Wysany: 2008-07-01, 10:23 Jak policja sprawdza uprawnienia kierowców?
Witam.
Chciałbym spytać jak wygląda sprawa kontroli przez policję uprawnień do prowadzenia pojazdów
Przykładowa sytuacja, jadę sobie swoim samochodem, mam przy sobie dowód osobisty, dowód rejestracyjny i OC, ale nie mam prawa jazdy.
Wtedy policja wlepia mi mandat - jaki - i sprawdza czy mam uprawnienia i teraz gwóźdź programu czy sprawdzają dokładnie jaką mam kategorię czy, że wydano prawo jazdy nr jakiś tam
_________________ Pozdr. Łukasz
Renault Espace 2.0dci '07
Peugeot Partner 1,9d '99
Fiat 126 '99
Baur TC2 '86
co do mandatu to jest to chyba coś koło 50 zł, za jazdę bez dokumentów, ale czy Ci sprawdzają numer czy kategorie to nie wiem...
wydaje mi się że kategoria jest u nich widoczna...
jeśli miałeś wydane nowe prawo jazdy to policja jeśli chce może w ciągu 5 minut sprawdzićjakie masz kategorie, kiedy wydane, czy masz aktywny zakaz, ilośc punktów , cofnięte uprawnienia.
Kodeks wykroczeń:
Art. 94. § 1. Kto prowadzi na drodze publicznej pojazd, nie mając do tego uprawnienia,podlega karze grzywny.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto prowadzi na drodze publicznej pojazd pomimo braku dopuszczenia pojazdu do ruchu.
Art. 95. Kto prowadzi na drodze publicznej pojazd, nie mając przy sobie wymaganych dokumentów,podlega karze grzywny do 250 złotych albo karze nagany.
Policja w razie zatrzymania powinna sprawdzić nie tylko nr prawka itp, ale również uprawnienia kierującego pojazdem, bo w przypadku ich braku mamy do czynienia z innym zupełnie wykorczeniem.
Według taryfikatora, za wykroczenie z art. 94. § 1 kw grozi:
1) za brak uprawnień do kierowania pojazdami W OGÓLE - 500 zł
2) za brak uprawnień do kierowania pojazdem danej kategorii - 300 zł
(za kierowanie bez uprawnień rowerem albo zaprzęgiem - 100 zł )
Za wykroczenie z art. 95 grozi kara grzywny w wysokości 50 zł za każdy brakujący dokument, nie więcej niż 250 zł.
Ostatnio zmieniony przez maaaad 2008-07-01, 14:01, w caoci zmieniany 2 razy
wczoraj policja szukała żółtego samochodu i 4 osób, akurat tak się złożyło, że takim jechaliśmy
tak więc sprawdziłem w praktyce jakie możliwości ma nasza policja, tak więc od czasu wprowadzenia nowych praw jazdy sprawdzić mogą wsio
_________________ Pozdr. Łukasz
Renault Espace 2.0dci '07
Peugeot Partner 1,9d '99
Fiat 126 '99
Baur TC2 '86
wczoraj policja szukała żółtego samochodu i 4 osób, akurat tak się złożyło, że takim jechaliśmy
tak więc sprawdziłem w praktyce jakie możliwości ma nasza policja, tak więc od czasu wprowadzenia nowych praw jazdy sprawdzić mogą wsio
to sie nazywa CEPIK - Centralna Ewidencji Pojazdów i Kierowców i zaczyna ten system powoli działać
To zależy. Jeżeli wykroczenie popełniono przed ukończeniem 17 roku życia, sprawca nie odpowiada z kodeksu wykroczeń, w grę wchodzi ewentualnie postępowanie przed sądem rodzinnym. Jeżeli wykroczenie popełniono po ukończeniu 17 roku życia, sprawca odpowiada za wykroczenie normalnie, jak osoba pełnoletnia.