Czy ktoś wie jak skutecznie przepolerować szkła reflektorów w naszych e30 ? Chodzi mi o usunięcię drobnych śladów po kamyczkach.Jakiego środka nalezy do tego użyć ?
Z góry zaznaczam, że nie interesuje mnie wymiana szkieł na nowe tylko wypoolerowanie tych obecnych.
_________________ Chcesz mieć coś zrobione dobrze ? To zrób to sam - tylko Tobie zależy na tym, żeby zrobić to dobrze.
Czytałem ale tam mało jest konkretnych wypowiedzi w stylu - tak, wypolerowałem tym a tym w taki i taki sposob i jest dobrze lub nie nie rób tego bo nie da się.
_________________ Chcesz mieć coś zrobione dobrze ? To zrób to sam - tylko Tobie zależy na tym, żeby zrobić to dobrze.
Pomógł: 11 razy Dołączył: 19 Mar 2004 Skąd: Warszawa Skorosze
Wysłany: 2008-04-01, 10:54
Ja kiedyś próbowałem szlifować szkło na reflektorze i jest to bardzo trudne zadanie! Uzyskanie gładkiej powierzchni po usuwaniu odprysków na pół milimetra jest jak dla mnie niewykonalne ... (nie dysponowałem odpowiednimi narzędziami).
Gdybym miał to robić dziś to uderzyłbym do miejsca gdzie zajmują się naprawa niewielkich uszkodzeń w szybach samochodowych, polerka itp... oni tam Ci powinni ładnie ogarnąc temat.
Pozdro
Wysłany: 2008-04-01, 11:02
SmasherE30 napisał/a:
oni tam Ci powinni ładnie ogarnąc temat
I portfel hehe
No napewno masz racje, ale samemu nie da rady?
Bo tez bym halogeniki sobie chciał zrobic...
_________________ 80' rulezz
emeryt style
duchX [Usunięty]
Wysłany: 2008-04-01, 20:05
Zdecydowanie odradzam swiatlo rozprasza sie jak mgla lepiej kupic jakies nowe podrobki niz meczyc sie i wszystko na marne w zakladach chca za jeden klosz 50pln i pomyslec ze 200 pln tylko po to zeby bylo ladnie a nie bezpiecznie
Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Sie 2006 Skąd: .: Jaworzno City :.
Wysłany: 2008-04-03, 17:39
od biedy wystarczy ze zniknie H, jako ze bede mial 6 palnikow planuje pozostawic C i R , dziwne ze w kloszach przeciwmgielnych jest samo B bez literki H. jak przyjdzie przesylka dam znac jak wyszlo.
efekt jaki udalo sie osiagnac przeszedl moje oczekiwania. 5 minut z koncowka we wkretarce i H zniknelo. ale jesli ktos mysli o polerowaniu calego szkla to wydaje mi sie to nieoplacalne. kilka godzin polerowania a moze sie okazac ze potem nierowno przetrzemy szklo i zacznie sie zle zalamywac. moim celem bylo "zniknac" literke H przy C i R na nowo zakupionych szklach z allegro za 25zl za sztuke. (w wiadomym celu )
_________________ Serwis elektroniki i elektryki samochodowej.
Właśnie tym się poleruje. Na alledrogo kupisz woreczek za 20 zł razem z instrukcją obsługi. Filc na wiertarkę (wkrętarkę), obroty <600 i trochę cierpliwości. Sam niedługo będę polerował.
Ostatnio zmieniony przez beryl 2011-04-23, 13:13, w całości zmieniany 1 raz
Nie wiem czy na tym forum, czy innym widziałem spolerowane szkła i wyglądały jak nowe. Pytałem się co i jak, to nie dostałem odpowiedzi, bo widocznie niektórzy sobie dorabiają na tym i nie chcą się dzielić wiedzą. Poszperałem w necie i na innych forach i wszyscy polerowali tlenkiem ceru. Nawet byłem u szklarza i powiedział mi, że też poleruje tym. U każdego szklarza kupisz cer, tylko chcą trochę drogo jak za tak małą ilość. Są też jakieś pasty diamentowe, ale drogie jak diamenty.
Wysłany: 2011-04-24, 16:41
Cypisek napisał/a:
Odświeżę temat. Czy ktoś próbował polerować szkła reflektorów tlenkiem ceru?
Cypisek jezeli chcesz spolerowac drobne ryski to jak najbardziej polecam. Jezeli drobne odpryski to nnie ma sesnsu. Probowałem, straciłem na to cała sobote i efekty jak wyzej..
przed tlenkiem ceru wygładziłbym najpierw klosz drobnym (wodnym) papierem ściernym 1500-2000 na prostej, gładkiej powierzchni...ułatwi to uzyskanie szybkich efektów polerowania maszynowego, które bez problemu poradzi sobie z rysami po papierze...też właśnie o polerce szkieł myśle...jak na razie ww. operacja przetestowana z powodzeniem podczas polerki szyb maszyn rolniczych...