BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
ŁADOWANIE
Autor Wiadomo
maciek e30 

Pomg: 1 raz
Doczy: 26 Gru 2006
Skd: WAWA
Wysany: 2008-02-24, 23:00   ŁADOWANIE

Witam, wiem, że ten temat był już maglowany sto razy, ale bunia chodziła jak złoto i nagle rano aku ledwo dychał, naładowałem go i zmierzyłem ładowanie i było na obciążeniu 13,6 wymieniłem regulator i wzrosło do 14,1 z tym że skakało 14,2 13,9 i z tydzień pojeździłem i znowu aku det.. znowu go naladowałem pojeździłem z kilka dni i rano det. sprawdziłem czy nic nie kradnie prądu, ale wszystko było ok. wymieniłem alternator na drugi i po jakimś czasie jadąc wszystko zgasło w czasie jazdy ledwo do domu dojechałem, zmierzyłem ładowanie i było ledwo 10,3 zgasiłem auto i z ledwością odpaliłem i było 14,1 naładowałem aku i znowu po jakimś czasie det, aż do dziś po małej trasie stanąłem pod garażem i już nie odpalilem.. aku calkiem zdechł kupiłem nowy boscha i ładowanie skacze 14,1 14,2 13,9 na obciążeniu, czyli swiatła, dmuchawa.. nie wiem co z tym autem się dzieje boje się że to nie była wina aku i że te skoki ładowania go zniszczyły, że ten nowy też mi w końcu padnie może ktoś z was miał taki problem mi ręce opadają

kacper82 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 04 Pa 2007
Skd: Biała Podlaska
Wysany: 2008-02-25, 06:07   

Podobny problem poruszyłem pare dni temu na forum tylko że z innym autem (SEAT)...

Okazało się po wizycie u elektryka że wina była po stronie przekaźnika w skrzynce z bezpiecznikami (zawieszał się czy coś takiego) pomogła wymiana tego przekaźnika na nowy - a objawy były prawie identyczne... a ten przekaźnik to dalej nie wiem do czego jest bo po wyjęciu i tak wszystko działało :lol:

Jakub316 

Doczy: 16 Pa 2004
Skd: Halinów
Wysany: 2008-02-27, 22:42   

Może wsadziłeś zły regulator ( nowy wcale nie musi oznaczać ze jest wolny od wad). Wydaje mi się, że nie powinno być skoków napięć, sam ostatnio zmieniałem regulator bo ładowanie nie było stabilne.

MaSTeR

Doczy: 25 Sie 2005
Skd: Tychy
Wysany: 2008-02-27, 22:53   

sprawdz se mase czy masz ok bo to moze byc wina (ta od silnika splotke)

Kwito 

Doczy: 29 Wrz 2007
Skd: Głuchołazy
Wysany: 2008-02-28, 07:37   

Witam,ja tez mam problem z ladowaniem, u mnie przejawia sei to tak ze po kazdym odpaleniu silnika musze przygazowac do ok. 3000obr. (stara eta) i wtedy zaczyna ładowac (i juz caly czas ładuje do zgaszenia silnika,dopiero po ponownym odpaleniu mam ten sam problem)

Co to moze byc?
Ostatnio zmieniony przez Kwito 2008-02-28, 07:37, w caoci zmieniany 1 raz  

Jakub316 

Wysany: 2008-02-28, 10:59   

U ciebie Kwito to prawdopodobnie źle podłączony alternator, miałem tak samo, chyba 2 lata po czym pojechałem do elektryka, on przetestował alternator i ku wielkiemu mojemu zdziwieniu powiedział, że jest dobry tylko ktoś go źle podłączył (zamiana 2-ch przewodów)

Kwito 

Wysany: 2008-02-28, 11:02   

mozesz opisac ktorych przewodów? bylbym bardzo wdzięczny bo irytuje mnie to ze na zimnym silniku musze ją kręcic :?

Jakub316 

Wysany: 2008-02-28, 12:28   

Plusowe chyba dochodzą 2 do alternatora, wiec ten gruby czerwony z tym cienkim co idzie do kontrolki, przynajmniej u mnie tak było, chyba że masz uszkodzone wzbudzanie alternatora ale to już inna sprawa
Ostatnio zmieniony przez Jakub316 2008-02-28, 12:30, w caoci zmieniany 1 raz  

Kwito 

Wysany: 2008-02-28, 18:50   

zmierzyłem ładowanie, po dodaniu gazu, jest juz tak jak powinno byc - 13.8 z pelnym obciazeniem (do 14) a bez obciazenia (tylko na mijania) 14.1V

problem pojawia sie tak jak mówiłem po zapaleniu - 12.5V :?

Właściwie to nie wiem jak sie do tego zabrać,pobudzanie alternatora - co miales na mysli? lewy nie jestem i altek sobie wyciągne jesli zajdzie potrzeba...

Jakub316 

Wysany: 2008-02-28, 22:14   

Wiem w czym problem bo miałem to samo, jakbyś odpalił auto i nie dotykał pedału gazu to po jakimś czasie akumulator by zdechł.
U mnie jak mówiłem źle był podłączony alternator.
Jeśli masz uszkodzone uzwojenie wzbudzania to znaczy ze należałoby wymienić wirnik w alternatorze, a tak w ogóle to lampka ładowania działa Ci normalnie?

Kwito 

Wysany: 2008-02-28, 23:07   

nic nie świeci (nawet nie rzaży)

Jakub316 

Wysany: 2008-02-29, 12:40   

No to wymień wirnik w alternatorze lub zmień alternator na inny

Opto 

Doczy: 02 Pa 2006
Skd: Kalisz - WLKP
Wysany: 2008-02-29, 14:07   

przyłącze sie do tematu jezeli pozwolicie ;)

W srode mam zamiar jechac do pracy wsiadam do autka i cyk wszystko zgaslo mowie pieknie poczekalem chwile odpalila ale bardzo slabo, naladowalem aku i dzis zmierzylem prad ladowania i nawet przy zgaszonych swiatlach jes 13.3-13.5V domniemam ze to regulator napiecia -> gdzie on jest umiejscowiony i jak go wymienic?? i ile kosztuje??

z góry dzieki za odpowiedz :)

Jakub316 

Wysany: 2008-02-29, 14:34   

Ceny są różne, mi za nowy do alternatora valeo krzyknęli 400zł!!!! Kupiłem helli za 50zł, ceny od 20 kilku złotych w górę w zależności od firmy samego regulatora i alternatora. Umiejscowiony w alternatorze w jego tylnej części, nie zawsze trzeba wyjmować cały żeby zmienić regulator.

maciek e30 

Doczy: 26 Gru 2006
Skd: WAWA
Wysany: 2008-03-04, 22:37   

Witam, a więc wczoraj pojechałem do elektryka, bo aku znowu zaczął siadac , mechanik sprawdził wszystko co się da ,ładowanie 14,1 troszke skakało na 13,9 na obciążeniu sprawdził też czy nic nie kradnie prądu i wszystko było OK, ale martwiły go te wachania ładowania. rozkręcił alternator i okazało sie że jest przepalone uzwojenie i coć sie tam smaży.. wymienił i narazie jest dobrze pozdro

Opto 

Wysany: 2008-03-07, 19:01   

ja sprawdzielm ladowanie i bylo 13 - 13.2 bez obciazenia , wiec autko poszlo do elektryka wymienil regulator skasowal 50pln teraz jest 14.3 -14 ale jak wlacze wszystko co mam w aucie to spada do ok 13.7 - 13.5. Teraz przyszla kolej na aku tylko zastanawiam sie bo do tej pory bylo wszystko ok cala "zime" bez problemow --> czy akumulator moze pasc tak szybko w ciagu tygodnia?? i jeszcze jedno Czy mozna samemu sprawdzic czy cos nie kradnie pradu?? Jak to zrobic ?? Bo przyznam ze miernikiem potrafie sie poslugiwac ale elektryk ze mnie marny ;)

MaSTeR

Doczy: 25 Sie 2005
Skd: Tychy
Wysany: 2008-03-08, 13:09   

sprawdzisz to tak ... wylacz wszystko co moglo by byc wlaczone w aucie... wujmij kluczyki ze stacyjki i zamknij drzwi (tak zeby zadne lampki nie swiecily w srodku) to samo tyczy sie bagaznika.. zamknij zeby lampka nie swiecila....

odpinasz jedna z klem z akku... bierzesz miernik i laczysz go szeregowo |klema aku| > | miernik| > | klema z kablem | , w zasadzie co do polaryzacji nie ma wiekszego znaczenia jesli miernik jest elektroniczny (cyfrowy wyswietlacz) najwyzej pokaze ci prad ujemny... i tak wazne!!! jesli jest podejrzenie ze masz mocny pobor pradu (a jest takie) to zaczynasz od najwiekszego zakresu POMIARU PRADU dostepnego w mierniku (np. 20A) jesli nic nie pokazuje zmieniasz powoli zakresy na mniejsze... teoretycznie powinienes dojsc do rzedu mA (np. we fiace 125 prad jaki uciekal gdzies to bylo ok 12mA, a w e21 z juz radiem alarmem i centralnym ktore chodza caly czas ok 100mA, w e30 moze byc wiecej wszystko zalecy co tam masz i co musi pracowac "stand by")

Na wolnych obrotach jesli masz 13.5-13.7 to sprawdz to dodajac lekko gazu powinno byc juz twoje upragnione napiecie ;) jesli nie bedzie to wtedy sie martw, w koncu na wolnych obrotach to sie nie jezdzi a moc alternatora jednak w jakims stopniu zalezy od obrotow silnika. I co wg ciebie oznacza "wszystko co mam w aucie" ?? fotele podgrzewane radio+wzmak, swiatla (wszystkie) dmuchaa na IV, klima ??

Opto 

Wysany: 2008-03-08, 18:12   

brak mi klimy i podgrzewanych foteli ;)

bolej1

Doczy: 12 Gru 2004
Skd: Warszawa
Wysany: 2008-10-03, 19:09   

koledzy gdzie jest masa silnika M42 mam jakies zaniki ladowania

Wywietl posty z ostatnich: