Wysany: 2008-03-04, 08:54 Sprowadzanie z USA którędy ?? Pilne !!!
Gdzieś czytałem że kilka osób sprowadzało na własną ręke samochodu z USA , mam takie pytanie ponieważ slyszałem opinie że bardziej sie opłaca sprowadzać przez Niemcy (port w Hamburgu) niż do nas do Gdyni. Ponoć niemieccy celnicy nie kwoestionują wysokości faktur itp w przeciwieństwie do naszych rodaków. Jak wygląda potem kwestja $$$ zjechania z niemiec do polski z tym samochodem , ubezpieczenie, tablice itp . Zalezy mi na czasie bo w ciągu ok 2 tygodni wychodzą kontenery z USA i musze sie określić co i jak
Kiedyś badałem temat i faktycznie jakbym ciągnął to przez Niemcy , w Polsce dodatkowo samochody w kontenerach są okradane w portach (radia , listwy etc)- tak czytałem na forach
Jeszcze tak na marginesie , pytałem się o inne rzeczy do sciągania i wychodzi ze w porcie podobno clą na podstawie wpisu "pochodzenie".
I tam trzeba wpisać KRAJ/STREFE EKO produkcji czyli na zdrowy rozum ściągając beemke wpisywać trzeba UE
Dobra już sie dużo dowiedziałem, wychodzi na to że Polska to chory kraj i lepiej interesy sie robi ze szwabami niżz polakami , więć trzeba wysłać kontener do Niemiec.