BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
CZY JEST SENS ZASTĘPOWAĆ PŁYN HAM. DOT4 PŁYNEM DOT 5.1???
Autor Wiadomo
J E L I T O 
na czarno

Doczy: 16 Wrz 2005
Skd: STALOWA WOLA
Wysany: 2007-07-17, 21:12   CZY JEST SENS ZASTĘPOWAĆ PŁYN HAM. DOT4 PŁYNEM DOT 5.1???

Pytanie jak w temacie. Kupiłem sportowe tarcze i klocki , myślę nad wymianą płynu DOT 4 płynem DOT 5.1. Co zyskam na tym zabiegu?

ZOBACZ TO 540i http://forum.beemka-klub.pl/viewtopic.php?t=23752

henry 

Pomg: 6 razy
Doczy: 20 Kwi 2004
Skd: Kielce
Wysany: 2007-07-17, 21:20   płyn

..........Witam !! !Nic oraz pewnośc ,że Ci sie nie zagotuje w ekstremalnych warunkach (rajd , wyścig).............W moim "drugim "sprzęcie" mam Castrol SRF ( ok.200 zł/litr)....na torze daje radę........Pozdrawiam - henry
Ale będzie jeszcze coś.......!!!

HARTGE 

Pomg: 2 razy
Doczy: 02 Sty 2007
Skd: Mysłowice
Wysany: 2007-07-19, 01:20   Re: CZY JEST SENS ZASTĘPOWAĆ PŁYN HAM. DOT4 PŁYNEM DOT 5.1??

J E L I T O napisa/a:
Pytanie jak w temacie. Kupiłem sportowe tarcze i klocki , myślę nad wymianą płynu DOT 4 płynem DOT 5.1. Co zyskam na tym zabiegu?

Wręcz przeciwnie - możesz nawet bardzo wiele stracić.
Jak już kiedyś pisałem na tym forum DOT 5.1 wcale nie jest lepszy od DOT 4 !
A nawet jest gorszy.
Najważniejszym parametrem płynu hamulcowego jest jego temperatura wrzenia - im wyższa tym lepiej !
Przykład :
Płyn hamulcowy MOTUL DOT 5.1 - temperatura wrzenia - 270°C - (cena detaliczna za 0,5 l. 34,- zł. brutto)
Płyn hamulcowy MOTUL (RBF 600) DOT 4 - temperatura wrzenia - 312°C - (cena detaliczna za 0,5 l. 50,- zł. brutto)
Oczywiście temperatura wrzenia maleje w miarę eksploatacji.

Mnie kiedyś (na torze testowym Fiata w Tychach przy temp. zewnętrznej ok. 0°C) zabrakło właśnie tych 30 - 40°C ...

J E L I T O 
na czarno

Doczy: 16 Wrz 2005
Skd: STALOWA WOLA
Wysany: 2007-07-19, 06:56   

A jaki jest najlepszy płyn dot4 ? Czy ATE jest dobry?

ZOBACZ TO 540i http://forum.beemka-klub.pl/viewtopic.php?t=23752

Belisama 

Pomoga: 8 razy
Doczya: 28 Sie 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2007-07-19, 13:38   

5.1 Specjalnie zaprojektowany do systemów ABS. Lepkość (820 centypauzów w -40°C) niższa niż w płynach hamulcowych klasy DOT 4 i DOT 3 umożliwia łatwiejszy przepływ płynu w mikrozaworach systemów ABS.

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2007-07-20, 10:36   

dot 5.1 ma wyzsza temp wrzenia od dot 4... roznice podane przez HARTGE dotycza producentow...
ja leje dot 5.1 taki w zloto czarnej puszce (litra ok 25pln) bo wychodzi najtaniej i ma najlepsze parametry...
dot 5.1 jest mieszalny z dot 4 wiec nie ma problemu z wymiana dot 4 na dot 5.1...
jedyny minnus to ze 5.1 jest bardziej higroskopijny (pije bardzie wode :mg: ) i szybciej sie starzeje i traci parametry... ale jak ktos wymienia plyn co 2 lata to jest OK :!:

HARTGE 

Pomg: 2 razy
Doczy: 02 Sty 2007
Skd: Mysłowice
Wysany: 2007-07-21, 17:54   

jaqub napisa/a:
dot 5.1 ma wyzsza temp wrzenia od dot 4... roznice podane przez HARTGE dotycza producentow...
ja leje dot 5.1 taki w zloto czarnej puszce (litra ok 25pln) bo wychodzi najtaniej i ma najlepsze parametry...

Najlepsze to znaczy jakie :?: :?: :?:
jaqub napisa/a:
dot 5.1 jest mieszalny z dot 4 wiec nie ma problemu z wymiana dot 4 na dot 5.1...
jedyny minnus to ze 5.1 jest bardziej higroskopijny (pije bardzie wode :mg: ) i szybciej sie starzeje i traci parametry... ale jak ktos wymienia plyn co 2 lata to jest OK :!:

Jest OK na drodze ale na wyścigu czy rajdzie napewno nie :!:

Shreku 

Pomg: 6 razy
Doczy: 18 Kwi 2006
Skd: Warszawa/Hrubieszów
Wysany: 2008-04-03, 08:09   

odgrzeję kotleta....
jak to jest wkońcu z tym płynem? jaki polecacie do e36?

SmasherE30 
Coś tam wiem

Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2008-04-03, 13:36   

W wyborze płynu hamulcowego nie liczy się marka ani model auta (sa wyjątki ale je pomińmy) tylko głównie warunki jego eksploatacji!

Bujasz się po ulicach, auto to wózek na zakupy lub typowy dupowóz i nie uśmiecha Ci sie wymiana płynu co 2 lata lub czesciej to zalej DOT4 dobrego producenta i wszystko (poczytaj sobie na stronach producentów który jakie ma parametry i wybierz jakiś złoty środek, dobry a niedrogi)

Lubisz czasem wyskoczyć na tor, track day, pojeżdżawkę, a może ciskasz po mieście i co chwila hamujesz ze sporej prędkości itp. Zalej furę lepszym płynem typu MOTUL RBF 660.

A jak furą ganiasz tylko na zawody i spowrotem i jedynym czynnikiem jaki Cię interesuje to nie cena czy higroskopijność tylko punkty wrzenia to kupuj Castrola SRF albo inny z górnej półki.

Z własnego doświadczenia:
Poprzednią swoja beemkę, czarnulkę, e30 320tkę zalałem ferodo racing 5,1, nic nie zaczęło przeciekać, na pierwszy rzut oka nic się ne zmieniło w wyczuciu hamulca i hamowaniu, było OK ... potem przyszła pora na tor ... i byłem niesamowicie zaskoczony, że wraz z nagrzewaniem hamulców droga pedału nie zwiększała się! wręcz przeciwnie ... pedał stawał sie twardy i super czuły, genialnie się jeździło! ... zrobiłęm ok 60km na torze kielce śmigając po owalu w tą i spowrotem i przypaliłem troszkę tarcze (orginał ATE + orginał kocki TEXTAR), ale nic się nie dymiło, nie sikało, nie kipiało...

Tu kilka słów na temat płynów klik

Pozdrawiam.

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)
Ostatnio zmieniony przez SmasherE30 2008-04-03, 13:41, w caoci zmieniany 1 raz  

kiloff 

Pomg: 5 razy
Doczy: 10 Lut 2006
Skd: Krosno
Wysany: 2008-04-03, 13:57   

smasher: a masz jakies doswiadczenie jesli chodzi o przewody hamulcowe ?? bo ja wciaz mam za slabe hamulce i zastanawiam sie czy nie poszukac winowajcy wlasnie w przewodach (juz stare) ..

www.system.mimbu.pl

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2008-04-03, 14:48   

nie ma sensu w aucie używanym na codzień
Ostatnio zmieniony przez SmasherE30 2008-04-04, 13:19, w caoci zmieniany 1 raz  

jaqub 

Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2008-04-03, 15:55   

Łukasz napisa/a:
nie ma sensu w aucie używanym na codzień,

wg mnie roznica w cenie dot 4 i dot 5.1 jest tak minimalna (ja po jakis rabatach za prawie litr dot 5.1 placilem ok 30pln o ile dobrze pamietam) ze chyba warto zalac dot 5.1, wystarczy gdzies sie spieszyc bardziej na trasie, pojechac w gory (nie piszcie o hamowaniu tylko silnikiem)... poza tym dot 5.1 jest lepszy (zalecany) dla ABS'u i pokrewnych systemow bezpieczenstwa...

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Pomg: 5 razy
Doczy: 18 Kwi 2005
Skd: Sanok
Wysany: 2009-02-27, 10:15   

Podepne sie do tematu, czy poniższy przypadek spowodowany był płynem ? jeśli tak to który konkretnie wlać, nie chodzi mi o teoretyczne parametry tylko kto na jakim sie nie zawiódł

A więc pojechałem na serpentyny polatać bokami, zjeźdzając postanowiłem przestestować heble i po kilku mocnych dohamowaniach z prędkości 120-140 zabrakło mi hamulca, troche było ale taka gąbka sie zrobiła, po jakimś czasie spokojnej jazdy hamowanie wróciło ale ogólnie blady wróciłem bo przy 140km/h przed typowym serpentynowym zakrętem zabrakło mi hamulca, uratowałem sie silnikiem ale jak wiadomo ze szperą mogło to sie skończyć barierkami bo tył mnie wyprzedzał przy hamowaniu silnikiem.

Tak czy tak tarcze mam nawiercane zimmerman i klocki ebc green więc winny jest chyba tylko płym, wlany jest Textar DOT 4, jest w miare nowy bo zmieniałem miesiąc temu

Myśle o czymś takim jak MOTUL RBF600 lub nawet RBF660, ewentualnie EBC z podniesiona temperaturą wrzenia do 310 stopni, jest też ATE Racing ale nie znam dokładnych parametrów tego płynu.

Może macie jakieś pomysły ?

E36 325i qp

http://www.youtube.com/user/TheLordLukasz

Cypisek 
inż. Żuljan

Pomg: 97 razy
Doczy: 14 Maj 2006
Skd: Lublin
Wysany: 2009-02-27, 13:00   

Lord Lukasz wygląda na to że płyn ci się zagotował. Może jeszcze pomyślisz o przewodach hamulcowych w oplocie? Jak szaleć to na całego :wink:

E30 + E91

Gepard 

Pomg: 7 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa - Tarchomin
Wysany: 2009-02-27, 16:07   

A moze czas pomyslec o przepisach drogowych :P Fakt roznica w cenie plynow jest nie wielka ale powiem szczerze ze zawsze jak kupie auto to wyieniam plyn i zawsze leje Ate dot 4 badz jaguar dot4 i nie zdarzylo mi sie zagotowach chebli do normalnej jazdy na pewno nie ma co szalec i lac bog wie czego.
e-30 325e drift spc
e-39 525 TDS
A jest:
e-30 328i Cabrio
e-36 323i
e-30 318 is
Gepard Garage.Swapy mechanika.503-112-639

Koko 
Nadworny upalacz

Pomg: 1 raz
Doczy: 21 Pa 2007
Skd: Warszawa-Marki
Wysany: 2009-02-27, 17:25   

tak jak napisał gepard
jakiś czas temu testowaliśmy cały dzień nowego jaguara XF 4.2 SC 420km wyjeździliśmy dwa zbiorniki hamowanie z 250 do 40 i dalej slalom na pełnej pi...e opór :!: katowaliśmy tak aby co popsuć (nie udało sie) i hamulce nie zawiodły :shock: płyn Jaguara dot 4 :!: tarcze i klocki Brembo 360mm średnicy i producent nie zaleca innych płynów

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: