Wysany: 2008-04-11, 15:10 Sprezyny z 4cyl do 6 cyl. e36
Czy jak zaloze sprezyny przeznaczone do samochodów z silnikiem 4 cyl. a ja mam 6 cyl. to cos sie stanie ? Napewno przod bardziej siadzie . sa jakies wady takiego rozwiazania?
Oraz drugie pytanie czy jak mam teraz sportowe amorki o skroconym tloku , i sportowe sprezyny -40mm , czy jak obetne tyko 1 zwój zeby siadlo z 2cm to cos sie stanie ? Chodzi mi tylko o przód.
Wiem ze najlepszym sposogbem bedzie kupienie nowych. Ale tak sie sklada ze miesiac temu kupilem nowy komplet 40/40 Ale przednie nie siadly tak jakbym chcial. Kupienie sprezyn przednich -60 mm graniczy z cudem Znalazlem sprezyny -60 mm od 4 cyl. ale obawiam sie ze jak je zaloze do auta 6cyl. siadzie jakies 7-8cm . Najlepszym roziazaniem bylo by uciecie tej przedniej.
Jeszcze jedno pytanie to czy mozna mieszac sprezyny ? np. przod h&r tyl Kw ?
Ostatnio zmieniony przez Gizmo 2008-04-11, 15:43, w caoci zmieniany 1 raz
Witam. Przylacze sie do temtu. Szukam do swojej 323i sprezyn KW 70/40 , ale nigdzie nie moge dostac do e36 6 cyl, Czy jak wsadze takie same tylko do wersi 4cylindrowej to auto siadzie wiecej niz 70mm z przodu ? Czy na takich sprezynach z 4cyl nie bedzie mi dobijalo albo co najgorsze nie polamia sie ?
http://moto.allegro.pl/it...6_70_40_kw.html
Dzwonilem do niego... i niestety nie bedzie juz takich mial do 6cyl. W podobnym obnizeniu moze miec tylko cupline 70/50 ..... Mam teraz cupline i 60/40 i niie obnizaja tak jak pisze wiec z tamtymi moze byc podobnie.
Chyba zaloze te sprezyny od 4cyl. Silnik 6cyl z aluminiowym blokiem wazy okolo 180kg, za to 1.8is waży ok 120kg . 60 kilo roznicy .
CZy sprezyny z 6cyl sa grubsze ?
Ostatnio zmieniony przez noname 2008-04-12, 09:26, w caoci zmieniany 4 razy
nie wiem ja mam -60 spręzyny i będe ciał po 2 zwoje zeby była nizej
Człowieku jak możesz uciąć dwa zwoje ? Sprężyna będzie za luźna w mc personie i wypadnie.
Cała ma 4-5 zwoi a Ty chcesz 2 wyciąć? Wyjmij je całkiem najlepiej
Sprężyna w zawieszeniu jest po coś jak chcesz niżej kup inne. Z jednym uciętym da się jeździć ale nie z dwoma.
SOER, Compact to praktycznie E30 springi na przod podejdą, z kolei z tylnym zawieszeniem jest inaczej, gdyz compact ma w kwestii tylnej zawiechy wiecej wspolnego z e30 niz z e36. Na bank sprezyny tylne e36 compact sa inne niz w pozostalych e36, ale sa tez nieco inne niz e30 (choc niektorzy ludzie twierdza ze sa te same). Otóż e30 ma z tyłu o 1mm cienszy zwój niz compact i jak zalozysz to compacta springi od , dajmy na to e30 320 coupe to auto siada o ok 15mm.
Ale szukaj od 6R bo Ci kebab calkiem na glebe siądzie jesli dasz jeszcze mnizsze niz teraz masz
_________________ SPRZEDAM DOSŁOWNIE WSZYSTKIE CZESCI DO E36 KAŻDA ŚRUBKA