BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
[E36] Wymiana uszczelki klamki zewnętrznej dzwi
Autor Wiadomo
maniacblue 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 11 Maj 2008
Skd: kielce
Wysany: 2008-05-11, 20:22   [E36] Wymiana uszczelki klamki zewnętrznej dzwi

Witam wszystkich.Moje pytanie dotyczy wymiany uszczelki klamki zewnętrznej drzwi w coupe.A dokładnie,czy koniecznie trzeba demontować poszycie drzwi żeby się dostać do rygielka,który trzyma klamkę?Jeśli ktoś z posiadaczy coupe już to przerabiał,to proszę o wskazówki.Pozdrawiam.

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2008-05-12, 23:37   

poszycie drzwi to rozumiem według ciebie obicie drzwi czy tapicerka (jak zwał tak zwał niewązne) a jak inaczej chcesz się tam dostać do klamki przez otwór po wykręconym rygielku?

maniacblue 

Wysany: 2008-05-14, 12:08   

Tak,o tapicerkę drzwi właśnie mi chodzi-czy trzeba ją demontować.Wiem,że w sedanie można odryglować klamkę nie zdejmując tapicerki,tylko z boku drzwi tuż nad zamkiem jest mała zaślepka a po jej zdjęciu w środku drzwi widać bolec.Pchając go do środka odblokowuje się klamkę.Przy montażu trzeba go pociągnąć do siebie.Oczywiście cała operacja przy użyciu dłuższych i cienkich szczypiec,bądz kombinerek.W coupe tuż przy szybie,a też patrząc z boku otwartych drzwi jest taka trójkątna zaślepka z tworzywa....może wystarczy tylko ją jakoś zdjąć.Stąd moje pytanie.Może ktoś już to przerabiał w swoim coupe.Dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

Kujon 

Pomg: 4 razy
Doczy: 09 Lut 2006
Skd: Tarnów
Wysany: 2008-05-14, 13:49   

kolego daj znać jak rozwiązesz temat , może i ja bym sobie powymieniał te uszczelki ,, nie wiesz jaki koszt w ASO ??

www.bmw-syndykat.pl - Ciemna Strona Marki

maniacblue 

Wysany: 2008-05-18, 01:37   

Wczoraj odebrałem zamówione w serwisie ,,osłonki" klamek zewnętrznych.Stanowią one jedną całość wraz z gumową uszczelką i nie można tych elementów kupić osobno.W każdym razie w serwisie na pewno osobno ich się nie kupi,a i na realoemie występuje to jako jedna część.Co do montażu,to w coupe można dostać się do rygielka trzymającego ową osłonę odciągając tę charakterystyczną gumową trójkątną uszczelkę.Ale jest tam tak mało miejsca żeby w miarę swobodnie manewrować jakimkolwiek narzędziem,że ja zdecyduję się na ściągnięcie boczka drzwi. Asekuracyjnie zakupiłem 10 sztuk spinek do tapicerki drzwi(złotówkę za jedną sztukę),bo znając życie na pewno ktoraś się złamie przy ściąganiu boczka drzwi.A,nie wspomniałem o cenie tych osłonek klamki wraz z uszczelkami-za sztukę 31 złotych w serwisie.
[/url]
[/url]
[/url] to fotki zakupionych cześci.Poniżej zamieszczam zdjęcia drzwi w coupe i miejsca,przez które można odryglować te osłonki.
[/url]
[/url]
[/url]
[/url]

MrKrYH_e34 

Doczy: 24 Sie 2004
Skd: Turek- Poznań
Wysany: 2008-06-17, 22:32   

Rewelacja ze powstal ten temat bo ostatnio borykalem sie z tym samym problemem a dokladniej nie odbijala mi klamka .. i w akcje desperacji urwalem ta cala obudowe z uszczelka :) ... klamka po nasmarowaniu znowu zaczela funkcjonowac poprawnie ale plastiku i uszczelki nie mam na drzwiach hehe pozdro !! !!

rifresz 
Driver cosmosschwarz

Doczy: 04 Sty 2007
Skd: POZNAŃ
Wysany: 2008-06-20, 12:15   

A ja dalej nie kumam jak te plastykowe oslonki wymienic :P Jak je zdjac zeby nowe nalozyc bo uszczelke mam potargana po malowaniu auta ;/

[ Dodano: 2009-03-12, 18:13 ]
Ponawiam pytanie mzoe ktos to jakos wyjasnic bo nie moge skumac tego zdjecia

http://beemka-klub.pl/for...p=328261#328261

maniacblue 

Wysany: 2009-03-14, 11:35   

Witam ponownie.Ja wymieniłem w swoim aucie te plastikowe osłonki klamki zewnętrznej.Sprawa nie jest aż tak bardzo skomplikowana,nie ma konieczności zdejmowania tapicerki drzwi.Do rygielka,którym zaczepia się i zarazem luzuje te osłonki można się dostać przez taki mały otwór znajdujący się pod gumową osłoną w górnej części drzwi.Dokładnie pokazują to fotki które zamieściłem na początku postu.Trzeba tylko palcem namacać ów rygielek.Jest to taka blaszka z kołnierzem,która działa na zasadzie zasuwy.Żeby ją odryglować trzeba pociągnąć ją do siebie za ten kołnierz.Bardzo pomocny będzie jakiś zakrzywiony na końcu śrubokręt.Ja użyłem takiego zrobionego własnoręcznie narzędzia.

Po pociągnięciu tej blaszki ryglującej do siebie osłonka klamki powinna dać się wyjąć.Rygielek może trochę ciężko się przesuwać i nie dziwcie się,że trzeba użyć nieco więcej siły,żeby go przesunąć.Poniżej zdjęcia drzwi po demontażu osłonki.

I zdjęcia starej osłonki i popękanej gumowej uszczelki.

Montaż nowej osłonki odbywa się w odwrotnej kolejności.Trzeba delikatnie ułożyć osłonkę zaczepami w odpowiednich otworach drzwi i docisnąć.Tak trzymając przesuwamy rygielek w środku drzwi od siebie zakrzywionym śrubokrętem żeby zablokować osłonkę.
Życzę powodzenia w wymianie.Pozdrawiam.

rifresz 
Driver cosmosschwarz

Doczy: 04 Sty 2007
Skd: POZNAŃ
Wysany: 2009-03-14, 12:05   

Musze jeszcze obcykac jak wymontowac calkowicie klamke

http://beemka-klub.pl/for...p=328261#328261

marcinek84 

Pomg: 3 razy
Doczy: 08 Kwi 2008
Skd: kraków
Wysany: 2009-03-14, 20:35   

a ja podłącze się do tematu, bo chcialem zamienic te atrapki z zamkami na takie bez zamków, czy ktoś moze mi powiedziec od czego zalezy ich wystepowanie?? zauwazyłem że niekiedy od strony pasażera nie ma zamka, a od kierowcy jest oczywiscie, czasem nie ma z dwóch stron i oczywiscie w sedanie w tyle też nie ma zamków. Ja kupiłem taki komplet atrap ale oczywiscie nie pasują, podejrzewam że są od tylnich klamek z sedana, choc na oko wyglądają na te same, zatrzaski nie pasują. Ktoś to może przerabiał??

maniacblue 

Wysany: 2009-03-15, 10:57   

Jeżeli chodzi o wymontowanie całej klamki,to trochę ,,grubszy" temat,bo trzeba niestety wymontować też szybę.Jeśli ktoś musi to zrobić,to poniżej podaję linka z dużą ilością zdjęć.Opis jest niestety po angielsku,ale może mimo tego okaże się pomocny.
http://forums.bimmerforum...ad.php?t=709257

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: