Witam, wiem, że ten temat był już maglowany sto razy, ale bunia chodziła jak złoto i nagle rano aku ledwo dychał, naładowałem go i zmierzyłem ładowanie i było na obciążeniu 13,6 wymieniłem regulator i wzrosło do 14,1 z tym że skakało 14,2 13,9 i z tydzień pojeździłem i znowu aku det.. znowu go naladowałem pojeździłem z kilka dni i rano det. sprawdziłem czy nic nie kradnie prądu, ale wszystko było ok. wymieniłem alternator na drugi i po jakimś czasie jadąc wszystko zgasło w czasie jazdy ledwo do domu dojechałem, zmierzyłem ładowanie i było ledwo 10,3 zgasiłem auto i z ledwością odpaliłem i było 14,1 naładowałem aku i znowu po jakimś czasie det, aż do dziś po małej trasie stanąłem pod garażem i już nie odpalilem.. aku calkiem zdechł kupiłem nowy boscha i ładowanie skacze 14,1 14,2 13,9 na obciążeniu, czyli swiatła, dmuchawa.. nie wiem co z tym autem się dzieje boje się że to nie była wina aku i że te skoki ładowania go zniszczyły, że ten nowy też mi w końcu padnie może ktoś z was miał taki problem mi ręce opadają
Podobny problem poruszyłem pare dni temu na forum tylko że z innym autem (SEAT)...
Okazało się po wizycie u elektryka że wina była po stronie przekaźnika w skrzynce z bezpiecznikami (zawieszał się czy coś takiego) pomogła wymiana tego przekaźnika na nowy - a objawy były prawie identyczne... a ten przekaźnik to dalej nie wiem do czego jest bo po wyjęciu i tak wszystko działało
Może wsadziłeś zły regulator ( nowy wcale nie musi oznaczać ze jest wolny od wad). Wydaje mi się, że nie powinno być skoków napięć, sam ostatnio zmieniałem regulator bo ładowanie nie było stabilne.
Witam,ja tez mam problem z ladowaniem, u mnie przejawia sei to tak ze po kazdym odpaleniu silnika musze przygazowac do ok. 3000obr. (stara eta) i wtedy zaczyna ładowac (i juz caly czas ładuje do zgaszenia silnika,dopiero po ponownym odpaleniu mam ten sam problem)
Co to moze byc?
Ostatnio zmieniony przez Kwito 2008-02-28, 07:37, w caoci zmieniany 1 raz
U ciebie Kwito to prawdopodobnie źle podłączony alternator, miałem tak samo, chyba 2 lata po czym pojechałem do elektryka, on przetestował alternator i ku wielkiemu mojemu zdziwieniu powiedział, że jest dobry tylko ktoś go źle podłączył (zamiana 2-ch przewodów)
Plusowe chyba dochodzą 2 do alternatora, wiec ten gruby czerwony z tym cienkim co idzie do kontrolki, przynajmniej u mnie tak było, chyba że masz uszkodzone wzbudzanie alternatora ale to już inna sprawa
Ostatnio zmieniony przez Jakub316 2008-02-28, 12:30, w caoci zmieniany 1 raz
zmierzyłem ładowanie, po dodaniu gazu, jest juz tak jak powinno byc - 13.8 z pelnym obciazeniem (do 14) a bez obciazenia (tylko na mijania) 14.1V
problem pojawia sie tak jak mówiłem po zapaleniu - 12.5V
Właściwie to nie wiem jak sie do tego zabrać,pobudzanie alternatora - co miales na mysli? lewy nie jestem i altek sobie wyciągne jesli zajdzie potrzeba...
Wiem w czym problem bo miałem to samo, jakbyś odpalił auto i nie dotykał pedału gazu to po jakimś czasie akumulator by zdechł.
U mnie jak mówiłem źle był podłączony alternator.
Jeśli masz uszkodzone uzwojenie wzbudzania to znaczy ze należałoby wymienić wirnik w alternatorze, a tak w ogóle to lampka ładowania działa Ci normalnie?
W srode mam zamiar jechac do pracy wsiadam do autka i cyk wszystko zgaslo mowie pieknie poczekalem chwile odpalila ale bardzo slabo, naladowalem aku i dzis zmierzylem prad ladowania i nawet przy zgaszonych swiatlach jes 13.3-13.5V domniemam ze to regulator napiecia gdzie on jest umiejscowiony i jak go wymienic?? i ile kosztuje??
Ceny są różne, mi za nowy do alternatora valeo krzyknęli 400zł!!!! Kupiłem helli za 50zł, ceny od 20 kilku złotych w górę w zależności od firmy samego regulatora i alternatora. Umiejscowiony w alternatorze w jego tylnej części, nie zawsze trzeba wyjmować cały żeby zmienić regulator.
Witam, a więc wczoraj pojechałem do elektryka, bo aku znowu zaczął siadac , mechanik sprawdził wszystko co się da ,ładowanie 14,1 troszke skakało na 13,9 na obciążeniu sprawdził też czy nic nie kradnie prądu i wszystko było OK, ale martwiły go te wachania ładowania. rozkręcił alternator i okazało sie że jest przepalone uzwojenie i coć sie tam smaży.. wymienił i narazie jest dobrze pozdro
ja sprawdzielm ladowanie i bylo 13 - 13.2 bez obciazenia , wiec autko poszlo do elektryka wymienil regulator skasowal 50pln teraz jest 14.3 -14 ale jak wlacze wszystko co mam w aucie to spada do ok 13.7 - 13.5. Teraz przyszla kolej na aku tylko zastanawiam sie bo do tej pory bylo wszystko ok cala "zime" bez problemow czy akumulator moze pasc tak szybko w ciagu tygodnia?? i jeszcze jedno Czy mozna samemu sprawdzic czy cos nie kradnie pradu?? Jak to zrobic Bo przyznam ze miernikiem potrafie sie poslugiwac ale elektryk ze mnie marny
sprawdzisz to tak ... wylacz wszystko co moglo by byc wlaczone w aucie... wujmij kluczyki ze stacyjki i zamknij drzwi (tak zeby zadne lampki nie swiecily w srodku) to samo tyczy sie bagaznika.. zamknij zeby lampka nie swiecila....
odpinasz jedna z klem z akku... bierzesz miernik i laczysz go szeregowo |klema aku| > | miernik| > | klema z kablem | , w zasadzie co do polaryzacji nie ma wiekszego znaczenia jesli miernik jest elektroniczny (cyfrowy wyswietlacz) najwyzej pokaze ci prad ujemny... i tak wazne!!! jesli jest podejrzenie ze masz mocny pobor pradu (a jest takie) to zaczynasz od najwiekszego zakresu POMIARU PRADU dostepnego w mierniku (np. 20A) jesli nic nie pokazuje zmieniasz powoli zakresy na mniejsze... teoretycznie powinienes dojsc do rzedu mA (np. we fiace 125 prad jaki uciekal gdzies to bylo ok 12mA, a w e21 z juz radiem alarmem i centralnym ktore chodza caly czas ok 100mA, w e30 moze byc wiecej wszystko zalecy co tam masz i co musi pracowac "stand by")
Na wolnych obrotach jesli masz 13.5-13.7 to sprawdz to dodajac lekko gazu powinno byc juz twoje upragnione napiecie jesli nie bedzie to wtedy sie martw, w koncu na wolnych obrotach to sie nie jezdzi a moc alternatora jednak w jakims stopniu zalezy od obrotow silnika. I co wg ciebie oznacza "wszystko co mam w aucie" fotele podgrzewane radio+wzmak, swiatla (wszystkie) dmuchaa na IV, klima
_________________ BMW E21 315(i) `83
BMW E30 318is `90