Pomg: 3 razy Doczy: 07 Maj 2007 Skd: Nowy Dwór Mazowiecki
Wysany: 2008-06-30, 23:04 klocki które nie hamują
Więc miałem jakiś rok klocki które sprawowały sie wyśmienicie. Ostatnio kupiłem klocki które po ostrzejszym hamowaniu palą, dymią sie i nie mam prawie wcale hamulców... przez chwile jest ok a zaraz dym z klocków i zero hamowania więc teraz pytanko jakie mam klocki kupić żeby to jakoś wytrzymało. Bo narazie gromadzę kasę na porządniejsze chebelki a narazie muszę założyć coś zeby hamowało... mam tarcze jak w 320
Pomg: 1 raz Doczy: 22 Gru 2004 Skd: Poznan-Rataje/Czecha
Wysany: 2008-07-01, 16:17
O wlasnie pudo napisal podobnie do tego co ja chcialem. Po wymianie klockow powinienes przejechac tak z 100 km na spokojnym operowaniu pedalem hamulca. Bo Hamujac nagle to klocki powiedza tobie NARTA i sie spieprza. Musza sie dotrzec najpierw na spokojnie.
_________________ BMW E30 318 iS 90' Coupe Diamantschwarc metalic coraz blizej idealu (czyt oryginalu z lekkim upiekszeniem)
Pomg: 17 razy Doczy: 12 Maj 2005 Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2008-07-02, 16:35
w instrukcjach piszą, że powinno się docierać klocki do tarcz nawet 500km...
ściągnił jeszcze raz te klocki i przeczyść je papierem ściernym -prawdopodobnie jak mocno hamowałeś zaraz po założeniu, wierzchnia warstwa uległa zeszkleniu. Może w ten sposób je poratujesz.
_________________ Ile można zainwestować w swoją PASJĘ? Z czego można zrezygnować... jak bardzo można się w tym zatracić...
Ostatnio zmieniony przez RoboCop 2008-07-02, 16:37, w caoci zmieniany 1 raz
ściągnił jeszcze raz te klocki i przeczyść je papierem ściernym -.
...to powodzenia tarczom hamulcowym po tym jak w klocki wbiją się ziarna korundu z papieru ściernego...
zeszklone, nadpalone klocki można potraktować grubym pilnikiem by usunąć zeszklenie w 3 przypadkach na pieć pomaga ale nigdy papierem ściernym...
pozatym jeżeli założyłeś nowe dobre klocki to tarcze też by wypadało nowe założyć albo przynajmniej zfrezować lub przetoczyć o ile jest co...
to i zasada nowe docierać hamowac normalnie ale unikac przez pierwsze 150-200 km agresywnego hamowania, pulsacyjnego lub do zadziałania ABSu... a beda później dizałć poprawnie.
w ubiegłym roku założyłem u siebie norlany zestaw jurid tarcze i klocki minął prawie rok tarcze zużyte róniutko klocki też delikatnie popiskują ale mają już prawo po prawie 30 tys.
_________________ Jest piękna, cudowna, wspaniała i szybka, lubi jak naciskasz przyśpieszając wtedy wie jak ciągnąć..............paliwo ze zbiornika...to twoja beemka.