Witam, może ktoś opisać jak powinno się wykonać dokładnie krok po krooku wymianę dyfra? Mam E30 Turing 1.8 M40 90' podobno przełożenie mam 4,37. Muszę dawać taki sam? A co jeśli bym zamontował dyfer o przełożeniu 4,10? Albo jeszcze inny? Słyszałem że trzeba obracać wałem dotąd aż półoś wykona 360 stopni.I tyle ile musimy wykonać obrotów wałem to takie jest przełożenie. Np czteru i jedna czwarta 4 i 1/4 obrotu to dyfer 4,27 itd. Prawda to jest?
_________________ Marne są ludzkie nadzieje, wobec porządków świata.
masz tabliczkę na dyfrze, masz strasznie krótkie przełożenie, ja bym zmienił - jeśli do cywila - na 3.90 lub 3.73 - a 4.10 to już w ogóle na luzie. Ja miałem w 1.8 m40 3.45
Masz pewnie przełożenie 4,27. Jeżeli zależy ci na przyspieszeniu zostaw taki jaki jest bo krótszych to już chyba nawet niema Jeżeli chcesz mniej wachlowac dźwignią zmiany biegów i dużo jeździsz w trasach załóż dyfer z dłuższymi przełożeniami...
Ja mam 4,27 u siebie i nie narzekam...
_________________ Nie Umiesz Ustawić Zaworów w Swoim M20/M30 ? Call On Me !
co do wymiany
potrzeb ci:
kanał,
druga osoba najlepiej.
i narzedzia które w poprzednim temacie wymieniłem
po krótce:
odkrecamy 16 śrub od pół osi, później 4 śruby na krzyżaku, śrubę od poduchy i 4 śruby głównego mocowania do podowzia i belki(PRZY TYM UWAŻAJAC ŻEBY NA GŁOWE CI TE 20 CZY WEICEJ KG Nie SPADŁO)
i taka filozofia..
zakładając...proponuje w odwrotnej kolejnosci....najpierw śruby od góry czyli mocowanie do belki i podwozia, później poduchę, krzyżak, i półośki...
co do zmiany przłożeń itp...załóż 4,27 bo to jest seria...przy większym juz bedziesz machał lewarkiem jak oszalały..
wiesz dlaczego te 1,6 czy 1,8 sie tak dobrze w miarę zbierają?? włąśnie dzięki odowiednim dyferkom...ja w IS'ie mam 4,27 i powiem ci że trzeba sie namachać juz..(ori 4,10)