BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Pytanie czysto techniczne - kolo zamachowe
Autor Wiadomo
duchX
[Usunity]

Wysany: 2008-02-22, 06:59   Pytanie czysto techniczne - kolo zamachowe

Czy można tak sobie wziąć z polki ze sklepu kolo zamachowe i go założyć do auta lub przełożyć z jednego auta do drugiego ?? ???

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2008-02-22, 08:36   

teoretycznie mozna ale pozostaje kwestia wywazenia i wydaje mi sie ze dlatego w fabryce osobno wywazaja wał i kolo zeby pózniej wrazie czego gdy sie ktos pomyli nie bylo problemu

przed załozeniem mozna tez wywazyc dla pewnosci samo kolo co w jakis sposób wyeliminuje prawdopodobienstwo tego ze niewywazenia na wale i kole sie nałoza

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

duchX
[Usunity]

Wysany: 2008-02-22, 14:47   

Ok i tu sie z Toba zgadzam tylko wydaje mi sie ze kolo wazone jest razem z walem a nie kolo osobno i osobno wal nie chce mi sie szukac ale bardzo dawno temu byl temat , ze ktos sobie ztoczyl kolo i wywazyl i zaczela sie dyskusja ze jak sie kolo toczy to trzeba z walem razem itd , wiec na chlopski rozum jak sie wsadzi inne kolo to jest ono wywazone ale chyba razem z walem ?? ?

Przykladowo gdyby kolo z M20B20 bylo lzejsze o 2 KG od tego z M20B25 to co przekladamy i nie przejmujemy sie wywazaniem ........ wydaje mi sie ze niewywazony wal z kolem moze niesc dosc przykre konsekwencje dla dolu silnika

alexil 

Pomg: 11 razy
Doczy: 24 Gru 2006
Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2008-02-22, 15:35   

Ważenie samego koła/wału mija się z celem-to akurat (jako ściśle współpracujące elementy) musi być wyważone jako całość. Kiedyś rozmawiałem na ten temat z kolesiem zajmujących się robieniem aut do KJS.

Pozdrawiam

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2008-02-22, 21:26   

a ile wazy twoje koło od 320i :?:

ja bym wywazył albo sprawdzil tylko koło i zakładał . słyszałem juz nie raz ze wału w bmw nie trzeba wywazac .fabryka juz to dobrze zrobiła

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

duchX
[Usunity]

Wysany: 2008-02-23, 03:23   

a czy zrobila to wywazenie razem z kolem ?? ??

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2008-02-23, 06:48   

Kupujecie nowe koło zamachowe w sklepie czy używkę z innego silnika to zakładacie i już żadnego wyważania - a wymiana sprzęgła i docisku też żadnego wyważania .

Co innego jeśli ktoś wydrapał troszkę materiału aby odelżyć wtedy wypadało by sprawdzić .

Jakby zespół wał koło miałby być wyważany razem to w tak byłby sprzedawany jako nierozłączny komplet.

alexil 

Pomg: 11 razy
Doczy: 24 Gru 2006
Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2008-02-23, 08:25   

Masz rację. Jeśli jednak chcesz założyć lżejsze koło (nieseryjne, w tym przypadku od 2.0 do 2.5) to podchodząc do sprawy profesjonalnie należałoby wyważyć cały zespół.

Pozdrawiam

artek535 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 18 Sie 2007
Skd: Plock/Ballykelly
Wysany: 2008-02-23, 09:54   

A jak sie wywaza kolo razem z walem, kto ma taki sprzet do tego? :shock:

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2008-02-23, 14:27   

Nadal nie widze powodu dla którego mialoby się coś dziać złego -przecież w tym przypadku oba koła są wyważone i nie ma znaczenia do czego zostaną użyte ( byle do użądzenia które ma taki sam zakres prędkości jak maszyna z którego zostało wzięte) bo jest to masa wirująca symetryczna jak każde inne tego rodzaju koło.

Jedyne minusy z takiej operacji/przekładki to niespokojny bieg jałowy i bardziej obciążony drganiami skrętnymi wał korbowy.

Co do modyfikacji do KJS to zgadza się że trzeba wyważyć wał i osobno koło zamachowe bo samo niby symetryzne pozbawienie go nadmiaru materiału nie gwarantuje prawidłowego wyrównoważenia z powodu niejednakowej gęstości materiału odlewu.

artek535 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 18 Sie 2007
Skd: Plock/Ballykelly
Wysany: 2008-02-23, 21:04   

Nie wiem jak w KJS ale w normalnych samochodach i w BMW tez, kupujesz nowe czy uzywane kolo i zakladasz bez zadnego wywazania. Pracuje w ASO znanej marki i nawet na gwarancjach nic takiego sie nie robi. Pozdro.

henry 

Pomg: 6 razy
Doczy: 20 Kwi 2004
Skd: Kielce
Wysany: 2008-02-25, 19:54   koło

.....na chwile wrócę do tematu ......Wszyscy mają rację. Brzmi to trochę śmiesznie ,ale taka jest prawda.Najczęściej w fabryce wyważa się wał razem z kołem zamachowym .
W silnikach "kręcących" sie do fabrycznych obrotów maksymalnych można stosować montaż nowego lub innego koła , kierując sie fabrycznymi znakami .
Natomiast silnik , którego obroty max. przekraczaja zakres fabrycznych obrotów ( silniki ogólnie przeznaczone do sportu ) bezwzględnie wymagaja wyważania kompletnego wału korbowego z kołem zamachowym i sprzęgłem. Sam taką usługę miałem wykonywaną w Warszawie ..............Pozdrawiam - henry
Ale będzie jeszcze coś.......!!!

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: