Zastanawiam się nad zakupem e34, nadwozie najchętniej Kombi, skrzynia najchętniej Automat.
Wersja silnikowa wiadomo, ale zejdźmy na ziemie.
Jaką opinię mają Diesle? Przejrzałem statystyki spalania i co mnie zaciekawiło przy łagodnym traktowaniu i prędkościach ~100 spalanie do 7ltr/100 a przy prędkościach autostradowych ~ 200 około 10 ltr/100
hej noker - kupuj wszystko byle nie tdsa chyba ze ktos da ci fakture i gwarancje na to ze wymienial pompe, wtysk sterujacy itp - mialem w rodzinie tdsa i co to auto pochlonelo kasy to lepiej nie wspominac, elektronika sterujaca praca silnika jest wyliczona przez fabryke na maks 300 tys i niestety tylko wymiana na nowa wchodzi w rachube (to samo tyczy sie wczesnych tdi i meckow na elektronicznej pompie) - nie pisze juz o tym ze mechanicy juz nie chca w nich grzebac. Kup sobie benzynke z gazem i smigaj bezstesowo.
Odnosnie spalania tds'a na automacie w kombi to miasto od 10 do 13 a na trasie najmniej 7,5 najwiecej 9
Co do TD i TDS to ostatnio widziałem popisy "mechaników " trzech pod rząd - wszyscy by tylko pompy albo wtryski wymieniali a czujników nie sprawdzają nie mówiąc już o diagnostyce . Podjechać na solidną diagnostykę układu wtryskowego do np: serwisu Bosch a naprawde wiele można się dowiedzieć o stanie pompy wtrysków i silnika. Auto najlepiej dostarczyć na lawecie zimne wtedy można pzreśledzić cały rozruch i rozgrzewanie silnika.
Ja miałem już dwa TDS'y i jakoś nie narzekam bardzo dobrze sie mi jeździło. Zależy też na jakiego sie trafi czy był szanowany czy nie. Sarna może powiedzieć jak mój TDS chodził(bo jeden uległ wypadkowi ) i teraz obecnie jak chodzi