BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
jak domowym sposobem sprawdzic amory
Autor Wiadomo
V12 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 12 Lip 2006
Skd: kłodawa
Wysany: 2008-02-12, 21:38   jak domowym sposobem sprawdzic amory

Witam
Zakupiłem E30 turing 91r 1,8gas buda w bdobrym stanie silnik raczej tez tylko zawiezenie kiepskie z przodu wiejsko obnizone(zwoj sprezyny scisniety sróbowym sciskiem)
z tyłu sprezyny tak wygniecione ze juz gumy wplecione w zwoje
Zamiezam te tylnie wymienic a przednie nie sa złe tylko musze e sciski usunac
Ale auto jest raczej nie stabine prowadza je po drodze i teraz czego to wina amorów czy moze układu kierowniczego łaczników gum ?? ??auto ma wspomaganie
dodam ze prawe koło jak wpadne w koło słycha mocne walniecie ale patryłem i "a oko" jest wszystko wporzo zych luzow nie ma moze amor trup
pozdr

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2008-02-12, 21:39   

jedz na stacje diagnostyczna i za 20 pln ci wszystko sprawdza.

MAJSU 

Pomg: 14 razy
Doczy: 14 Wrz 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2008-02-12, 22:00   

sarna1 napisa/a:
jedz na stacje diagnostyczna i za 20 pln ci wszystko sprawdza.

Dokładnie.

V12 

Wysany: 2008-02-13, 13:16   

dobra to pojade na stacje a jeszce jedno pytanie jak jest z zawieszeniem w kombi amory do tyłu podobna nie pasuja od sedana a jak ze sprzynami tył??????
A jak z przodem pasuąja od sedana??? podobno są dwa wymiary kielichów jak to poznac???? rocznik mam 91

Stammek86 

Pomg: 30 razy
Doczy: 21 Sty 2007
Skd: Poznań
Wysany: 2008-02-13, 13:36   

amory z przodu i z tyłu sa takie same w kazdej e30 wiec do touringa tez beda pasować.
Z przodu jak by co to jest gruba laga w touringu wiec amory 51mm.
No chyba ze masz NIVO to amory z tyłu są inne...ale zwykle też bedą pasować.

Jezeli chodzi o sprezyny to w touringu z tyłu są poprostu twardsze ale od coupe czy sedana tez pasują,ja np.jak mialem touringa to jezdziłem z tyłu na H&R od coupe.
Ostatnio zmieniony przez Stammek86 2008-02-13, 13:37, w caoci zmieniany 1 raz  

Pawel735 

Pomg: 2 razy
Doczy: 19 Sty 2006
Skd: Biłgoraj
Wysany: 2008-02-13, 15:13   

Jeśli masz juz amory na wierzchu to mozna je sprawdzić w następujący sposób.Wciskasz tłok maxymalnie do amortyzatora i wyciągasz go ręcznie.Tłok ma się wysuwać z takim dosyć sporym wyczuwalnym oporem i ma się wysuwać równomiernie.Podczas wciskania go z powrotem do amortyzatora powinno iśc lżej.Jeśli tłok w amorku mozna wysuwać w górę i w dół bez większych oporów, lub ze słabym oporem to znaczy ze amortyzator nie nadaje się do dalszej eksploatacji.

Jeżeli amory są na aucie to za niewielki grosz sprawdzą Ci to na stacji kontroli pojazdów.Pamiętaj tylko o odpowiednim ciśnieniu w ogumieniu - w przeciwnym wypadku wynik pomiaru będzie niewiarygodny - zaniżony lub zawyżony w zależności od ciśnienia w oponie.

NIEMNIEJ JEDNAK POLECAM POMIAR NA STACJI DIAGNOSTYCZNEJ PONIEWAż RęCZNIE NIE MOżNA DOKłADNIE SPRAWDZIć SKUTECZNOśCI AMORKóW.
Ostatnio zmieniony przez Pawel735 2008-02-13, 15:17, w caoci zmieniany 2 razy  

V12 

Wysany: 2008-02-13, 17:02   

aha dzieki za wyjasnienia moze zrobie tak ze włoze do tyłu sprezyny zwykłe a miedzy zwoje włoze gumy usztywniajace ale musze to zrobic bo moje sa nie miłosiernie wygniecione
A co do amorów to chhba sa martwe bo jak jade po nie równosciach to buja wozem i rzuca a jak po idalnym asfalcie to w miare dobrze
Dreczy mnie jeszcze kilka problemów z tym autem wycie chyba tylnego mostu dzwiek taki jak budzy uszkodzona pompa paliwa(tyle ze głosniej) naj bardziej słyszalny w okolicach 80km/h a moze to łozysko jak chamuje to nie ma róznicy
A jeszce jest jedna dziwna rzecz kiedy chodzi na gazie i na biegu jałowym wciskam chamulec to przerywa na jeden gar a na benzynie nie dziwne
pozdr

Pawel735 

Pomg: 2 razy
Doczy: 19 Sty 2006
Skd: Biłgoraj
Wysany: 2008-02-13, 17:39   

A powiedz mi czy jak jedziesz przez dziury to drży Ci kierownica ?

V12 

Wysany: 2008-02-13, 20:20   

nie nawet jak ja puszcze to nie drzy wczesniej miałem E30 to kiera drgała zawsze ale prowadziło sie idalnie nie miała wspomagania
pozdr

sowin19 
sowa

Pomg: 5 razy
Doczy: 04 Sty 2007
Skd: Jelenia Góra
Wysany: 2008-02-13, 20:29   

V12 napisa/a:
kiedy chodzi na gazie i na biegu jałowym wciskam chamulec to przerywa na jeden gar a na benzynie nie

Jest to zwiazane z podcisnieniem/powietrzem, ktore zabiera serwo. Prawdopodobnie jest zle ustawiony sklad miszanki gaz/pow.

V12 

Wysany: 2008-02-13, 21:16   

Czyli juz prawie wszystko wiem jeszce tylko mnie dreczy to wycie(mostu???) czy skrzyni lub jakiegos łozyska miał ktos z kolegów taki przypadek

zmstr
[Usunity]

Wysany: 2008-02-13, 22:10   

Paweł735, a jeśli kierownica drży na nierównej nawierzchni to co do wymiany? :mg:

Opto 

Doczy: 02 Pa 2006
Skd: Kalisz - WLKP
Wysany: 2008-02-13, 22:12   

u mnie były to drążki kierownicze :D

V12 

Wysany: 2008-02-14, 16:08   

ja to już sam nie wiem to to było to wycie dzis rano jede i praktycznie nic niw wyje tylko jeszce tak cichutko słychac ten dzwiek byłem pod spodem ogladac zawieszenie isprezyny sa bardzo wygniecione wiec to nawet powód niestabilnej jazdy ale co mnie znów zaniepokoiło to znlazłem nie podłaczona wtyczke przy prawym tylnim kole(abs ?? ?) lub czujnik zuzycia
kontrolka abs gasnie po zapaleniu abs niby działa ja wcisne hebel na piachu to mi pedał pulsuje i słychac dziwne dzwieki jak by pisk i jeszce jak wcisam hebel na postuju to słysze takie jak by metaliczne szybkie pukanie?????

kurde jednak człowiek uczy sie czałe życie byłem pewny ze w silniku m40 jest łańcuch a ty pasek :evil: :evil: ;/ :x :( :shock: wkurzyłem sie nie miłosiernie bo nie nawidze pasków
ehh miałem golfa 2 mogłem jeździc ale wyszły głupie sprawy i musiałem sie zamienic
chyba musze ta skarbonke sprzedac

[ Dodano: 2008-02-20, 12:56 ]
byłem dzis na badaniu amorów i sie zdziwiełem wszystkie 4 dobre tył ok tylko z przodu tuleje wachacza i łaczniki stabilizatora no mam z tymi sprezynami kombinowane z przodu skrecone zwoje a z tyłu podłozone gumy bo sa miekkie juz.
Imam pytanie czy mozna załozyc sprezyny do tyłu od sedana(bo od kombi nie moge znaleźc) nie woże ciezarów
lepiej kupic nowe czy uzywane bo na allegro jest full uzywanych????
A co do tulei wchacza to da sie wyjac ta gume czy trzeba kupic cała z mocowaniem?????
Ostatnio zmieniony przez V12 2008-02-14, 21:14, w caoci zmieniany 1 raz  

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: