BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Walek od M20B20 do 2.5 z dolem od Ety
Autor Wiadomo
duch_robi
[Usunity]

Wysany: 2008-07-12, 09:00   Walek od M20B20 do 2.5 z dolem od Ety

Juz to pytanie padlo na innym forum, czy to prawda ze walek od M20B20 jest ostrzejszy niz w B25. Chce przy okazji remontu mojego silnika tj. glowica 2.5 i dol od super ety wrzucic zamiast walka od 2.5 walek od 2.0. Mam taka glowice od 2.0 w ktorej popychacze i walek sa w super stanie, w glowicy ktora teraz jest na aucie jest srednio, moze nie tragedia, ale napewno nie 100% ideal. Czekam na wasze odpowiedzi w tym temacie.

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2008-07-16, 11:38   

nikt tego nie sprawdził oficjalnie ale jedynym takim mitem jest że wałek z m30b28 jest najostrzejszy z M30tek.
Co do m20, to tego Ci nikt nie powie. Jak chcesz być pewien to weź 2 wałki, jeden z 325 drugi z 320 i udaj się do firmy która regeneruje wałki rozrządu. Może być świątek, ale nie musi :) Oni powinni mieć aparaturę zdolną pomierzyć wałeczki i wyjdzie Ci wszystko jak na dłoni.

Pozdro

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

yoshi 
Pepsi Mrucielago

Pomg: 7 razy
Doczy: 21 Lis 2004
Skd: Warszawa - Zacisze
Wysany: 2008-07-16, 11:54   

SmasherE30 napisa/a:
jedynym takim mitem jest że wałek z m30b28 jest najostrzejszy z M30tek

Darco sprawdził ten mit, a o szczegóły pytaj już go osobiście :twisted:

SmasherE30 napisa/a:
Oni powinni mieć aparaturę zdolną pomierzyć wałeczki i wyjdzie Ci wszystko jak na dłoni.

ciekaw jestem ile to kosztuje :?:
Fiat 126 '99
Baur TC2 '86

Darco 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Pomg: 1 raz
Doczy: 02 Lut 2007
Skd: wawa
Wysany: 2008-07-22, 08:15   

Szczerze powiem tak ...

że co do M30 to nie jest tak do końca ... jeżeli chodzi o wałeczki to faktycznie 2.8i jest najostrzejszy w teorii, a w praktyce to wychodzi tak, że wszystkie nowe wałki dostępne na rynku do M30 są poprostu wiernymi kopiami wałków z ostatniego M30 3.4l z E34/E32... czyli nie wiadomo na jaki się trafi.

Co do M20 ostrzejszy wałek jak najbardziej z 2.0i ale wiadomo z jakiej głowiczki 731.Natomiast z praktyki wiem jedno wałek z 2.0i do głowicy z 2.5i bez odpowiedniego wystrojenia (nie mowie tutaj o chipach z allegro za 50zł) daje 1. nierówne obroty (choćby ze względu na inne porty wylotowe z głowicy 2.0/2.5 nie mówie już o kolektorach wydechowych i ssących -> przecież oni nad tym pracowali i wydali mnóstwo kasy), silnik ciężko uruchomić na zimnym, na ciepłym już nie wspomne (polecam mocny akumulator).

Jeżeli chcesz to zrobić bezpiecznie polecam : dół superety wyremontowany (na krasnobrockiej robią rewelacyjnie : korby, wał, blok), a do tego rzecz jasna główka z 2.5i z pełnym osprzętem z 2.5i (po taniości jakiś enzo z netu, chociaż bardziej proponuje hamowanko i indywidualny program), nie wspominając już o dobrze zrobionej głowiczce :D . No i rzecz jasna lekko krótszy dyferek.

Jedyne co moge powiedzieć, że musisz przestać się zamartwiać spalaniem, bo i tak będzie duże :D

stara eta + 731 z 2.0i -> 201KM
super eta + główka z 2.5i -> wyszło, ale to na chipie strojonym na "hamce", 209KM.

Pozdro i udanego grzebanka.
Darco.

ps. co do m30

zdrowe M30 3.4l obróbka głowiczki
+ waleczek
+ obniżenie odpowiednie głowicy
+ wypolerowanie
+ programik
dało 251KM/334NM nie wiem czy to dobry wynik ale jeżeli chodzi o włożoną kase w części, a przyrost mocy wydaje mi się, że się opłacało co prawda silnior teraz chodzi pod automatem i w 7, ale...
Ostatnio zmieniony przez Darco 2008-07-22, 08:17, w caoci zmieniany 1 raz  

duch_robi
[Usunity]

Wysany: 2008-07-22, 10:04   

Co masz na mysli mowiac o dobrze zrobionej glowicy? Moja przeszla kapitalny remont, walek ktory jest w niej jest sredni, mam za to ladny od 2.0, ale sobie daruje skoro tak piszesz. Na hamowni auto wyplulo mi 170KM prawie i 250Nm. Zawory byly niewyregulowane, sprzeglo sie slizgalo a wiskoza huczala. Teraz zabieram sie za dol, zrobie wszystko co tylko mozna. Pierscienie, panewki, szlify itd. Zastanawiam sie jak ulepszyc jeszcze glowice. Napewno beda nowe popychacze i jak znajde walek od 2.5.

P.S spalanie w moim aucie przy normalnej jezdzie to ok 11l na 100km.
Ostatnio zmieniony przez duch_robi 2008-07-22, 10:06, w caoci zmieniany 1 raz  

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2008-07-26, 19:22   

Właśnie dziś odpaliliśmy M20B25 po kapitalce -szlify wału i cylindrów ,nowe panewki i wszystkie uszczelnienia,nowa pompa oleju i wody,nowy zaworek upustowy oleju,tłoki od Super ETY (bo takie były pod ręką bez śladów zużycia),nowe pierścienie.
Głowica była naprawiana we Wrocławiu w firmie Piętka 1S.C. gdzie pospawano pęknięcie i poddano całej obróbce termicznej,wymieniono prowadnice zaworów,wymieniono niektóre zawory i dotarto gniazda.
Pozatym na miejscu założyłem komplet wałek plus dźwigienki z M20B20 też idealne bez śladów eksploatacji( bo walały się w garażu)
Jak na razie auto pali na dotyk nie faluje i ma równy bieg jałowy.
Niestety nigdy ten silnik nie będzie zhamowany ( a szkoda) bo lata z automatem.
Teraz tylko z głową pierwszy tysiąc km przelatać i będzie git.

Mauser 

Pomg: 5 razy
Doczy: 04 Maj 2006
Skd: Mysłowice
Wysany: 2008-07-26, 20:19   

jak być tu mądrym - dwie osoby, dwie teorie poparte praktyką . . . albo ja czegoś nie rozumiem, to mi wyjaśnijcie.
Ja shamuje swoją ( o ile plany się nie zmienią) z wałkiem B25, ze śladami zużycia, i dźwigienkami również w stanie jako-takim. Potem to samo z wałkiem B20 i dźwigienkami w stanie idealnym

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2008-07-26, 21:20   

Nie wiem nic na temat rozkładu mocy i momentu jak na razie będzie szedł na dotarciu - ocena bedzie raczej subiektywna co do poprawy osiągów a napewno będzie poprawa w stosunku do wraka jakim był ten silnik po niefachowej i oszukanej naprawie głównej w Niemczech bo teraz wsio jest pasowane na nominalne luzy.
Nie zaobserwowałem żadnych nierównych obrotów i trudności z odpalaniem.
Ostatnio zmieniony przez Artur C. 2008-07-26, 21:34, w caoci zmieniany 1 raz  

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: