Wysany: 2008-03-01, 18:02 Produkcja rolet bocznych do E32.
Jako, że posiadanie rolet w bocznych drzwiach jest cool, postanowiłem sobie takowe sprawić. No i pojawił sie problem... NIE MA takowych na rynku wtórnym. A jeśli już, to cena z kosmosu (dosłownie), lub sa porwane, nie sprawne, lub tapicerka w kolorze nie takim jak akurat potrzeba.
Znalazłem więc na fotach rolety zrobione w bardzo dobrym stylu.. I co najważniejsze... bardzo łatwe w odtworzeniu metodami garażowymi Popatrzcie..
Kilka pytań w związku z tym..
1. będzie wieś?
2. z jakiego materiału zrobić zasłonę?
- skóra
- czarny zamsz
- inny materiał (jaki?)
3. prowadnice robić lepiej z plastiku, czy cienkiej rurki?
I generalnie co wy na to?
Ostatnio zmieniony przez kafarek 2008-03-01, 18:36, w caoci zmieniany 1 raz
No jest coś takiego, ale ja wiem czy warto rezygnować z elektrycznej oryginalnej?
Fakt, że nie wygląda źle...
Co do roboty, to najpierw obaczę u siebie jak mi to wyjdzie. Nie chcę druciarstwa. Policzę koszta, czas i zastanowię się nad rozwiązaniem sterowania elektrycznego. Potem dam znać, czy się to opłaca..
Zakupiłem już prowadnice po których będzie naciągana żaluzja. 2 metrowe pręty mosiężne, polerowane o ø3mm. Materiał jest na tyle plastyczny, że da się bez problemu wyprofilować do krzywizny okiennej i na tyle sztywny, że na odcinku szyby wystarczą 2 podparcia.
Tym samym mamy odcinek roboczy żaluzji. Nie ma potrzeby stosowania cudów. Mechanizm bardzo prosty, a co najważniejsze ukryty wewnątrz żaluzji po jej zasłonięciu. Efekt taki sam jak na fotce powyżej. Planuję zastosować plastikową osłonę na prowadnice z materiału takiego samego co wewnętrzne plastikowe okucie okienne.
Później pokażę fotkę i projekt mocowania do boczków i szczytów.
Prowadnice zamontowane na okuciu okiennicy Wg mnie to lepsze rozwiązanie niż pokazane na fotkach powyżej, gdyż po założeniu materiału i zasłonięciu nie będzie widać nic poza materiałem. I o to mi chodzi.
Nie mam jeszcze fotek na aucie, ale po założeniu obu prowadnic wygląda to kozacko
Na razie foty na samym okuciu.
Ostatnio zmieniony przez kafarek 2008-03-15, 15:59, w caoci zmieniany 1 raz