BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
padł silnik 1.8 is e36 92'
Autor Wiadomo
raven 
poza dobrem i złem

Pomg: 2 razy
Doczy: 27 Pa 2005
Skd: Kowala / Lublin
Wysany: 2008-06-01, 10:09   padł silnik 1.8 is e36 92'

witam
wczoraj jadąc spokojnie na piątce, silnik nagle wkręcił się na około 5tys obrotów (moją reakcją było sprawdzenie biegu, bo myślałem, że się wypiął), niestety bieg był na swoim miejscu, a silni chwilkę potem zgasł :( .
Próbowałem go odpalić, ale teraz kręci bardzo lekko i oczywiście nie odpala.
Moja pierwsza myśl, to zerwany łańcuch rozrządu, ale chciałbym się skonsultować z kimś to miał coś podobnego.
Z ważniejszych info:
- łańcuch hałasował przed awarią
- inspekcja jest na żółtym polu choć do 10 tys km od wymiany, pozostały jeszcze ok 2tys

załamka :? , dopiero tak się cieszyłem, że nie mam kłopotów z autem :(
teraz zastanawiam się co robić, jeśli padł rozrząd. W ogóle, to czy ten silnik jest kolizyjny? Naprawa może wynieść dużo więcej niż kupno używanego, ech dzień dziecka.... psia mać

patryk w-wa 

Doczy: 13 Lis 2005
Skd: Stolica
Wysany: 2008-06-01, 10:35   

Kolizyjny kolizyjny niestety. Jak masz kogos kto rozbierze zobaczy co sie stalo i nie skasuje Cie 1000zl to tak najlepiej byloby zrobic. Kupic uzywany to nie problem tylko w jakim on bedzie stanie a moze uda sie tego odratowac w rozsadnych pieniadzach czesci wcale nie sa takie drogie jak wszyscy strasza np za zawory w inter carsie placilem po 27zl bez znizek.

raven 
poza dobrem i złem

Wysany: 2008-06-01, 20:55   

więc tak...
zdjąłem pokrywę głowicy i co się okazało:
- łańcuch jest na swoim miejscu, przy obracaniu kołem pasowym wału, wszystko kręci się tak jak trzeba
- jednak przy delikatnym ruchu pawo/lewo słychać metaliczny stukot, dzieje się to tylko gdy dwa pierwsze zawory z prawej (patrząc od przodu auta) nie są naciskane przez wałek rozrządu. Na logikę biorąc, któryś zwór nawalił, ale to się okaże po odprowadzeniu do mechanika. :?
mam jeszcze pytanko, bo jedna rzecz po rozebraniu mnie zaintrygowała, otóż: obudowa łańcucha rozrządu, wystaje ok 2 mm ponad płaszczyznę powierzchni głowicy, do której dokręca się dekiel. Rozumiem, że uszczelka jest gumowa, ale taka różnica :shock: , toż to ciężko docisnąć...

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2008-06-02, 06:41   

raven napisa/a:
mam jeszcze pytanko, bo jedna rzecz po rozebraniu mnie zaintrygowała, otóż: obudowa łańcucha rozrządu, wystaje ok 2 mm ponad płaszczyznę powierzchni głowicy, do której dokręca się dekiel. Rozumiem, że uszczelka jest gumowa, ale taka różnica :shock: , toż to ciężko docisnąć...

Splanowana głowica o 2 mm. :?

raven 
poza dobrem i złem

Wysany: 2008-06-02, 07:29   

nie no to była by lipa
a czy jest możliwość, że obudowa jest nierówno założona ?, bo z tego co widziałem to była już zdejmowana. Tak wizualnie to wygląda jakby była źle przykręcona, tylko czy to jest w ogóle możliwe, bo np u mnie w moto to są odpowiednie prowadniczki, żeby dekiel pasował do silnika idealnie, a tutaj nie wiem. Mam nadzieję, że po prostu robił to jakiś :x fachowiec i krzywo dokręcił obudowę łańcucha, tylko z tą nadzieją to różnie ludzie mówią :?

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: