BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Błąd ECU i zapłonu M42 e36
Autor Wiadomo
Squad 

Doczy: 20 Maj 2008
Skd: Warsaw
Wysany: 2008-06-03, 17:09   Błąd ECU i zapłonu M42 e36

Pisałem we wcześniejszym topicu ale już jest nieczytany i jakiejś odległej stronie i tam juz nikt nie zaglada. Po podpięciu pod kompa wyskakuje błąd ECU oraz pokazuje bład układu zapłonowego. Układ jest oblookany, świece ładnie palą, przewody nie mają przebić, wiec mechaniory stawiają na cewki, mam te ori BMW i znalazłem w szukajce ze one podobno były jakies wadliwe itd. Co do błedu ECU jaki wypluwa złącze diagnostyczne, mechanicy maja teorię że kiedyś ktoś mogł go sobie "tjuningować" :lol: :spoko: i że teraz cośsie rozjechało, ale po demontażu nie widać by był rozbierany i żeby coś ktoś przy nim dłubał. Wiem że m42 w e-30 ecu jest inne, cewki inne mocowania, z kolei m44 także ma inne ecu i cewki, pytanie jest takie, czy w Warszawie jest może ktoś kto mogłby mi pożyczyć na przełożenie (chwilowe) swoje ECU bądź cewki? Oczywiście musi być to M42 e36. Bo nie opłaca mi się kupować tego całego stuffu tylko dla sprawdzenia co jest walnięte. Nic innego nie pokazuje po podłączeniu pod diagnostykę. A objawami jest brak mocy powyżej 3,5 tys, wrażenie odnoszę jak by go zalewało. Może ma ktoś jakieś pomysły co jeszcze może być dupnięte i nie wyskoczy po podłączeniu pod kompa?
www.Fajna-Felga.pl
e34 m60b40 missle car

mariusz730 
AGS WARRIOR

Doczy: 06 Gru 2007
Skd: crawley
Wysany: 2008-06-03, 20:41   

możesz dokładnie napisać jakim sprzętem sie podłączali ? i ewentualnie podac kody błędów systemie BMW a ( zalezy jaki komputer diagnostyczny ) kod OBD

objawy wskazują na przepływomierz lub/ i czujnik położenia walka rozrządu

Squad 

Wysany: 2008-06-03, 23:46   

hmm, postaram sie dowiedzieć "czym" podłączyli, ale niby jeżeli przepływka oraz czujnik położenia wałka są wadliwe, ale działają jakoś tak srednio to i tak po podpięciu pod złącze nic nie wykaże, tak teraz sobie kombinuje łopatologicznie :|
www.Fajna-Felga.pl
e34 m60b40 missle car

mariusz730 
AGS WARRIOR

Doczy: 06 Gru 2007
Skd: crawley
Wysany: 2008-06-04, 00:19   

zacznijmy od tego czym sie podłączyli bo sprzęt sprzętowi nie równy
po drugie kazdy dobry sprzęt dokładnie pokaże co za błędy
po trzecie co to za mechanik który ma "teorie ze ktoś tam dłubał
ze ktoś to kiedyś tuningował " jak dla mnie powiedział jakiś matoł a nie mechanik

po podpięciu wszystko wykaże pod warunkiem ze sprzęt to przynajmniej KTS boscha a nie jakiś tani szajs z allegro np carsoft

[ Dodano: 2008-06-03, 23:25 ]
aha i nie ma czegoś takiego jak błąd DME ( to w jezyku technicznym BMW znaczy ECU jakby ktoś niewiedzial )
ten blad jest czyms spowodowany ale prawdopodobnie "ten mechanik " albo nie ma czym albo nie potrafi odczytać błędu i zdiagnozować usterki która zainicjiowala błąd

na drugi raz daj pare zloty wiecej i odwiedz dobrego mechanika z wiedza i sprzetem

Squad 

Wysany: 2008-06-04, 01:07   

W necie rozpisują się o tym warsztacie w samych superlatywach, dlatego do nich pojechałem, nie kieruję się kosztami jeżeli chodzi o takie sprawy. Niedługo podjade do jeszcze jednego fachowca i zobaczymy co on powie. Co do sprzetu jakim mnie podpinali to z tego co wywnioskowałem to coś świeżego, bo była obawa że nie zczyta mojego kompa, że niby za stary i nie będzie chciał się połączyc. Ale nazwy teraz nie wiem, ogolnie odniosłem bardzo dobre wrażenie jezeli chodzi o ten warsztat, aż chodzili struci że nie mogą do końca zlokalizować usterki. Ale nic, trzeba głebiej poszperać z tego wniosek, dzięki za wszelkie info. Jak czegoś sie dowiem napiszę,pozdr.

[ Dodano: 2008-06-12, 01:44 ]
ok, już wiem, walniety mam czujnik położenia wałka, niedługo wymienie i powinno być ok,
www.Fajna-Felga.pl
e34 m60b40 missle car

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: