BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Hak i auto na firme
Autor Wiadomo
BADYL 

Pomg: 5 razy
Doczy: 20 Mar 2004
Skd: *****
Wysany: 2008-03-22, 21:13   Hak i auto na firme

Cytat:
Takie pytanie odnoscnie samochodow nie wie ktos jak to jest z pickupami tzn w firmie wlasnie kupilismy dla naszego dzialu TOYOTE Hilux ale w wyposazeniu ona ma homologowany hak holowniczy na 2300 kg i ma to wpisane w dowod i podobno (kumplowi zabrali za to dowod) jesli taki zapis jest w dowodzie to masa calkowita liczy sie jako 2200 (masy calkowitej auta) + 2300 (ktore moze pociagnac bo ma pie%^%^ hak holowniczy) a co za tym idzie trzeba miec kat C i zamontowac tachograf i winety wykupic jak na auto ciezarowe bo przekracza 3,5 tony ... z gory uprzedze ze rozmawialem z kilkoma policjantami (jeden 10 lat sluzby w RD) i nei potrafili jednoznacznie odpowiedzec i wychodzi ze ilu policjantow tyle interpretacji kodeksu

Może ktoś mi rozjaśnic sytuacje??

Ostry 

Doczy: 13 Lip 2005
Skd: lewobrzezna warszawa
Wysany: 2008-03-22, 21:19   

Nie jestem pewien ale chyba jest taki przepis ze jak masz zrobione E do B to w pewnych wyjatkach mozesz jezdzic zestawami do 7ton...wiem ze jest tak z Iveco TurboDaily i chyba z innymi zarejestrowanymi na 3499kg... Wtedy masz auto o DMC 3,5t i mozesz ciagnac przyczepe tez o DMC 3,5t... Nie wiem dokladnie jak to jest ale cos takiego jest... :wink:

Beti: e-36 328 cabrio "miss"
Beatka: e-32 740 "przyszla miss"

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2008-03-22, 21:45   

to WAM ladnie walka pocisneli.... co z tego ze masz hak? skoro auto jest na B to jest na B... to ze ma mozliwosc ciagniecia przyczepy o DMC do 2300 to nie znaczy ze ja ciagniesz... to tak jakbys jechal osobowka (normalna) z hakiem i zlapali Cie za predkosc poza terenem zabudowanym bo miales 80km/h a wolno z przyczepa 70km/h... total bezsens...
poza tym skoro auto ma DMC 2200kg to nie moze ciagnac przepy o DMC 2300kg (bo DMC przyczepy nie moze przekraczac DMC auta ja ciagnacego)... kolejna sprawa to to ze auto ma DMC 2200kg to moze spokojnie ciagnac przyczepe o DMC do 1300kg na prawo jazdy kat B.
dlatego wlasnie nie podoba mi sie ze POLICJANT moze sobie dowolnie interpretowac przepisy i za to ZUPELNIE nie odpowiada...
sytuacja o ktorej pisze Ostry, gdy ma sie B+E to pasuje jak ulal z tym ze wtedy rzeczywiscie "krokodylki" moga sie przyczepic za brak tachografu i winietek ( o ile auto jest firmowe) bo z tego co wiem to jesli jest do prywatnego uzycia taki zestaw przekraczajacy 3.5 tony i nie przewozi sie czegos "zarobkowo" to nie trzeba tacho i winietek.
a za co zabrali dowod rejestracyjny za brak prawa jazdy C? czy tacho? czy moze winietek?
Ostatnio zmieniony przez jaqub 2008-03-22, 21:48, w caoci zmieniany 1 raz  

Kujon 

Pomg: 4 razy
Doczy: 09 Lut 2006
Skd: Tarnów
Wysany: 2008-03-22, 21:57   

z prawnego punktu widzenia to jest tak jak pisze Jakub, najważniejsze jest tylko za co wzieli ten dowód :?:

www.bmw-syndykat.pl - Ciemna Strona Marki

Belisama 

Pomoga: 8 razy
Doczya: 28 Sie 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2008-03-23, 00:49   

No z tą tylko różnicą, że masa całkowita przyczepy nie może przekroczyć masy WŁASNEJ pojazu a nie całkowitej :)

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: