Wysany: 2008-04-11, 19:31 wymiana plynu wspomagania w E30
Da sie wymienic plyn w ukladzie wspomagania w E30 318i bez dostepu do kanalu? Musze pilnie zlac to swinstwo ktore mam wlane i nie wiem czy zalatwiac sobie garaz z kanalem, czy obejdzie sie bez tego. Co najlepiej odkrecic i jakich narzedzi bede do tego potrzebwal?
Da radę wylać, może nie wylejesz zbyt dokładnie ale zawsze tego płynu w układzie jest całe nic więc zleje się w jakąś miskę czy wiaderko. Najłatwiej chyba będzie odkręcić któryś przewód z pompy wspomagania i kilka razy zakręcić kierownicą w jedną i drugą stronę aż przestanie kapać. Problemem może być ta osłona plastikowa pod chłodnicą i kawałkiem silnika. Ale dla chcącego nic trudnego ; ] Zlewanie, wlewanie i odpowietrzanie oczywiście przy wyłączonym silniku. do pompy bez problemu dostaniesz się po wymontowaniu przepływki razem z puszką filtra.
Pomg: 7 razy Doczy: 09 Kwi 2006 Skd: Chybie/Bielsko-Biała
Wysany: 2008-04-11, 23:08
Najlepiej ściągnąć wąż z pompy i maglownicy, oczywiście wiadomo że po ich ściągnięciu będzie się lał olej Później pokręcić kierownicą i podłożyć coś pod króćce pompy i maglownicy bo będzie się wylewać, bardziej z maglownicy. Nic nie kombinuj z wężem łączącym pompę z maglownicą Pozakładać dobrze węże na swoje miejsce i wlej nowy płyn, pokręć kilka razy kierownicą, później odpal silnik i też pokręć kilka razy. Uzupełnić po nocy stania
_________________ KUPIĘ KOŚĆ KODUJĄCĄ OBC II DO m20b25
zeby zlać jak najwięcej płynu (praktycznie wszystko) podnosisz przód auta do góry, zdejmujesz przewód powrotni idacy do zbiorniczka spuszczasz płyn ze zbiorniczka a powrót wtykasz w pojemnik na zlany o.. bierzesz sprężarkę i pompujesz powietrze w otwór powrotni w zbiorniczku a ktoś w tym czasie nieustanie kręci kierownicą do pełnego wychylenia, jak już spuścisz wsio warto wymontować zbiorniczek i oczyscić sitko z opiłków jeżeli masz magnez neodymowy możesz włożyć go w zbiorniczek po oczyszczeniu (przy sprawdzaniu poziomu wyciagasz go i sprawdzasz czy są opiłki)
Pomg: 7 razy Doczy: 09 Kwi 2006 Skd: Chybie/Bielsko-Biała
Wysany: 2008-04-12, 09:19
http://www.realoem.com/bm...092&hg=32&fg=20
Z pompy 4 i z maglownicy 7, te przewody idące od zbiorniczka. Najlepiej jeszcze przy okazji wyciągnąć zbiorniczek i przemyć go benzyną. Ja przy okazji wymieniłem przewody na nowe, z nowymi opaskami.
_________________ KUPIĘ KOŚĆ KODUJĄCĄ OBC II DO m20b25
BMW Klub Podbeskidzie
Ostatnio zmieniony przez kemot324 2008-04-12, 09:20, w caoci zmieniany 1 raz
ostatnio szukałem jednego(pompa-magiel) do 325 po rabacie w intercars kosztował 530 chyba a detal coś ponad 700 wiec taniocha a dorobienie w firmie zajmującej sie przewodami ciśnieniowymi (podajesz długość srednice jakie końcówki ) 30-40 zl sztuka