi dopierd*laja pneumatami tak ze pozniej bez 1.5 metrowej rury nawet nie ma co probowac...
Tak śruba była dokrecona pistoletem, mam już nauczke i zawsze pilnuje mechanika itp żeby dokręcali kluczem, wracajac do tematu to ma być krzyżak żadną wajhą itp wynalazkami nie odkecicie Hamannów
Kup sobie komplet kluczy choćby np Honiton na allegro po 230zł za całą walizkę ja nimi zawsze odkręcam felgi choćby były pneumatykiem na maxa zakręcone, a taki komplet zawsze ci się przyda.
Kup sobie komplet kluczy choćby np Honiton na allegro po 230zł za całą walizkę ja nimi zawsze odkręcam felgi choćby były pneumatykiem na maxa zakręcone, a taki komplet zawsze ci się przyda.
Świr kwestia w tym zeby klucz mial długośc ramienia między śrubą a zagięciem klucza min 20 cm bo inaczej nie odkręcisz bezpiecznie koła, a te wszystkie walizkowe wynalazki są za krótkie, ja chce po prostu dobry krzyżak bo ma ramie długości 25cm spokojnie i nie musze sie bać że przy odkęcaniu przejade po rancie itp.
kujon kup sobie pneumata na 24 v ostatnio szwagier przywlokl cos takiego z niemiec za 180 zl komplet nasadek, pistolet, ladowarka i 2 baterie sprawdzalismy na starym fiacie w ktorym kola nie byly odkrecane napewno ze 4 lata ( tyle juz stoi w krzakach) i odkrecilismy wszystkie sruby w przeciagu 3 minut, pozniej sprawdzilo sie w trasie jak zlapali gume w sprinterze
pozdrawiam wrona
_________________ angole, angole, angole........ uparcie do przodu...
Robie na wulkanizacji wiec z doświadczenia mogę Ci polecić klucz rurkowy i do tego mocny hartowany pręt.Krzyżaki łamią się w miejscu spawania a klucze teleskopowe poprostu się wyginają lub urywają przy nasadce.Pozatym jeśli ostro ganiasz to dobrze raz na miesiac lub dwa poprostu poluzować i dokrecić kułka bo mają tendencje do samodociagania(dlatego nie powinno się ich smarować żadnym smarem)
No i oczywiście pilnuj jełopów na wulkanizacji bo przeważnie łebek który zmienia Ci koła pracuje tam tylko na sezon i wali go to że dokreca koła na pełnym zakresie klucza udarowego>nie on je będzie odkrecał a tak jest szybciej
Klucz elektryczny sobie daruj a zwłaszcza takie pod gniazdo zapalniczki>nadają się do śrubek 6mm i to nie zapieczonych.
W robocie robie na pneumatycznym kluczu udarowym który ma niby siłe 640Nm i nieraz wymięka na zapieczonych śrubach
Wysłany: 2008-01-27, 21:16
ceny kluczy samochodowych z podawanej przeze mnie wyzej stronki od 120-180 pln jak dla ciebie
tez wieksze 1800 Nm (do ciezarowek ) to cena ok 1 tysiaca
nie znacie sie ja mam klucz który mi "został" jak sprzedawałem siostry corse, jest najlepszy .. każde kółko odkręci, coprawda się troche powyginał .. ale i tak jest idealny
_________________ prowadzisz pizzerie
masz kogos znajomego ktory prowadzi
Są przypadki, że krzyżakiem można się podetrzeć, nawet z metrową przedłużką
jejj to musi boleć !!!!!!!
polecam odwiedzac dobra wulkanizacje gdzie przed montazem wszystko czyszcza i smaruja smarem np miedzianym a pneumatyka uzywaja tylko do wstepnego montazu
moim zdaniem krzyzak jest bardzo dobry do srub zabezpieczajacych
do reszty srub i do ewentualnej obrony najlepsza dobra wajcha