Wysany: 2008-04-19, 19:12 E36 318is kapitalny remont silnika czy swap
Witam Posiadam e36 is. Nie jestem zadowolnony z tego silnika troszke za slaby jest, i niewiem na co sie zdecydowac czy zrobic swpa czy kapitalny remont silnika moglibyscie mi poradzic jakie koszta sa swapa np. 2,5l a jakie koszta remontu calkowitego silnika is.
Pomg: 11 razy Doczy: 24 Gru 2006 Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2008-04-19, 19:43
Wszystko zależy od tego czego oczkujesz od silnika....Jeśli czujesz, że jest dużo za słabo to rób swapa-po remoncie nie zauważysz aż tak wielkiej różnicy, a może nawet w ogóle nie zauważysz jeśli silnik masz zdrowy. Koszt swapa M50B25 e36 to na moje oko jakieś 5 tyś zł.
no wlasnie bardziej byłbym za tym swapem tyle ze slyszamem ze trzeba bardzo duzo zeczy wyminic dyfer zawieszenie hamulce itd itp i niewiem czy to bedzie kosztowało 5tys a silnik niby mam zdrowy ale wiem ze cos jest w nim zepsute bo dziwnie chodzi
Pomg: 11 razy Doczy: 24 Gru 2006 Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2008-04-19, 20:12
Wymiana hamulców i zawieszenia nie jest konieczna przy swapie-nie wkładasz nie wiadomo jakiego potwora żeby było to konieczne. Masz IS, a więc tarcze z tyłu czyli duży plus.
Co do wymiany silnika to na pewno będziesz musiał mieć silnik z całym osprzętem i wiązką.
Skrzynia z tego co wiem pasuje, dyfer mógłbyś założyć trochę dłuższy.
czyli bardziej oplaca sie zrobienie swapa jezeli potrzebuje wiecej mocy:D tylko ze umnie na slasku niewiem kto sie takiemi zeczami bawi z tym tez jest maly problem
no własnie to jest to ze ja jej nie niechce sprzedac bo mam skore klime podgrzewane fotele pelny komputer a jak szukalaem takich 325 albo 328 to znalazlem bez skory albo bez klimy i wogole teraz wlozylem troche w te auto. Jezeli moglibyscie napisac dokladne koszta swapa lub remontu bylbym bardzo wdzieczny(zwracam sie do osob ktore sa po swapie lub kapitalnym remoncie)
nie jestem po swapie ale wiem ze uzywany silnik m52b28 z osprzetem tj. komp, wiazka, przeplywka i inne duperele na silniku (bez skrzyni i dyfra oczywiscie ) to koszt ok 3- 3,5tysiaka.. drugie tyle to oplacenie osiłka za zamontowanie silnika
a jesli Tobie jest malo mocy to nie zmieniaj dyfra ani skrzyni, niech zostanie jak jest.. bedzie krotko ale mocno..
mozna samemu przelozyc jesli sie ma glowe i dwie rece. Wystarczy komplet kluczy, garaz wraz z kanalem i wyciagarka.
jesli chodzi o remont.. jest tyle przeciwnikow co jego zwolennikow.. po remoncie bedziesz wiedzial co masz przez wiele lat a po drugie nie wiadomo w jakim stanie kupisz do swapu m52
no wlasnie tego si najbardziej boje ze kupie silnik wsadze go udam z 7 8 tysiecy a po miesiacu okaze sie ze kolejne 3 bedzie trzeba wlozyc w silnik
[ Dodano: 2008-04-20, 16:11 ]
a co do kupienia 2.5 lib 2.8 to niestety odpada poniewaz jestem "młodocianym kierowca " wie mam nadwyzki w OCi za iske płace 1390plnów niechce wiedziec ile bym musiał zaplacic za 2.5 oj z 2500zl niestety taka polska az plakac sie chce
nie jestem po swapie ale wiem ze uzywany silnik m52b28 z osprzetem tj. komp, wiazka, przeplywka i inne duperele na silniku (bez skrzyni i dyfra oczywiscie ) to koszt ok 3- 3,5tysiaka.. drugie tyle to oplacenie osiłka za zamontowanie silnika
widze ze jestes dobrym znawca tematu. zapomnialoes tylko ze osilek musi przezbroic silnik ,pobawic sie z ewuesem ,przerobic wydech lub zalozyc inny kupic nowe plyny no i oczywiscie wlozyc silnik. czy 1200 - 1500zl to tak duzo??
po drugie jak znajdziesz kompletny silnik do swapa m52b28 z plastikowym deklem za 3 -3,5 tys to daj znac
Ostatnio zmieniony przez luk325 2008-04-20, 16:22, w caoci zmieniany 1 raz
widze ze jestes dobrym znawca tematu. zapomnialoes tylko ze osilek musi przezbroic silnik ,pobawic sie z ewuesem ,przerobic wydech lub zalozyc inny kupic nowe plyny no i oczywiscie wlozyc silnik. czy 1200 - 1500zl to tak duzo??
po drugie jak znajdziesz kompletny silnik do swapa m52b28 z plastikowym deklem za 3 -3,5 tys to daj znac
kazdy ma inna cene montazu. Jeden wklada za darmo, drugi za poldarmo a trzeci za kilka tysiakow
nie uwazam sie za specjaliste ale pomagalem juz wkladac silnik, tyle ze do omegi B 3,2 v6.. tak naprawde jesli ktos ma dwie lewe rece to faktycznie niech sie nie dotyka.
fajnie. dzwonilem do Bora i za kpl chce o kilka stowek wiecej , do tego lapy poduszki chlodnica skrzynia i inne drobiazgi wiec nie jest tak kolorowo. a z tym specjalista pisalem ironicznie . podawc klucze przy swapie a robic swpa to dwie rozne rzeczy.
przy mechanice nie licza sie tylko rece trzeba miec sprzet jako taki warsztat wiedze i najwazniejsze -doswiadczenie
Ostatnio zmieniony przez luk325 2008-04-20, 17:32, w caoci zmieniany 1 raz
fajnie. dzwonilem do Bora i za kpl chce o kilka stowek wiecej , do tego lapy poduszki chlodnica skrzynia i inne drobiazgi wiec nie jest tak kolorowo. a z tym specjalista pisalem ironicznie . podawc klucze przy swapie a robic swpa to dwie rozne rzeczy.
przy mechanice nie licza sie tylko rece trzeba miec sprzet jako taki warsztat wiedze i najwazniejsze -doswiadczenie
czy ja wiem ja do siebie sam wsadziłem m42b18 z e36 a mam e30 pomagał mi znajomy przez gg pisał co i jak kanału nie miałem ani podnośnika
wiec liczą sie chęci i 2 prawe ręce a pojęcia o mechanice nie posiadam
a silnik niby mam zdrowy ale wiem ze cos jest w nim zepsute bo dziwnie chodzi
zaje...sta diagnoza Twoja czy mechaniora... jak wróżby z fusów...
może dowiedz się co jest z Twoim silnikiem najpier nie tak...
_________________ Jest piękna, cudowna, wspaniała i szybka, lubi jak naciskasz przyśpieszając wtedy wie jak ciągnąć..............paliwo ze zbiornika...to twoja beemka.
Swapa z 2,0 na 2,5 robilem sam. kupilem angola 2,5 i zrobilem sobie przekladke.
W mojej budzie zostawilem dyfer , most przeguby i polosie od mojej 320ki i wszystko pasowalo bez problemu. dzieki temu ze zostawilem most to mam przelozenie 3.45 zachowane ( a nie 2.93 jak dla 2,5/2,8). Dzieki temu mam lepsze przyspieszenia od standartowej 2,5.
Biorac pod uwage to ze most od 318is jest taki sam jak dla 320 to wnioskuje ze nie musisz zmieniac walu/mostu i polosi wkladajac 2,5/2,8. Sa tez i minusy polosie od 2,5/2/8 maja wieksza srednice niz mostod 318is/2,0 ; dlatego tez zostawiajac most od 318is/320 narazamy swoj most i polosie na szybsze zuzycie.
Jakbys chcial czesci potrzebne do swapa to zapraszam, sporo mi z tego angola zostało.
ps. Moj silnik m50b20 vanos jest w bardzo dobrym stanie, swapa robilem z ceci wiekszej mocy, a nie dlatego ze cos w silniku peklo, zatarlo sie czy przegrzalo.