BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
M40 przestawiony wałek rozrządu???
Autor Wiadomo
Piotr_1 
Tempiciel sekund

Pomg: 1 raz
Doczy: 11 Sie 2005
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2008-06-28, 22:54   M40 przestawiony wałek rozrządu???

Dzisiaj zmieniałem pastylki nad zaworami na nowe, żeby wyjąć te z przodu silnika, musiałem trochę podnieść wałek rozrządu w m40, więc musiałem poluźnić górne koło pasowe rozrządu i je przesunąć trochę do przodu, ale bez zdejmowania paska i koła rozrządu. Wszystko ładnie złożyłem, naciąg paska wydawał się wporzo jak przed zdjęciem, odpalam, a tu bryka chodzi jak diesel. Kuuurr.... jak górne koło pasowe osadza się na wałku w m40 to chyba nie trafiłem w jakiś wpust!! Czy to możliwe?
E30 M332 1991........ ....U__________\
Ostatnio zmieniony przez 2008-06-28, 23:51, w caoci zmieniany 2 razy  

duchX
[Usunity]

Wysany: 2008-06-28, 23:35   

...............................................................................
Ostatnio zmieniony przez duchX 2008-08-01, 11:17, w caoci zmieniany 2 razy  

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2008-06-28, 23:52   

Koło wałka rozrzadu m40 nie jest ustalane przez klin jak w przypadku m20 na sztywno, ale skoro chodzi jak diesel to przestawiłeś pasek o jeden ząbek....
zacznijmy od początku ustaw wał korbowy w GMP pierwszego tłoka (znaki na kole pasowym wału korbowego i obudowy paska rozrzadu dodatkowo dla pewności możesz wsadzić trzpień w otwór u dołu silnika by zablokować wieniec koła zamachowego (poniedzy kołnierzem skrzyni biegów i silnikiem pod plastikowa zaślepką jest otwór trzpień średnicy ok 8 mm.
Następnie zdejmij pokrywę zaworów krzywki wałka rozrzadu pierwszego cylindra powinny być obie skierowane ku górze, weź poprawkę na to że silnik jest pochylony wiec sugeruj się położeniem silnika a nie poziomem samochodu... jeżeli jest inaczej przestaw pasek w odpowiednie miejsce np. zsuwając go z koła rzorzadu i wsuwając o ząb dalej lub wcześniej albo poluzuj torxa na kole wałka rozrzadu i popuść rolkę napinacza paska rozrzadu przestaw koło rozrzadu wałka (obie krzywki w górę) teraz koło rozrzadu przekręć maksymalnie w lewo na klinie i dokręć torxa przytrzymaj koło i uważaj by nie przeskoczył znów pasek łatwo to zrobić teraz naciągnij pasek rolką napinacza.
Jeżeli włożyłes trzpień w koło zamachowe wyjmij go i zakręć kluczem śrubą wału korbowego dwa razy (dwa pełne obroty wału korbowego)znaki powinny się pokryć a krzywki wałka ustawić sie znów w górze zakręć jeszcze raz dla pewnosci jeżeli jest ok. pozakładaj obudowy rozrzadu.
Na przyszłość dla pewnosci zanim coś rozbierzesz czy rozkręcisz zaznacz sobie dwa trzy punkty odniesienia na pasku i rozrzadzie białym markerem olejowym wtedy gdy przeskoczy pasek coś spadnie poluzuje się lub poprostu coś się popierniczy przy montarzu masz punkt odniesienia by wrócić do poczatku i zaczać jeszcze raz.
powodzenia i pozdro Maras
Ostatnio zmieniony przez MARAS 2008-06-28, 23:54, w caoci zmieniany 1 raz  

Piotr_1 
Tempiciel sekund

Wysany: 2008-06-29, 00:19   

Dzięki za dokładny opis, no właśnie kiedyś to już robiłem i miałem biały korektor pod ręką - wtedy nie było problemu :> Czy na przestawionym o jeden ząbek mogę jechać do warsztatu? Bo jeszcze nie wiem czy mi się chce znowu zdejmować pokrywę :>

[ Dodano: 2008-06-29, 00:29 ]
I nie rozumiem czegoś. Przecież pierwsze dwie krzywki są pod różnym kątem.

beryl 

Pomg: 9 razy
Doczy: 11 Lis 2007
Skd: WPR
Wysany: 2008-06-29, 00:31   

tu jeszcze masz trochę tych samych informacji
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=4544

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2008-06-29, 00:41   

Piotr_1 napisa/a:
Czy na przestawionym o jeden ząbek mogę jechać do warsztatu? Bo jeszcze nie wiem czy mi się chce znowu zdejmować pokrywę :>

[ Dodano: 2008-06-29, 00:29 ]
I nie rozumiem czegoś. Przecież pierwsze dwie krzywki są pod różnym kątem.

nie ryzykował bym jazdy z przestawionym rozrządem...

są ale zwrócone ku górze tworza kształt litery V....

Piotr_1 
Tempiciel sekund

Wysany: 2008-06-29, 13:30   

Więc tak, po rozebraniu okazało się że w kole pasowym wałka jest wpust, a w wałku rowek. Wpust w kole krzywo nałożyłem i przy skręcaniu się zmielił :cry: . Teraz już wiem czemu torx tak mięciutko się dokręcał :lol: Czy ma ktoś m40 na części, lub wiecie kto ma? Chciałem kupić to koło
Ostatnio zmieniony przez Piotr_1 2008-06-29, 13:30, w caoci zmieniany 1 raz  

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: