Wysany: 2008-05-31, 16:49 Jak odpowietrzyć e46 330Ci
Witam, być może temat już gdzieś był ale w żaden sposób niemogę go odnaleźć, lub by była wzmianka o benzynowym silniku 3.0. Jesli ktoś wie jak to się robi to proszę o odpowiedź lub linka do tematu. Z góry dzięki
nic prostszego
spuszczasz stary plyn
nastepnie nalewasz nowy , odkręcasz śrubę odpowietrzająca przy korku chlodnicy
po ukazaniu sie plynu korku odpowietrzającym zakrecasz go i uruchamiasz silnik
zostawiacjac go na biegu jalowym (korek od chlodnicy odkrecony , ogrzewanie na max)
w miare nagrzewania silnik samoistnie sie odpowietrza w miedzy czasie dolewasz plynu jak wskanik poziomu opadnie na dno
po ok 15 minutach (termostat sie otworzy ) dolewasz plyn wg wskazan plywaka zakrecasz korek i 4000 obr/min przez ok 30 sek
wylanczasz silnik ostrożnie odkrecasz korek sprawdzasz stan ewentualnie dolewasz
gotowe i szerokiej drogi
_________________ tuning diesla no problem
rozkodowac VIN no problem
Testowałem właśnie Twój sposób, i nadal nie ma rezultatów, nadmiar płynu wyzuca dołem przez ten dziwny otwór w chłodnicy Lałem płyn czekałem aż się pojawi w korku odpowietrzającym zakręciłem i grzałem auto czekając aż zacznie lecieć ciepło w środku i nic a jak zalałem za dużo płynu to go dołem oddawało.
Ok, już doszedłem co było nie tak, chłodnica którą założyłem miała inaczej rozwiązany korek spustowy, dziwne ale w tej działa na zasadzie kranika i korek przekręca się o 180 stopni nie mogłem go wyregulowac ale już jest. układ odpowietrzony , działa jak należy. Dzięki za pomoc