BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Zmieniam olej z mineralnego na pełen syntetyk
Autor Wiadomo
abrover 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 04 Lis 2007
Skd: Wejherowo
Wysany: 2008-04-27, 20:40   Zmieniam olej z mineralnego na pełen syntetyk

Witam.

Z chęci eksperymentu i z chęci obalenia mitu, i z faktu, iż mam w mieście mechanika starej daty który 30 lat naprawia samochody i jeździ peugeotem 505 78' na oleju syntetycznym 5W40, zmieniam olej z mineralnego na pełny syntetyk.

Olej syntetyczny przy 100*C ma lepkość podobną lub nawet wyższą niż mineralny.

Mit o zakazie zmiany z mineralnego na syntetyk powstał chyba wśród kiepawych mechaników, którzy sugerują się gęstością (szybkością wypływania z butelki) w temperaturze pokojowej i myślą, że olej mineralny jest taki gęsty cały czas i nie wyleci przez niesprawności uszczelnień.

Aktualnie silnik (M40 - 290 000 km lub więcej) ciśnienie oleju ma powiedzmy że w miarę przyzwoite, wycieków zewnętrznych brak, kopcenia zero i zużycie oleju mineralnego niecałe 2 litry na 10 000 km w zależności od stylu jazdy a dźwigienki zaworowe zaczynają klepać od 4000 RPM oraz przy przytrzymywaniu na obrotach i lekkim ich upuszczeniu. Generalnie stan silnika średni, i dobrze, bo jeżeli nie stanie się nic jemu, to również nie stanie się nic wielu wielu silnikom samochodów tego forum, po takiej operacji.

Z oleju Mobil Super M 15W40 przechodzę na LOTOS SYNTETIC spełniający normę BMW LongLife-98 Oils.

Wymiany dokonuję jutro z rana, a w tym temacie dla zainteresowanych będę pisał czy z silnika nie zaczyna cieknąć, jak chodzi (dźwiękowo), jak jeździ i jak wygląda stan na bagnecie, jak wygląda rozruch itp.

Ten Lotos spełnia normę BMW i tylko to mnie interesuje.
Ostatnio zmieniony przez abrover 2008-04-27, 20:43, w caoci zmieniany 1 raz  

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2008-04-27, 20:47   

super :) zyczymy powodzenia i czekamy na opis tego co sie dzieje z silnikiem :)

cichecki0511 

Pomg: 3 razy
Doczy: 22 Gru 2006
Skd: Poznań
Wysany: 2008-04-27, 20:58   

Zmieniłem z minerala na pół-syntetyk mimo opinii że już tak nie powinno się robić i po 12000 km jest git. Będę śledził eksperyment :spoko: powodzonka

gtszudi 

Doczy: 07 Mar 2008
Skd: Pruszcz Gdański
Wysany: 2008-04-27, 21:07   

a wiec , nie powinno sie zmieniac z minerala na syntetyk i z polsyntetyka na syntetyk , z tego wzgledu , iz sa to oleje produkowane na zupelnie innej koncepcji , do produkcji syntetycznego oleju uzywa sie innych skladnikow chemicznych niz do mineralnego , co nie znaczy ze nie mozna wlac syntetyku do silnika z przebiegiem np. 300 000 km z 88' , ale producent po cos okreslil , olej jaki nalezy stosowac , otoz chodzi o to ze kazdy silnik ma inne wlasciwosci , w Twoim uwazaniu nic sie w rzeczywistosci nie dzieje z silnikiem , ale nie wiesz dokladnie co sie dzieje w silniku , aby wiedziec dokladnie czy zmiana oleju z minerala na syntetyk musialbys miec samochod ze zdrowym silnikiem ktory nie pali oleju , o przebiegu okolo 40 - 50 tys km , wtedy mozesz stwierdzic czy cos sie zmienilo czy nie , syntetyk na pewno wyplucze Ci silnik , no ale czekam na efekty i opisuj dokladnie wszystko z Twojego doswiadczenia.

brus_ik 

Doczy: 14 Sty 2007
Skd: Starachowice
Wysany: 2008-04-27, 21:08   

Zrobiłem już kilka razy na swoich BMW (m50b25 i m52b28) taki zabieg (dwie miały ponad 330tys. km przebiegu) i NIGDY nic się nie stało.

Z tym, że zawsze po pierwszym razie robiłem kilka tysięcy kilometrów (1-3) i zmieniałem na świeży

abrover 

Wysany: 2008-04-27, 21:13   

Ja nie będę płukał, bo mój silnik jest bardzo czysty (mam LPG) mineralny olej o jednak dużym wskaźniku TBN jest u mnie po wymianie niewidzialny na bagnecie przez dobre kilka kkm. Mało nagaru mam.

gtszudi 

Wysany: 2008-04-27, 21:15   

LPG masz tylko w kolektorze ssacym i komorze spalania , wiec nie mow ze masz czysty silnik poniewaz jedno nie ma zwiazku z drugim.

abrover 

Wysany: 2008-04-27, 21:20   

Skoro olej który ma TBN10 jest tak czysty przez kilka kkm że mam kłopoty ze sprawdzeniem jego poziomu, to znaczy że silnik mam czysty. I przewiduję że syntetyk też długo będzie czysty po wymianie.

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2008-04-28, 07:06   

Obyś się nie zdziwił jak zdejmiesz osłonę klawiaryry a tam masa nagaru i szlamu nie wspomnę o misce olejowej..

Skoro olej masz czysty to gdzie sie podziały produkty starzenia oleju , sadza ,i inne paskudztwa wytrącajace się podczas pracy silnika?

Olej ma być brudny taka jego rola - ma smarować , myć , chłodzić i transportować syf do filtra gdzie pozostanie niebezpieczny gruby brud a reszta ma krążyć z nim i zlecieć podczas wymiany.

duchX
[Usunity]

Wysany: 2008-04-28, 07:21   

Artur spoko my jestesmy nowej daty i nie zmieniamy z minerala na syntetyk bo lubimy nasze silniki , robia to ludzie ktorzy nigdy nie widzieli jak silnik wyglada w srodku i jaka jest zasada jego dzialania a plukanie silnika syntetykiem doprowadzi wczesniej czy pozniej do wiekszego zuzycia oleju i do bardzo milych wyciekow ..... powodzenia w eksperymencie

ogolny 
SEX AMBULANCE

Pomg: 8 razy
Doczy: 16 Sty 2006
Skd: KRA
Wysany: 2008-04-28, 07:21   

Też czekam na efekty.
Miałem kiedyś "malczana", jeżdził na Lotos semisyntetik i nic mu nie było,dla eksperymentu wlałem Castrola magnatec efekt był porażający wycieki wyszły z każdej strony,głośna praca itp.więc spowrotem przeszłem na semisyntetik i na takin prześmigałem 60tyś i poszedł do żyda z przebiegiem 84tyś.
Nie polecam oleju TEXACO semisyntetic 15W40 bo zauważyłem ze moja becia zaczeła mieć maż na klawiaturze.

brus_ik 

Wysany: 2008-04-28, 08:06   

x_e_o_n napisa/a:
...robia to ludzie ktorzy nigdy nie widzieli jak silnik wyglada w srodku i jaka jest zasada jego dzialania a plukanie silnika syntetykiem doprowadzi wczesniej czy pozniej do wiekszego zuzycia oleju i do bardzo milych wyciekow...

Może to Cię trochę zaskoczy ale widziałem kilka silników od środka i wiem dlaczego to się kręci ;)

Wcześniej czy później to znaczy kiedy ? W żadnym silniku w którym zmieniłem olej na syntetyczny nie zaobserwowałem takich zjawisk.

Oczywiście istotne jest, żeby nie "uraczyć" takim olejem silnika, który był konstruowany w czasach kiedy o takich olejach 90% ludzi nawet nie słyszało - jak przykładowy maluch :)

Pytam poważnie bo nie wiem i prosił bym o jakieś logiczne i w miarę przystępne wyjaśnienie - dlaczego "płukanie syntetykiem doprowadzi wcześniej czy później do zwiększonego zużycia oleju i bardzo miłych wycieków" ?

Pozdrawiam

duchX
[Usunity]

Wysany: 2008-04-28, 08:38   

Poniewaz wypluka nagar ktory powstal w silniku podczas jego pracy i jest normalnym zjawiskiem !! !! Napisales ze to juz robiles i co po przejechaniu 5000 km co sie dzialo ?? sprzedawales auto ?? ?

Nie istnieje mozliwosc taka ze po zalaniu olejem syntetycznym nie obedzie sie bez niespodzianek wczesniej czy pozniej .... napisales ze wiesz co i jak w silniku pracuje odpowiedz wiec sobie sam na to pytanie co sie moze stac , mam nadziej ze widziles kiedys nagar choc by na tlokach w rowkach gdzie sa pierscienie , wywal z tamtad nagar i zaloz jeszcze raz te same pierscionki co byly i zobaczysz co sie stanie .
Ostatnio zmieniony przez duchX 2008-04-28, 08:40, w caoci zmieniany 1 raz  

gtszudi 

Wysany: 2008-04-28, 08:40   

poniewaz film olejowy syntetyku i minerala jest rozny , ty mozesz odczuc ze w silniku sie nic nie dzieje , i ze w 5 silnikach tak zrobiles , ale ty silnikiem nie jestes i nie wiesz co silnik na ta decyzje. najlepiej jest robic tak jak podaje producent. od czegos ci konstruktorzy w fabrykach musza byc. a ty z pewnoscia mi sie wydaje konstruktorem nie jestes ;)

brus_ik 

Wysany: 2008-04-28, 10:23   

x_e_o_n napisa/a:
Poniewaz wypluka nagar ktory powstal w silniku podczas jego pracy i jest normalnym zjawiskiem !! !! Napisales ze to juz robiles i co po przejechaniu 5000 km co sie dzialo ?? sprzedawales auto ?? ?

Gdyby działo się coś złegop to robił bym to w kolejnych swoich samochodach ?

Sprzedawałem ale najszybciej po 25tys.km - m50b25 - jeździ do dziś i ma się dobrze bo czasami rozmawiam z obecnym właścicielem - w tej chwili samochód ma prawie 400 000km przebiegu - od wymiany do wymiany nie trzeba dolewać syntetycznego oleju którym jest zalany i nie cieknie wszystkimi możliwymi otworami.

Obecnie jedno m52b28 które jakiś "ekonomista" w Niemczech zalał mineralnym olejem przeleciało u mnie ponad 40 000km po zmianie na castrola 0W30 i też NIE CIEKNIE I NIE BIERZE WIECEJ JAK 0.5l oleju na 10 000km - nie wiem jak długo wcześniej jeździło na tym syfie ale wzięło go po drodze z DE prawie 0.5l/1500km

Rozebrałem i złożyłem kilka silników BMW w różnym stanie i w żadnym nie było nagaru w innych miejscach niż na denku tłoka i komorze spalania w głowicy. No i nie tłumaczy to w żaden sposób dlaczego pojawią się wycieki ? Uszczelki też wypłuka ?

gtszudi napisa/a:
poniewaz film olejowy syntetyku i minerala jest rozny , ty mozesz odczuc ze w silniku sie nic nie dzieje , i ze w 5 silnikach tak zrobiles , ale ty silnikiem nie jestes i nie wiesz co silnik na ta decyzje. najlepiej jest robic tak jak podaje producent. od czegos ci konstruktorzy w fabrykach musza byc. a ty z pewnoscia mi sie wydaje konstruktorem nie jestes ;)

Przepraszam a Ty wiesz co czuje silnik ? :) To, że film olejowy syntetyku i oleju mineralnego jest różny to troche taka oczywista oczywistość tylko co z tego wynika ? Nawet film olejowy dwóch syntetycznych olei np 5w40 różnych producentów jest różny i co ?

Nic tak na prawdę z tej informacji nie wynika. Faktem jest ze w 90% przypadków film olejowy syntetycznego oleju zostanie przerwany przy większym obciążeniu (zwłaszcza w wysokich temperaturach) i jak to ma wpłynąć tak destrukcyjnie na silnik ?

Z jednym stwierdzeniem zgadzam się w 100% - najlepiej jest zrobić tak jak podaje producent :) A który producent podaje, (na moim konkretnym przykładzie) dla silnika z serii m50 lub m52 żeby na przykład po przebiegu nawet 500 000km lać olej mineralny ?
Gdzie ktokolwiek doszukał się takiej informacji która wyszła od PRODUCENTA silnika ?

A to, że zalewanie olejem 0w30 silnika w maluchu, polonezie z 1984roku, czy nysie nie koniecznie wyjdzie im na zdrowie to napisałem już na samym początku i z tym się również zgadzam - te silniki są zaprojektowane (obciążenia na jednostkę powierzchni współpracujących elementów i ich pasowania) do GORSZYCH mineralnych olei.

Ale zalewania silnika m43, m50, m52 czy m60 tanim mineralnym olejem na pewno nie przedłuży jego życia.

Pozdrawiam

abrover 

Wysany: 2008-04-28, 11:46   

Przypominam że olej syntetyczny po raz pierwszy na rynek wypuścił Mobil 1 w 1976 roku, czyli w czasach gdy E21 było nowością.

Przypominam również że obecne oleje mineralne mają współczynnik TBN odpowiadający za mycie silnika porównywalny z olejami pół i syntetycznymi. Powiedzenie "minerał brudzi a syntetyk czyści" bierze się z czasów selektola który przed 83' rokiem nie miał żadnych właściwości myjących.

Wymiany dokonałem o 10:00. Wlałem tego LOTOSA 5W40 i wymieniłem filtr oleju Knecht.

Pierwsze odpalenie, stukot dosłownie sekunde i cisza, silnik chodzi jak chodził. W sumie akustycznie bez zmian. Przejechałem samochodem około 30 km. Po tej jeździe sprawdziłem poziom oleju, był dalej na max i póki co jest całkowicie przeźroczysty. Lampka smarowania po wymianie gaśnie szybciej, bo już podczas kręcenia rozrusznika na zimno, a wcześniej gasła po sekundzie. Czy sie zbiera lepiej czy gorzej to nie wiem, chyba tak samo. Generalnie po rozgrzaniu dalej cyka jeden popychacz, nawet wcześniej zaczyna cykać niż na mineralnym. Przy ciepłym rozruchu nie klepie w ogóle. Tak jak wcześniej, zero wycieków, silnik idealnie suchy, a dodam że miskę i dekiel zaworów mam uszczelnione SILIKONEM

Co jest pewne, silnikiem wcześniej telepało po rozruchu przez sekundę!!! Teraz tego nie ma, silnik odpala po prostu leciutko, ZADZIWIAJĄCE!!

Być może to autosugestia, ale mam wrażenie że silnik pracuje jakby z większą lekkością

Odezwe sie za jakiś czas jak zrobie ten 1000 czy 2000 km

Silnik M40 kosztuje niecały 1000 zł, więc przyjmijmy że robię to dla Was ok?
Ostatnio zmieniony przez abrover 2008-04-28, 11:49, w caoci zmieniany 3 razy  

Piotr_1 
Tempiciel sekund

Pomg: 1 raz
Doczy: 11 Sie 2005
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2008-04-28, 15:27   

Ja tam też zalewałem sytnetykiem i mam w 4 literach takie mity. Teraz też od razu zalałem syntetykiem. Może gdzieś pociekło, ale przedtem też ciekło. To silnik więc po nim cieknie.

[ Dodano: 2008-04-28, 15:33 ]
Z tym, że jak leję syntetyk to z indeksem W50 lub W60, bo niższe są w dotyku jak woda, choć żaden parametr tego nie określa :?
E30 M332 1991........ ....U__________\
Ostatnio zmieniony przez Piotr_1 2008-04-28, 15:28, w caoci zmieniany 1 raz  

sowin19 
sowa

Pomg: 5 razy
Doczy: 04 Sty 2007
Skd: Jelenia Góra
Wysany: 2008-04-28, 23:11   

Odkopałem gazetę z zeszłego roku :wink:

abrover 

Wysany: 2008-04-28, 23:29   

Takie artykuły to są pisane przez ludzi o wątpliwej wiedzy :D
Ostatnio zmieniony przez abrover 2008-04-28, 23:31, w caoci zmieniany 1 raz  

gtszudi 

Wysany: 2008-04-28, 23:30   

przeciez wszystko widac jak na dloni :|

abrover 

Wysany: 2008-04-28, 23:31   

gtszudi napisa/a:
przeciez wszystko widac jak na dloni :|

Wiem, mój błąd.

Ten Pan pisze że starzenie oleju zwiększa jego lepkość, a przecież jest wprost przeciwnie!!
Ostatnio zmieniony przez abrover 2008-04-28, 23:33, w caoci zmieniany 1 raz  

Piotr_1 
Tempiciel sekund

Pomg: 1 raz
Doczy: 11 Sie 2005
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2008-04-28, 23:52   

Artykuł jest ciekawy, chyba zmienię filtr zaraz :> A potem jeszcze raz :> Serio
E30 M332 1991........ ....U__________\

gtszudi 

Wysany: 2008-05-08, 21:18   

cos ucichl temat . czy nasz testujacy olej ma jakies nowe wrazenia po zmianie oleju ?

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2008-05-08, 22:17   

akurat mam silnik m20b20 po takim eksperymencie na stole auto normalnie eksploatowane na długich raczej trasach i często a nie tylko w niedziele bez katowania bo piątka z dwulitrówka demonem prędkości nie jest ale poprzedni właściciel jeżdził na mineralu i było git podczas sprzedaży kompresja jak na wiek auta w normie czysto pod deklem zaworowym nic nie klepało nie ciekło i ładnie chodzil jak na swój wiek i przebieg jednak nowy właściciel postanowił polepszyć właściwości silnika lejąc do niego syntetyk i po półtorej roku gdy znów do mnie trafił z około 32tys km większym przebiegiem rozebrałem silnik bo spadły jego osiągi zaczął wiecej palić był mułowaty spadła mu kompresja, klawiatura i pokrywa zawarów pod blachą cała zaszlamiona sadza i czarną maźią pojawiły się wycieki spod uszczelki miski olejowej pokrywy zaworów i przodzie uszczelki głowicy po stronie kolektrora wydechowego, zimeringu i pokrywy zimeringu tylnego, zaolejone świece zapłonowe,trafił do mnie bo silnik zacząl pobierac coraz wiecej oleju niż przedtem zaczął kopcić na niebiesko silnik zaczął głośniej pracować ale na bagnecie olej był żołty jak kujawski nawet podczas spuszczania wygladał na lekko zużyty natomiast w filtrze czarny syf po odkręceniu miski olejowej jej spod zaszlamiony coś na kształt smoły odma pełna takiego samego czarnego syfu dotarł już do kolektora dolotowego a nawet do gumy przepływomierz, nagar na tłokach powstały z nie spalonego oleju stąd i zaolejone czarne świece ale układ korbowy no miodzio błyszczacy i lśniacy tak samo jak krzywki wałka rozrzadu jakby ktoś je polerował wiec jakoś mnie teorie o tym że po przejściu z minaerala na syntetyk nic się nie dzieje mało mnie przekonuje...

MAJSU 

Pomg: 14 razy
Doczy: 14 Wrz 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2008-05-08, 22:29   

MARAS napisa/a:
akurat mam silnik m20b20 po takim eksperymencie na stole auto normalnie eksploatowane na długich raczej trasach i często a nie tylko w niedziele bez katowania bo piątka z dwulitrówka demonem prędkości nie jest ale poprzedni właściciel jeżdził na mineralu i było git podczas sprzedaży kompresja jak na wiek auta w normie czysto pod deklem zaworowym nic nie klepało nie ciekło i ładnie chodzil jak na swój wiek i przebieg jednak nowy właściciel postanowił polepszyć właściwości silnika lejąc do niego syntetyk i po półtorej roku gdy znów do mnie trafił z około 32tys km większym przebiegiem rozebrałem silnik bo spadły jego osiągi zaczął wiecej palić był mułowaty spadła mu kompresja, klawiatura i pokrywa zawarów pod blachą cała zaszlamiona sadza i czarną maźią pojawiły się wycieki spod uszczelki miski olejowej pokrywy zaworów i przodzie uszczelki głowicy po stronie kolektrora wydechowego, zimeringu i pokrywy zimeringu tylnego, zaolejone świece zapłonowe,trafił do mnie bo silnik zacząl pobierac coraz wiecej oleju niż przedtem zaczął kopcić na niebiesko silnik zaczął głośniej pracować ale na bagnecie olej był żołty jak kujawski nawet podczas spuszczania wygladał na lekko zużyty natomiast w filtrze czarny syf po odkręceniu miski olejowej jej spod zaszlamiony coś na kształt smoły odma pełna takiego samego czarnego syfu dotarł już do kolektora dolotowego a nawet do gumy przepływomierz, nagar na tłokach powstały z nie spalonego oleju stąd i zaolejone czarne świece ale układ korbowy no miodzio błyszczacy i lśniacy tak samo jak krzywki wałka rozrzadu jakby ktoś je polerował wiec jakoś mnie teorie o tym że po przejściu z minaerala na syntetyk nic się nie dzieje mało mnie przekonuje...

No to dlaczego takie rzeczy się nie dzieją w nowych samochodach skoro syntetyki to zło w najczystszej postaci ? :|

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: