BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Kolejny mały problem z piasta koła
Autor Wiadomo
Falcon 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 21 Lut 2008
Skd: Piaseczno
Wysany: 2008-02-21, 13:19   Kolejny mały problem z piasta koła

I znowu muszę zasięgnąć porady, a mianowicie padło mi łożysko piasty koła przód.W ETK wygląda na nierozbieralne , ale je wydłubałem i da się to rozebrać.Mam spisany numer łożyska i jak uda mi się je kupić to spróbuje je wymienić .Czy ktoś z Was próbował już takiej sztuki ??
I jeszcze jedna sprawa - co trzeba rozłożyć żeby dostać się do szyberdachu , bo jest uszkodzony , a ja nie lubię jak coś mam i nie działa ?

adrian e30 
Reanimator

Pomg: 3 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2008-02-21, 13:56   

wyszlo łozysko z piasty???? moze ktos to poprzerabial wczesniej bo piasty sa nierozbieralne (z tego co wiem)
Ostatnio zmieniony przez adrian e30 2008-02-21, 13:57, w caoci zmieniany 1 raz  

Falcon 

Wysany: 2008-02-21, 14:00   

Są nie rozbieralne , ale nikt nie produkuje piasty razem z łożyskiem !! Z tego co oglądałem to trzeba zbić pierścień wewnętrzny i może da sie wycisnąć to łożysko na prasie ?? Niestety nie mam używanej piasty bo bym sprobował czy to wyjdzie , i wtedy dopiero kupił łożysko.

Cypisek 
inż. Żuljan

Pomg: 97 razy
Doczy: 14 Maj 2006
Skd: Lublin
Wysany: 2008-02-21, 14:38   

Poszukaj całej używanej kolumny. Kosz łożyska najtańszego to 160 zł a całą kolumnę wyrwiesz za 40-50 zł.

E30 + E91

duchX
[Usunity]

Wysany: 2008-02-22, 06:57   

da sie wyciagnac tolozysko z piasty kiedys wyciaglem tylko nigdy tego nie mierzylem , wiesz jast u nas kilka osob na forum co jak bys powiedzial ze tak zrobiles nazwali by to druciarstwem :)

adrian e30 
Reanimator

Pomg: 3 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2008-02-22, 08:46   

jakie druciarstwo????? jak sie dobrze dobierze lozysko to rzaden drut, tym bardziej ze piasta np. do m3 e30 kosztuje tysiaka ;/ ;/ ;/
Ostatnio zmieniony przez adrian e30 2008-02-22, 08:46, w caoci zmieniany 1 raz  

Falcon 

Wysany: 2008-02-22, 12:12   

Druciarstwem jest nasmarowanie takiego łożyska , ale jak sie da wymienić to dlaczego nie ??

duchX
[Usunity]

Wysany: 2008-02-22, 14:43   

Ja wiem ze na temat druciarstwa sa zdania podzielone zalezy cos ie komu podoba tak bedzie mowil wracajac do tematu po co babrac sie z lozyskami rozbierac piaste jak nowa kosztuje 240-280 pln a lozyska moga wyjsc ponad 200 nie za bardzo widze sens calej operacji

Falcon 

Wysany: 2008-02-22, 15:22   

Myślę że łożysko wyjdzie nie więcej niż 100 zł, wiec sądzę że warto spróbować.Numer z łożyska mam spisany , zadzwonię do Raszyna do sklepu z łożyskami i zobaczymy. :spoko:

ANDRZEJ-BIELAK 
Biała Może Więcej

Pomg: 2 razy
Doczy: 04 Wrz 2006
Skd: BIAŁYSTOK
Wysany: 2008-02-24, 09:36   

Z rabatem, łozysko razem z piastą do e30 kosztuje w granicach 160zł.

Falcon 

Wysany: 2008-02-24, 09:56   

U mnie po najwyższych rabatach wyjdzie mnie ok 220 zł.A łożysko i tak wymienię z samej ciekawości czy się da, a jak sie da to po co mam kupować całą piastę skoro można kupić samo łożysko- myślę że ta cała piasta to zwykłe naciąganie, ona się nie zużywa.

duchX
[Usunity]

Wysany: 2008-02-25, 08:11   

Na allegro sa po 160 pln tez Falcon czekamy na cene lozyska i na efektypo zlozeniu .......

frantic 

Pomg: 8 razy
Doczy: 11 Gru 2006
Skd: Kraków
Wysany: 2008-02-25, 09:57   

a ja mam po 112 zł w okolicach Krakowa ale zrobie raczej tak jak cypisek pisał

Falcon 

Wysany: 2008-02-25, 10:09   

I już wszystko wiem. Łożysko jest robione tylko dla BMW i nie dostane go jako część zamienna.Dzwoniłem do producenta łożysk i też takiego nie robi ,bo jest nietypowe 31x120x40 - wymiar według katalogu.Wiec grzebanie w tej piaście mija się z celem.Trzeba będzie zakupić nową piastę i już.Myślę że problem rozwiązany , chyba że ktoś z Was ma jeszcze jakieś pomysły.
Teraz się biorę za pozostałe dolegliwości typu cieknąca skrzynia, cieknący i wyjący most i jeszcze parę innych pierdół. A i jeszcze próba uciszenia bociana - zobaczymy co da taki specjalny szuwaks- kolega twierdzi że pomaga , a zna się na tym , wiec nie szkodzi przetestować (dolewa się do oleju). Jak się sprawdzi to dam znać.

duchX
[Usunity]

Wysany: 2008-02-25, 19:40   

No i temat sie zakonczyl :) wiedzialem ze tak bedzie

FAHER 13 
DIABEŁ TASMAŃSKI

Doczy: 07 Lut 2008
Skd: Chojnice
Wysany: 2008-02-26, 22:03   

ja u siebie zmieniałem łożysko razem z piastą wyszło mnie to 165 zł z abs a bez to niewiem ale chyba taniej godzinka roboty :D pozdro

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: