Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2008-02-14, 00:26
z tego co do tej pory udało mi się wygooglać to standardowy wałek od 325i ma następujące cechy:
Asymetryczny
256/248st. (kąty przy otwarciu 0,1mm+luz)
czyli ok. 211/204st (kąty przy otwarciu 1mm+luz)
kąt między krzywkami 108st.
Nie wiem jaki jest wznios zaworu wąłka seryjneego ale ok 10,8mm.
Wiem natomiast że przełożenie dźwigienki to 1,571:1 Czyli wznios krzywki 7mm = wznios zaworu 11mm (obliczone na podstawie wałków catcamsa do m20).
Pozdro
_________________ Części do BMW E46 & E90 E91
tel.: 508 129 719
czy ja dobrze widze ze w tej tabeli to jest podany wznios 11mm
myslalem ze sportowe uliczne maja jakies 2mm wiecej czy cos a nie dwa razy tyle co seria.cos mi sie wierzyc nie chce chyba musze sobie kupic i dopiero jak zmierze to uwierze ze tak jest
_________________ Jak Ci powiedzą ze lejesz wode to powiedz ze temat jest jak rzeka
przybajerowalem go czy nie ma przypadkiem jakis danych o wałku do silnika m20 .napisalem mu ze znalazlem tylko 256/256 i nic nie moge wiecej na necie znalesc.az sie zdziwilem ze mi odpisal
no i nadal nie daje mi spokoju mój wałek ze wzniosem 6.85mm skad to i od czego to jest
_________________ Jak Ci powiedzą ze lejesz wode to powiedz ze temat jest jak rzeka
trochę szukałem, ale ciężko cokolwiek wygrzebać w tym temacie
natrafiłem na dwa takie wykresy:
patrząc na to jeśli twój walek o wzniosie 6.85 jest oryginalnym wałkiem bmw to będzie od ety.
czy ktoś jest w stanie przytoczyć jakieś dane dla walka od 323? znalazłem info ze późniejsze 323 miały inne walki i p max.. przy 6000 tysiach zamiast 5300. ktoś mi mówił ze sa to najostrzejsze z seryjnych wałków do m20. ale jak to jest naprawdę?
pozdrawiam
_________________ e30 327i mit 3.91 sperre - laleczka sprzedana
e30 340i wide- aktualnie na tapecie