BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Problem przy odplaniu m20 b25
Autor Wiadomo
speed 
Michał

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Pa 2005
Skd: K/R/A/K/Ó/W
Wysany: 2008-05-26, 10:43   Problem przy odplaniu m20 b25

Hej mam do Was takie pytanie, co może być przyczyną tego że silnik nie chce zapalać gdy jest gorący, ciepły, letni - natomiast zapala idealnie na zimnym :) Obojętne jest czy auto jechało wcześniej na gazie czy na benzynie, obojętne jest na jakim paliwie wyłączę silnik. Po prostu oprócz przypadku zupełnie zimnego nie zapala. Wiem nawet dlaczego :) ma zbyt bogatą mieszankę i sie "zalewa" przy lekkim otwarciu przepustnicy podczas zapalania zapali i zadymi na czarno. Teraz moje pytanie do Was co może być przyczyną takiego stanu :?: Silnik krokowy :?: Przepływomierz :?: Czujnik przepustnicy ok, czujnik temp ok.

Z góry dzięki za pomoc :spoko:

p.s. jeśli ktoś z Krakowa byłby tak miły i pożyczył mi w celu sprawdzenia silnik krokowy byłbym bardzo wdzięczny :)

Every man dies... But not every man really lives...

LUKAS 
Klubowicz

Pomg: 22 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2008-05-26, 11:17   

Jak sprawdzałeś czujnik położenia przepustnicy i czujnik temperatury? I czy sprawdziłeś czujnike temp na zegary ;) czy tn drugi dla kompa :?: Bo sądwa :!:
Silnik krokowy moim zdaniem raczej niejest winny temu, a przepływomierz wartoby było podmienić.

No wiec jak sprawdzałeś czujniki i czy dobry czujnik temp sprawdziles?

powered by LUKAS Performance

325i E30 Coupe mit 60% Sperre

powered by LUKAS Performance - Biała ;) => RennWagen Project
330CiA E46 - Niebieska => Auto po bułki ;)

lysy174 
vel. MUMINEK

Pomg: 13 razy
Doczy: 15 Kwi 2007
Skd: Radom
Wysany: 2008-05-26, 11:21   

I podmien regulator cisnienia paliwa na powrocie. Moze czyms sie przypchal i paliwo nie ma powrotu do zbiornika i dlatego sie zalewa :spoko:

Było: E34 520iA rok 1989
.........E30 320i rok 1988
.........E36 318is COUPE '92 mit sperre
.........żona miała Forda Focusa
.........E46 323 rok '98
.........E46 330Xi rok '00
.........E83 X3 3.0 (not powered by LPG) rok '04
.........E46 320D rok '05
.........E46 318i rok '99
.........E46 316i Compact rok '03
.........E46 330xi Touring 2002

Jest: E91 325ix 2008, E46 320Ci 2000

LUKAS 
Klubowicz

Pomg: 22 razy
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2008-05-26, 11:35   

Nie to nieregulator, jesli to on by szwankowal to by mial problem z odpaleniem po dluzszym postoju i na zimno.

powered by LUKAS Performance

325i E30 Coupe mit 60% Sperre

powered by LUKAS Performance - Biała ;) => RennWagen Project
330CiA E46 - Niebieska => Auto po bułki ;)

maaaad 

Pomg: 19 razy
Doczy: 28 Gru 2006
Skd: Turek
Wysany: 2008-05-26, 12:01   

Sprawdź takie okrągłe łącze z lewej strony bloku silnika, ukryte tak troszkę głębiej, pod dolotem. Leci tam zasilanie od wtrysków i właśnie chyba sygnał od czujnika temperatury (tego niebieskiego). Skoro czujnik jest ok, to może coś Ci połączenie nie styka. Ja tak właśnie miałem, poza tym takie same objawy zaobserwowałem przy odpiętym czujniku.
Pozdro.

speed 
Michał

Wysany: 2008-05-26, 14:53   

LUKAS, Wiem że są dwa czujniki temp i ja sprawdzałem odpowiedni :) Poza tym gdyby to czujnik temp był uszkodzony to silnik po odpaleniu też by się zalewał a jeśli już odpali to wszystko jest w porządku pracuje równo i ładnie (sprawdzałem odczyt z sądy). Czujnik położenia przepustnicy - prawie brak oporu gdy przepustnica zamknięta, obwód otwarty przy uchyleniu przepustnicy.

maaaad, wiem o jakiej wtyczce mówisz ale myślę że to nie kwestia czujnika temp ani braku sygnału do komputera, jak już pisałem powyżej silnik jak już odpali to pracuje równo i nie ma zbyt bogatej mieszanki. Mieszanka jest tylko za bogata przy samym rozruchu ;/

Zaobserwowałem jeszcze jedną rzecz, przy wyrzuceniu na luz czasem pojawia się mała huśtawka obrotów tzn najpierw spadnie do około 600 po czym wejdzie na 1100 i potem znów spadnie na 800 i tak już trzyma, nie wiem czy ma to jakiś związek ale dawniej tak nie było.

A może napiąć mocniej sprężynę od przepływomierza :?: :?: :?:

maaaad 

Pomg: 19 razy
Doczy: 28 Gru 2006
Skd: Turek
Wysany: 2008-05-26, 16:09   

speed, przy sprężynce to bym się nie bawił, przepływki na oko się raczej nie powinno ustawiać. A co do wtyczki - powiem Ci, że u mnie też auto równiutko pracowało na odpiętym czujniku ;)
Pozdro i powodzenia
Ostatnio zmieniony przez maaaad 2008-05-26, 16:12, w caoci zmieniany 1 raz  

alexil 

Pomg: 11 razy
Doczy: 24 Gru 2006
Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2008-05-26, 17:49   

Jak chcesz to możemy się umówić na podmianę przepływki czy krokowca-może coś wyjdzie.

Pozdrawiam

speed 
Michał

Wysany: 2008-05-26, 18:24   

maaaad, ja już tam grzebałem nie raz nie dwa :wink:

alexil, dzięki jak coś to sie odezwę do Ciebie :mg:

Ostatnio zmieniony przez speed 2008-05-26, 18:24, w caoci zmieniany 1 raz  

Bagor 

Pomg: 4 razy
Doczy: 21 Kwi 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2008-05-27, 22:12   

Może ten temat Ci pomoże: http://www.bmw-klub.pl/fo...t=80610&start=0
Wygląda na to, że jednak regulator ciśnienia paliwa.

speed 
Michał

Wysany: 2008-06-03, 13:44   

Sprawdzałem po raz kolejny czujnik temperatury i wartości oporu na zimnym jak i na ciepłym silniku są prawidłowe. Sprawdzałem też regulator ciśnienia paliwa - jest szczelny. Aczkolwiek po "wypaleniu" paliwa z listwy wtryskowej przy następnym odpaleniu tak na ciepłym jak i na zimnym silniku z zapalaniem nie ma żadnego problemu :| Mam inny regulator ciśnienia - spróbuje go podmienić i zobaczymy co będzie dalej :)

O wynikach poinformuje

[ Dodano: 2008-06-03, 18:34 ]
Regulator wymieniony - niestety silnik nadal nie zapala gdy jest gorący :maruda:

BMW52519GG 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 20 Lut 2009
Skd: Oleśnica
Wysany: 2009-02-23, 12:22   

Witam wszystkich. Bardzo proszę was o pomoc. Przeczytałem już cały temat na forum dotyczący tego piep.. :x ..go regulatora ciśnienia paliwa i nadal nie wiem czy jest jakiś " domowy sposób " na sprawdzenie poprawności działania tego regulatora. Moje auto ma również identyczne objawy jak te opisane w pierwszym poście. Proszę powedzcie jak można samemu sprawdzić czy ten regulator jest uwalony czy nie. Dodam że moje 525i jest zagazowane ale odpalam je zawsze na bęzynie. Czekam na wasze sugestie. POZDRO.

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2009-02-25, 06:40   

Jak masz realizowane przejście gaz benzyna - jeśli przekaźnikiem to sprawdź go .
Może auto idzie na dwóch paliwach.
Przy odpalaniu na zimno odłącz przewody elektryczne z parownika -rozgrzej auto ,zgaś i sprawdź rozruch na ciepło z odłączonym parownikiem.

BMW52519GG 

Wysany: 2009-02-25, 08:33   

Witam Artur C. Przełączanie paliw gaz benzyna odbywa się u mnie automatycznie po przekroczeniu 2000 obrotów. Próbowałem Twojego eksperymentu z odłączeniem przewodów od parownika, ale efekt jest taki sam tz. trzeba kręcić rozrusznikiem bardzo długo a po odpaleniu auto zachowuje się tak jak by było zalane. Zauważyłem również że po zdjęciu wężyka z regulatora ciśnienia paliwa z krućca idącego do kolektora, sączy się paliwo dosyć mocno. Nie wiem czy to normalny objaw, i czy takie usterki można samemu naprawić we własnym zakresie.Pozdrawiam. :cry:

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Skd: Słupsk
Wysany: 2009-02-25, 16:10   

mialem podobny objaw = zawor LPG na parowniku puszczal gaz i auto startowalo na 2 paliwach i sie z poczatku zalewalo, odlaczanie nic nie pokazalo bo sie zawor nie domykal.

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Wysany: 2009-02-25, 18:27   

Jeśli z wężyka podcisnienia leci paliwo to masz przyczyne - walnięty regulator ciśnienia.
Wymień go i po problemie.

BMW52519GG 

Wysany: 2009-02-26, 10:33   

Dzięki za zainteresowaniem moim problemem. Chyba faktycznie skłonie się ku opinii Artur C. Nie mam nikogo z kim mógłbym podmienić się na ten regulator, ale chyba podjadę sobie na szrot i spróbuje na razie coś tam wykombinować. Jak się uporam z tym problemem to dam znać. Jeszcze raz dzięki za pomoc. Pozdro dla wszystkich :beer:

P.S. A próbował może ktoś z Was kiedyś samemu naprawić ten regulator ciśnienia jak tak to w jaki sposób. I jeszcze jedno co są warte uniwersalne regulatory ciśnienia paliwa sprzedawane na Allegro http://www.allegro.pl/ite...aliwa_nowy.html
Ostatnio zmieniony przez BMW52519GG 2009-02-26, 10:40, w caoci zmieniany 1 raz  

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Wysany: 2009-02-26, 17:44   

Regulator jest nie naprawialny.
Co do regulatorów uniwersalnych z allegro to stosuje się je w celu podwyższenia ciśnienia ponad cisnienie wysterowane przez oryginalny regulator.
Ty masz problem z niesprawnym regulatorem przez ktory leci paliwo tam gdzie go nie powinno być i założenie dodatkowego nic nie da bo nie usunie nieprawidlowości dzialania starego.
Ostatnio zmieniony przez Artur C. 2009-02-26, 20:03, w caoci zmieniany 1 raz  

BMW52519GG 

Wysany: 2009-02-27, 08:34   

Dzięki Artur C. myślałem że można ten uniwersalny regulator stosować w zamian orginalnego. Widziałem też że sprzedają regenerowane regulatory więc chyba można je jakoś naprawić. http://www.eter-mot.com/d...4525&pro=414950
Tak czy siak dzięki za objaśnienie mi całego tematu. POZDRAWIAM :spoko:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: