BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
wilgoc pod nogami kierowcy w e30
Autor Wiadomo
Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2008-04-29, 15:25   wilgoc pod nogami kierowcy w e30

Zauwazylem dzisiaj ze mam wilgotny dywanik pod nogami kierowcy i delikatny zapach wilgoci we wnetrzu. Nie jest tego duzo, po prostu widac ciemny slad na dywaniku i czuc lekki zapaszek, ale na tyle delikatny, ze ciezko stwierdzic co to za plyn. Boki tapicerki i pod pedalami sucho, przesacza sie przez pekniecie w plastikowym wzmocnieniu pod stopami kierowcy. Przez ostatnich kilka dni w mojej okolicy nie padalo, drogi suche jak pieprz, czyli to raczej nie z zewnatrz. Ostatnio dolewalem plynu do chlodnicy, wiec to pierwszy podejrzany. Skad sie tam moze lac? Z nagrzewnicy? Raczej bylby mokry bok tapicerki? Podobno przy pedale gazu jest jakis zawor? Co sprawdzic i przede wszystkim jak sie tam dobrac?
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

mattim_bmw 
oldschool'owiec

Pomg: 4 razy
Doczy: 29 Lis 2006
Skd: kruszwica/poznań
Wysany: 2008-04-29, 15:54   

Moze spływami od szyberdachu (przechodza chyba koło przednich głosników) skoro nie padało a auto pewnie myłes...

emeryt style :D :D

El Camino 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 16 Lip 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2008-04-29, 20:55   

Miałem podobną sytuację,gdy uszkodził mi się termostat i padła nagrzewnica-wówczas popuściła płyn chłodniczy i znaczna część spłynęła pod dywanik kierowcy.

eater 

Doczy: 22 Sie 2006
Skd: Gdańsk
Wysany: 2008-04-30, 00:37   Re: wilgoc pod nogami kierowcy w e30

Bruner napisa/a:
Zauwazylem dzisiaj ze mam wilgotny dywanik pod nogami kierowcy i delikatny zapach wilgoci we wnetrzu. Nie jest tego duzo, po prostu widac ciemny slad na dywaniku i czuc lekki zapaszek, ale na tyle delikatny, ze ciezko stwierdzic co to za plyn. Boki tapicerki i pod pedalami sucho, przesacza sie przez pekniecie w plastikowym wzmocnieniu pod stopami kierowcy. Przez ostatnich kilka dni w mojej okolicy nie padalo, drogi suche jak pieprz, czyli to raczej nie z zewnatrz. Ostatnio dolewalem plynu do chlodnicy, wiec to pierwszy podejrzany. Skad sie tam moze lac? Z nagrzewnicy? Raczej bylby mokry bok tapicerki? Podobno przy pedale gazu jest jakis zawor? Co sprawdzic i przede wszystkim jak sie tam dobrac?

A może to płyn hamulcowy z pompy sprzęgła?

Biała kuleczka...

Otwieramy?
http://www.otwieramy.pl/?p=38263

mattim_bmw 
oldschool'owiec

Pomg: 4 razy
Doczy: 29 Lis 2006
Skd: kruszwica/poznań
Wysany: 2008-04-30, 10:52   

Cały zbiorniczek by wyleciał pod ten dywan i by sladu nie było...

emeryt style :D :D

mich007 

Doczy: 12 Gru 2007
Skd: śląsk
Wysany: 2008-04-30, 12:14   

El Camino napisa/a:
Miałem podobną sytuację,gdy uszkodził mi się termostat i padła nagrzewnica-wówczas popuściła płyn chłodniczy i znaczna część spłynęła pod dywanik kierowcy.

Dokładnie...najpierw sprawdzić nagrzewnice, najbardziej prawdopodobna przyczyna

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2008-04-30, 12:40   

Samochodu nie mylem z tydzien, przez ten czas tez nie padal deszcz, odplywy drozne (wczoraj sprawdzilem), wiec to raczej nie z tamtad.
Plynu hamulcowego nie ubywa, wiec to raczej nie ze sprzegla, ale bede musial sie temu przyjzec. Gdzie dokladnie jest ta pompa i jak sie do niej dostac?
Narazie glownym podejrzanym jest nagrzewnica, ktoredy najlepiej sie do niej dostac?
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

eater 

Doczy: 22 Sie 2006
Skd: Gdańsk
Wysany: 2008-04-30, 13:39   

Pompa jest przy pedale sprzęgła, wewnątrz. Taki podłużny czarny cylinder. Znajdziesz na pewno.

Biała kuleczka...

Otwieramy?
http://www.otwieramy.pl/?p=38263

El Camino 

Doczy: 16 Lip 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2008-05-01, 09:06   

Bruner napisa/a:

Narazie glownym podejrzanym jest nagrzewnica, ktoredy najlepiej sie do niej dostac?

W moim aucie mechanik wymienia całą nagrzewnicę.Początkowo wydawało się,że trzeba będzie demontować całą deskę,ale ostatecznie wystarczyło forntową część konsoli (ta z pokrętłami imiejscem na radio).

Adi 
urzędas

Pomg: 14 razy
Doczy: 30 Sie 2005
Skd: Hindenburg OS
Wysany: 2008-05-01, 11:35   

Bruner napisa/a:

Sprawdź elektrozawór nagrzewnicy. Dostaniesz się do niego ściągając środkowy tunel. Zawór jest właśnie a wysokości pedału przyspieszenia. Jeśli uszkodzony to będzie pewno lekko wilgotny. On tam ma w "sobie" jakiś oring czy coś. Gdzieś kiedyś czytałem, że ktoś go rozebrał i wsadził nowy oring, mi się z tym bawić nie chciało i wsadziłem "nowy" elektrozawór.
Jeśli okaże się, że to nie jego wina to po ściągnięciu środkowego tunelu będziesz już miał jako taki dostęp do nagrzewnicy i powinno dać się stwierdzić czy to z niej się leje.

zielony potworek, mała czarna dziewiętnastka i zielona z plecakiem

Jakub316 

Pomg: 1 raz
Doczy: 16 Pa 2004
Skd: Halinów
Wysany: 2008-05-01, 23:28   

Może wreszcie przerdzewiała Ci podłoga, w sumie naszym e30-stkom lat nie ubywa ale to to i tak twarde sztuki:)

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2008-05-02, 00:00   

Podłoga sama z siebie nie rdzewieje, potężne rdzewienie podłogi spowodowane jest zablokowaniem odpływów z kanału wentylacyjnego w podszybiu. Wtedy stoi woda, blacha koroduje i woda litrami spływa na podłogę, właśnie prowadze naprawy blacharskie takiego miejsca i jest to dosłownie przj@%$ne :cry:

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2008-05-02, 06:36   

Podłoga zazwyczaj wygląda cudnie , kilka ognisk korozji ale jak się ją ruszy to efekty są takie:

mich007 

Doczy: 12 Gru 2007
Skd: śląsk
Wysany: 2008-05-02, 11:33   

Nie wiem jak w E30 ale np. w Oplu są takie spinki na nagrzewnicy i to one często lubią popuścić i wtedy leje

arafat 

Doczy: 01 Maj 2008
Skd: warszawa
Wysany: 2008-05-02, 12:15   

bardzo mozliwe ze jest tak jak na fotkach od Artur C. W tym miejscu kazda e30 ma problem

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: