Kieruję się z konkretnym pytaniem do osób które mają wiedzę taką już jakby półinżynieryjną, lub mają doświadczenie w tej kwestii
Czy niesprawność osprzętu wałka rozrządu (szklanki lub dźwigienki), a raczej efekt akustyczny (oddźwięk) tej niesprawności (luzu) może ujawniać się lub zanikać (nasilać się lub słabnąć) w zależności od prędkości obrotowej wałka lub obciążenia jakie na niego oddziaływuje? Wiadomo że wpływa na to lepkość i gęstość oleju (poprzez jego temperaturę).
Na chłopski rozum, czy na rozgrzanym silniku, rozrząd jak wali, to wali ciągle, czy też może walić np. tylko na danych obrotach albo w krótkim momencie podczas zejścia z obrotów.
Pytanie bierze się stąd, że po moich podejrzeniach co do panewek (coś klepie na wysokich obrotach) sprawdziłem ciśnienie oleju i okazało się być idealne. Dlatego eliminuję jako przyczynę dół silnika.
Witam mam m40 b16 z wytartym wałkiem szklanki i dzwigienki tez do wymiany i wali w całym zakresie obrotów jak odpalam rano to strasznie głośno stuka czeka mnie remont głowy