Pomg: 2 razy Doczy: 19 Cze 2008 Skd: Kaliszfornia City
Wysany: 2008-06-19, 17:45 Problem z podcisnieniem w TDS'ie
Elo.Zakupiłem właśnie E34 525 TDS od kolesia z małej miejscowości za niewielkie pieniądze gdyż jest troche zaniedbane.
Z tego co mi kolega mówił to coś mam powalone z pociśnieniami albo walnietą pompe vakum.
Oczekuje wszelkiej pomocy.Można podesłać mi jakieś fotki jak idą te weżyki i może jak sprawdzić pompe czy jest sprawna?
Ostatnio odczuwam, że spadła moc więc chce zacząć od tego.Pozdro i czekam na wszelką pomoc
Ostatnio zmieniony przez ANDRU 2008-06-19, 17:47, w caoci zmieniany 1 raz
No dobra ale vacum nie ma wpływu na działanie i pracę silnika, jest tylko i wyłacznie do wytwarzania podciśnienia w serwie hamulcowym ponieważ w przeciwieństwie do benzyny w TDSie nie ma podciśnienia w kolektorze ssącym.
Do jego sprawdzenia praktycznie nic nie potrzebna jeżeli sprawnie działa wspomaganie hamulców to pompa vacum jest sprawna aby sprawdzić ja potrzebny jest Vacuometr.
Wiec sądzę że koleś ci kit wcisnął
_________________ Jest piękna, cudowna, wspaniała i szybka, lubi jak naciskasz przyśpieszając wtedy wie jak ciągnąć..............paliwo ze zbiornika...to twoja beemka.
Wysany: 2008-06-20, 05:40 Re: Problem z podcisnieniem w TDS'ie
ANDRU napisa/a:
Elo.Zakupiłem właśnie E34 525 TDS od kolesia z małej miejscowości za niewielkie pieniądze gdyż jest troche zaniedbane.
Z tego co mi kolega mówił to coś mam powalone z pociśnieniami albo walnietą pompe vakum.
Oczekuje wszelkiej pomocy.Można podesłać mi jakieś fotki jak idą te weżyki i może jak sprawdzić pompe czy jest sprawna?
Ostatnio odczuwam, że spadła moc więc chce zacząć od tego.Pozdro i czekam na wszelką pomoc
na lewym nadkolu nasz zamontowany czujnik cisnienia turbodoladowania sprawdz wezyk ewentualnie wymien . sprawdz droznosc krocca w kolektorze ssacym .
_________________ tuning diesla no problem
rozkodowac VIN no problem
Tak jak widać na schemacie właśnie biega mi gdzie idą dokładnie weżyki od tego grybego weża który idzie miedzy pompą a serwem.
One gdzieś tam idą do jakiś właśnie czujników na prawym błotniku,do tej rury przed kolektorem ssącym i do czegos co niby zamyka żaluzje miedzy chłodnicą cieczy a wiatrakiema tak właściwie jak to winno i kiedy działać bo mam też problem z dogżąniem silnika
[ Dodano: 2008-06-20, 20:05 ]
Właśnie u mnie jest do tych na nadkolu do obu po dwa weżyki idą ale czy dobrze idą to nie wiem a jeszcze jest jeden jakiś czujnik mniejszy czarny i do niego zaden weżyk nie dochodzi a czy powinnien to właśnie tego nie wiem.
Podesłany schemat jest dobry tylko przydał by sie bardziej szczegółowy co gdzie jaki weżyk idzie.
Wysany: 2008-06-21, 14:21
Zrobiłem foty bo tak będzie łatwiej.A ten zaworek który idzie do czujnika ciśnienia tyrbiny to w którą strone ma być?Tak jak na foto czy odwrotnie?
Wczoraj przełożyłem weżyk od podciśnienia z tego małego czujnika do tego prawego czujnika na nadkolu i wruciła moc silnikowi-laczka już przypali:) ale nadal ten mały czarny czujnik który na foto pokazuje palcem jest wolny.Na tej głównej rorce podciśnienia mam wlaśnie jedno odejście ułamane to najbliżej zaworka i jest ono zaklejone-może to ma iść do tego czarnego czujnika?
Wysany: 2008-06-22, 11:14
Ale to na samym kolektorze musi być czy może to jest na tej rurze przed kolektorem co ma takiego grzybka i jest jakiś wężyk?
Jak sie oriętujesz co i jak to najlepiej mi rozpisz co i gdzie powinno być podpiete a ja zobacze jak jest u mnie.Byłem już nawet dziś na giełdzie ale E34 były tylko dwie i to w benzynie:( A miałem nadzieje,że w jakiejś podpatrze co jak idzie.
[ Dodano: 2008-06-22, 14:38 ]
Wszystko sie zgadza.Sprawdziłem dokładnie i jest wyjście na wprost bagnetu poziomu oleju pod spodem kolektora ssącego.
Więc pozostaje jeszcze ta żaluzja która obecnie się u mnie nie zamyka.Ona też jest sterowana jakoś podciśnieniem.Wcześniej miałem walnięta chłodnice to nie było problemu.Teraz po jej wymianie nie idzie dogrzać silnika.Ta żalizja jest przy chłodnicy i widać ja na moich fotach
Więc pozostaje jeszcze ta żaluzja która obecnie się u mnie nie zamyka.Ona też jest sterowana jakoś podciśnieniem.Wcześniej miałem walnięta chłodnice to nie było problemu.Teraz po jej wymianie nie idzie dogrzać silnika.Ta żalizja jest przy chłodnicy i widać ja na moich fotach
sprwadz zawor sterowania duze prawdopodobienstwo ze odmowil wspolpracy
wezyki podcisnienia podlaczone do niego sa od glownej magistrali podcisnienia (od pompy vaccum)
na uruchomionym silniku zlacz ze soba dwa wezyki pomijajac zawor
jezeli zaluzja sie uchyli zawor lub sterowanie elektryczne zaworu masz uszkodzone
a w przypadku gdy zaluzja sie nie uchyli sprawdz czy zaluzja sie nie zacina i czy mieszek ktory zamyka i otwiera zaluzje jest szczelny
Wysany: 2008-06-24, 22:53
A powiedz mi czy może istnieć jakaś inna przyczyna po za POMPA bo gdy postoji kilka dni to czasem ma cieżko odpalić,trzeba długo krecić a raz nawet tak się stało,że zgasiłem wieczorem a koło południa miał cieżko zarechtać?Jeśli może być coś po za POMPĄ to co?
zaloz zaworek zwrotny paliwa przed filtrem paliwa , moze sie paliwo cofac z powrotem do zbiornika a jezlei to nie pomoze to pompa wtryskowa do regeneracji
Wysany: 2008-06-26, 11:27
mariusz730 napisa/a:
zaloz zaworek zwrotny paliwa przed filtrem paliwa , moze sie paliwo cofac z powrotem do zbiornika a jezlei to nie pomoze to pompa wtryskowa do regeneracji
Tak paliwo sie cofa bo postał dwa dni i było widac braki w wężyku miedzy filtrem a pompą wtryskową.
A powiedz mi bo jak zmieniałem ten wężyk między filtrem a pompą bo był peknięty to założyłem jakiś tam wężyk odpaliłem i zaczął chodzi rowno i przestał gasnąc-bo wcześniej były z tym problemy.Ale okazało się że jednak troche wężyk jest za długi i trzeba go skrucic bo będzie ocierał sie o kolektor i wkońcu sie przetrze i po jego przecieciu zaraz po zgaszeniu silnika gdzie było paliwo ani kropelka sie nie ulała bo częśc zeszła jak by do filtra a z drugiej strony cięcia zeszła sobie do pompy.Powinno tak byc?
Wysany: 2008-07-10, 23:28
Wymieniłem filtr paliwa oraz wężyki przelewów i jak na razie jest oki.
Teraz chciał bym się dowiedzieć jak wygląda kontrolka od ciśnienia oleju i czy ona gaśnie z innymi kontrolkami czy jak normalnie powinna zgasnąć po rozruchu silnika?Oczywiście ciągle chodzi o 525 TDS E34.Pozdro.