BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Zamknity przez: sarna1
2008-05-09, 00:19
E34 z jakim silnikiem kupic??
Autor Wiadomo
Opto 

Doczy: 02 Pa 2006
Skd: Kalisz - WLKP
Wysany: 2008-04-17, 17:47   E34 z jakim silnikiem kupic??

Jako ze nie znalazlem odpowiedzi dokladnie na moj problem postanowilem zalozyc nowy temat. Panowie i Panie ;) jestem zdecydowany nastepnym moim samochodem bedzie e34 i problem lezy w wyborze wersji silnikowej jako ze eksploatacja ma nie zabic domowego budzetu stawiam na dwa silniki 2.5tds i m50b25. Przy wersji beznynowej z powodow ekonomicznych zalozona bedzie instalacja LPG a ON zawsze mozna gdzies taniej skombinowac a przynajmniej ja mam mozliwosci. Proszę Was o podpowiedzi co wybrac i dlaczego. Dodam ze dynamika niema tutaj najwiekszego znaczenia chociaz m20b20 jest zdecydowanie za slabe :D z góry dzieki za odpowiedzi.

maly edit bo niektorych widze ze cos razilo :twisted: :P
Ostatnio zmieniony przez Opto 2008-04-17, 19:59, w caoci zmieniany 1 raz  

southOFheaven 
Szydera:>

Pomg: 7 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Płońsk
Wysany: 2008-04-17, 19:25   

m50b25 polecam i sekwencje LPG.

ON juz sie nie oplaca :D

MAJSU 

Pomg: 14 razy
Doczy: 14 Wrz 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2008-04-17, 19:50   

Ja polecam CBR 600 ! Bardzo dobre motory...

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2008-04-17, 21:04   

m50b25 +lpg :spoko:

Opto 

Wysany: 2008-04-18, 00:00   

Puki co jestem za benzyna chociaz znajomy przekonuje mnie na sile disla. Ale poczekajmy na wypowiedzi innych. Najbardziej porządane konkrety ;) dobrze argumentowane ;)

DAREX 

Pomg: 2 razy
Doczy: 06 Lut 2006
Skd: Żory ok. Katowic
Wysany: 2008-04-18, 09:25   

Dokładnie M50B25+sekwencyjna gazolina.
Naprawdę polecam.

PS.

Żadnych Diesli, bo w Dieslu jest tak że może być super fajnie albo możesz sobie narobić tyle problemów że szkoda słów.

Hellu 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 18 Kwi 2008
Skd: Rzeszów
Wysany: 2008-04-18, 10:19   

Witam serdecznie forumowiczów :)
Od pewnego czasu zastanawiam sie nad tym samym co Opto. A co powiecie na temat m60b30, jak ze spalaniem podtlenku lpg??
Pozdrawiam!

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2008-04-18, 11:16   

2.5tds to niezbyt polecany silnik - potencjalnie dużo więcej problemów niż w benzynie
m50b25 + sekwencja - to jest dobry wybór.

Elwis328 

Doczy: 19 Sty 2008
Skd: Tarczyn , Warszawa
Wysany: 2008-04-19, 14:32   

polecam m50b25 a a nawet dokładnie to auto http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C4983155 jest to samochód mojego kolegi.
Ostatnio zmieniony przez Elwis328 2008-04-19, 14:33, w caoci zmieniany 1 raz  

High-Tech 
///HTT

Doczy: 12 Lis 2005
Skd: Modlin Twierdza
Wysany: 2008-04-19, 14:36   

Nie kupuj tds'a.

Kumpel sprzedał naprawdę ładną m50b20 z gazem, bo chciał jeździć "taniej".

Po miesiącu pluł sonbie w brodę, że sprzedał benzyniaka i kupił tds z 95 roku.

Już nie mówię, że to wcale jeździć nie chce.

Bierz 2,5 włożysz sekwencję i będziesz na pewno zadowolony.

pozdro

Opto 

Wysany: 2008-04-19, 14:46   

Elwis328 napisa/a:
polecam m50b25 a a nawet dokładnie to auto http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C4983155 jest to samochód mojego kolegi.

Rzeczywiscie ladna jednak nie dysponuje na dzien dzisiejszy takimi pieniedzmi a puki co to rozpoznaje temat i raczej bede szukal czegos w Austrii i Niemczech i najlepiej w M-pakiecie

FAHER 13 
DIABEŁ TASMAŃSKI

Doczy: 07 Lut 2008
Skd: Chojnice
Wysany: 2008-04-19, 14:59   

DAREX napisa/a:
Dokładnie M50B25+sekwencyjna gazolina.
Naprawdę polecam.

PS.

Żadnych Diesli, bo w Dieslu jest tak że może być super fajnie albo możesz sobie narobić tyle problemów że szkoda słów.

popieram kolegę i polecam to samo pozdro :)

kavka 

Pomg: 1 raz
Doczy: 04 Mar 2007
Skd: Jaworzno
Wysany: 2008-04-19, 15:02   

Diesel nie jest zły ale w dobie kiedy ropa zaczyna być droższa od benzyny a taki TDSik zje sobie jej też niemało to lepiej wziąć benzynke zdecydowanie ... Napewno mniej awaryjna , bo o dobrego TDSa naprawde ciężko , na gazie w cholere oszczędniejsza no i ten dźwięk jak się stoi obok auta ... bezcenny :wink:

Jaworzno LanS SQUAD :D

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2008-04-22, 23:28   

Mam przykład w e34 525kombi manual
1)Jeżeli chodzi o m50b25 spalanie to w mieście od 11 w górę u mnie średnio jest 11,5-12,5 w trasie potrafi spalić nawet 7,6 przy spokojnej jeżdzie bez czestego wyprzedzania
w mieście też da się zejść do 10 litrów ale będą cię matizy wyprzedzały...po co masz się narażać na trąbienie i błyskanie światłami :lol: pozatym nie po to wymyślono vanos żeby z niego nie korzystać, błedem jest próbowanie jazdy poniżej 2000 obrotów pali znacznie wiecej niż jak go trzymasz pomiedzy 2,300 a 3,500 sprawdzone osobiscie
e34 525 tds kombi automat spalanie 10 -11 w górę ponieżej dychy to tylko w trasie
2) jeżeli chodzi o dynamikę to 525 pogoni wiele hondów preludów i civików :roll:
TDS tutaj mam sporo zastrzeżeń jazda przypomina wycieczkę z dziadkami na działkę :help: lub podróż miejskim neoplanem budzi się do życia dopiero jak wdepniesz akcelerator do podłogi i kiedy zaskoczy Kick'down a jazda w trybie ekonomy to porażka nie wiem na chu...wogóle ten przełącznik jest na S żwawiej przyspiesza i jakoś lepiej jedzie
3) Hałas we wnętrzu auta... 525i jest w środku bardzo cicho silnik słychać dopiero po prezkroczeniu 4tys lub po wyłączeniu radia w tdsie cały czas słyszysz grzechotnika że pracuje i dopuki jest zimy czuć lekkie wibracje keidy się przesiadam z tdsa do benzyny to mam wrażenie że silnik zgasł i patrzę na obrotomierz czy pracuje.
4) ekonomia jak nie masz stałego zródełka z ON daj sobie spokój z tdesem kup 525 załóż sekwencję i Freude am Fahren...
pozdro Maras

Opto 

Wysany: 2008-04-23, 09:54   

Dzieki wielkie Panowie ;) :prosze: potwierdziliscie tylko moje podejzenia ;) i co do wersji silnikowej juz jestem pewien ;) bedzie benzynka a co do zakupu auta odezwe sie jak bede dysponowal gotówka jeszcze sie zastanawiam czy szukac za nasza zachodnia granica czy moze w kraju?? Na ten sezon zostaje jeszcze wąska ;) kochana e30 ;]

southOFheaven 
Szydera:>

Pomg: 7 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Płońsk
Wysany: 2008-04-23, 10:47   

Opto napisa/a:
Dzieki wielkie Panowie ;) :prosze: potwierdziliscie tylko moje podejzenia ;) i co do wersji silnikowej juz jestem pewien ;) bedzie benzynka a co do zakupu auta odezwe sie jak bede dysponowal gotówka jeszcze sie zastanawiam czy szukac za nasza zachodnia granica czy moze w kraju?? Na ten sezon zostaje jeszcze wąska ;) kochana e30 ;]

w kraju ciezko znalezc fajna. Polecam holandie i belgie. Tam jest duuuuzo urzedasow i prawie wszystkie bmki oryginal full wypas.

Opto 

Wysany: 2008-04-23, 17:18   

jak pisalem wczesniej ;) bedzie kasa bedziemy myslec :spoko:

Rafał 

Pomg: 5 razy
Doczy: 23 Lip 2004
Skd: bardzo mobilnie
Wysany: 2008-04-24, 19:03   

ło rany chopaki co sie porobilo nikt nie napisal ze jedynie V8 albo swapowac trzeba :)

m50b25 +LPG to lepsze wybór niz TDS

nie mialem nigdy ropniaka ale slyszalem duzo zlych opinii o nim
mysle ze w BMW tez sie o tym szybko dowiedzeli bo sprzedali silnik łoplowi

Opto 

Wysany: 2008-04-25, 02:03   

niedawno jechałem z kumplem po e34 w 2.5 TDS i zanim kase uzbieram to sie dowiem jak co śmiga , chociaż cieżko bedzie mnie przekonać tds-a ;]

bono20002 
W.G.M.

Pomg: 9 razy
Doczy: 05 Mar 2008
Skd: Mińsk Maz.///Otwock
Wysany: 2008-04-25, 08:00   

Panwowie dołącze sie do tematu, ale raczej z takim zapytaniem..

Noszę siez dokupieniem e34 do swojego garażu , i tak spojrzałem na temat, i zastanawiam sie dlaczego nikt jeszcze nie wypowiedział sie na temat m30b35?? przecież to wieczny silnik, co prawda chohla niezła ale z sekwencja..15-20 L LPG to nie jest dużo przeciez..a m30 dobrze znosi LPG
Jakbym kupował to tylko m30b35..a wy co o tym myślicie

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2008-04-25, 08:16   

bono20002 napisa/a:
...Jakbym kupował to tylko m30b35..a wy co o tym myślicie

To zależy co porównujesz z m30b35?
jakie kryteria porównawcze : osiągi, ekonomię czy koszty utrzymania?
wobec m20b25 m50b25 czy m60b40

m30b35 to mocny sprawdzony silnik niestety paliwożerny bo tylko po dwa zawory na cylinder napewno tańszy w naprawach ale porównując ale porównując z m50 czy m60 to juz zabytek a przy m54 to pomyłka porównawcza jak próby łykniecia porsche przez starszego pana spod świateł w Yarisie...

po co łądować się w starą technologię... pozatym zdrowe m30b35 to juz tylko po remoncie
Ostatnio zmieniony przez MARAS 2008-04-25, 08:26, w caoci zmieniany 2 razy  

Opto 

Wysany: 2008-04-25, 09:35   

rozważałem ten silnik ale właśnie tak jak MARAS pisze stary motor i ciezko bedzie o jednostke w dobrej kondycji no chyba że jak pojadę po auto i sie trafi zadbane to czemu nie ;) ale biorąc pod uwagę eksploatacje i to że jeżeli gaz strzeli w górę a Bóg jeden raczy wiedzieć co nasi PO-Pisowcy wymyślą to m50b25 ma ta przewagę że spala benzyny znacznie mniej ;) a m30b35 wypić lubi i tutaj jest pies pogrzebany ;)

bono20002 
W.G.M.

Pomg: 9 razy
Doczy: 05 Mar 2008
Skd: Mińsk Maz.///Otwock
Wysany: 2008-04-29, 09:37   

znaczy sie tu tak do końca nie chodziło mi o porównanie tylko ..czy to sie jeszcze opłaca...
co do utrzymania...przy cenach gazu jakie sa teraz i jakie mogą być to nawet jeszcze te 3zł za litra mozna zcierpiec..heh.. mówicie że zdrowe ciezko trafic...a b25 ?? na moje oko też nie za ciekawie, poza tym skoro m30 jest tym takim trwałym wiecznym silnikiem, to trzeba sie tylko wystrzegac kupowania od katowników bo jezeli ktos w miare użytkuje takie m30 znaczy sie nie pałuje go na codzien to chyab powinno to jezdzic co nie??
dlaczego m30 ma taką dobrą opinie i że jest wieczny???

Opto 

Wysany: 2008-04-29, 09:45   

Jeżeli kupie e34 to albo będę jechał jak chłopaki wyżej radzili Belgia Szwajcaria chyba że kumpel mi w Austrii coś ładnego znajdzie. I wcale nie wykluczam m30 kwestia tego żeby auto było zadbane. A co do cen paliwa to m50 mniej spali benzyny od m30 i tutaj skłaniam sie jednak do m50. Ponieważ dla mnie jeżeli różnica między gazem a benzyną będzie mniejsza niż jest dziś mam na myśli ze np. lpg 3.5pln a Pb ok. 4.5 to szambo nie wchodzi w grę ;) za mało jeżdżę po prostu ;)

biernus 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 09 Pa 2006
Skd: Jastrzębie-Zdrój
Wysany: 2008-05-06, 23:23   

Na wstepie
a) jezdze TDSem ze swiadomego wyboru
b) nie uwazam TDS za auto ekonomiczne, bezawaryjne, najcichsze, najmocniejsze...

Jednak wiekszosc z Was CHYBA nawet nie stala obok SPRAWNEGO TDS-a.

Oczywiscie ze silnik jest slabszy niz 2,5 litrowa benzyna, oczywiscie, ze jest glosniejszyl. Ale o grzechotniku podczas jazdy nie ma mowy. Duzo osob oczywiscie LAIKOW nie ma pojecia podczas jazdy ze jedzie dieslem. Wibracje? Jesli pompa, wal i inne ruchome rzeczy sprawne nie ma zadnych wibracji. To nie TDI VW (gdzie kultura pracy = ZERO). Na zimno oczywiscie TDS pracuje glosniej ale po rozgrzaniu notabene bardzo szybkim 2km do pionu (przy sprawnym ukladzie chlodzenia) ma naprawde fajna! kulture pracy.

Nie sa to silniki idealne. Jednak montowali je w E34 przez kilka lat, pozniej w E39 a nawet w limuzynie E38. Co do opla to opel sam sobie winny... pozmienial osprzet i sie doigral ;D.

Jestescie troszke zbyt surowi. Sprawny, pewny TDS naprawde objedzie tyle km przy ktorych w benzynce bedziecie szukac warsztatu do "planowania glowicy, kupna tlokow, pierscieni". Pamietajcie ze spora ilosc (jesli nie wiekszosc) TDSow na naszych ulicach to autka kupione za 50% normalnej ceny rynkowej i w prawie 100% przypadkow cnea=jakosc. Klekoczacy rozrzad, pompa wtryskowa na wykonczeniu. To wszystko powuduje nierowna, zla, glosna (glosniejsza od norm) prace silnika nie mowiac o kopceniu i braku mocy.
Tyle ode mnie ;D

Naj.... forum o TDS-ach www.bmw-tds.pl

Wywietl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez moliwoci zmiany postw lub pisania odpowiedzi
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: