Wysany: 2008-07-28, 22:43 Jaki olej polecacie do M52B28
Witam
Wiem, że tematy już były ale tak naprawdę nie wiele z nich wynikało
Niebawem będę zmieniał olej w silniku.
I zastanawiam się nad 5w40 Castrol Edge Sport i Motul 8100 X-CESS 5W40 - syntetyki
nie wiem co wybrać. Obecnie mam zalany Castrol 5w30 Edge - zresztą taki był lany od zawsze u niemca. Noszę się ze zmianą na ciut gęstszy - właśnie na 5w40.
Dużo naszukałem się po różnych forach i wiele osób leje 5w40 ale patrząc na zalecenia Castrola to ta gęstość nie jest zalecana (wcale jej nie ma) natomiast na stronach motula zalecany to właśnie 5w40 - jak to jest ?
Chce zalać 5w40 po 5w30 gdyż mam wrażenie, że jak sinik się nagrzeje to jakby głośniej chodził - czy taka zmiana coś da?
Dzięki za wszelkie info i wasze doświadczenie z tymi olejami w silnikach m52
przebieg auta 160 tys (faktyczny)
_________________ Było: E30 316i Coupe - E36 318is Coupe - E36 328i Coupe - jest E46 330d Limo
Pomg: 17 razy Doczy: 12 Maj 2005 Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2008-07-29, 10:19
Ja też bym nie kombinował, skoro wiadomo na czym jeździło auto u poprzedniego własciciela... a głośność możesz zliwkidować nie przez wymiane oleju na gęstszy tylko przez wlanie Moto Doktora - ale tego lepiej nie rób.
A poważnie to Liqui Moly ma preparaty, które wyciszają prace hydrauliki (o ile to słychać od rozrządu)- nie powinno zaszkodzić, bo firma zbyt poważna...
_________________ Ile można zainwestować w swoją PASJĘ? Z czego można zrezygnować... jak bardzo można się w tym zatracić...
Dzięki Panowie Może macie rację, że nie ma sensu kombinować z olejami. Może olej faktycznie nie jest zły. Nigdy nie było słychać szklanek - czy to zima czy katowanie w upalne dni. To chyba dobrze. Olej lany zawsze pod max - podobno te silniki to lubią
Ma ktoś jeszcze doświadczenia z tym silnikiem i olejami
_________________ Było: E30 316i Coupe - E36 318is Coupe - E36 328i Coupe - jest E46 330d Limo
......Każda pliszka swój ogonek chwali.................Kupiłem olej , fullsyntetyk , Gulf 10W/60 , a Puz go zalał. A cena nawet przystępna. w butelkach 1 litrowych jest po 30 zeteł.........$ litry kosztują nieco taniej ........PZDR - henry
PS. Zapytaj sie Puz'a co poleca.........
_________________ HENIEK
Klubowicz
BMW E30 325i (szpera 3,25) z s50b32 - made by MGarage &(suspension) Lukas Performance !
Ale będzie jeszcze coś.......!!!
......Każda pliszka swój ogonek chwali.................Kupiłem olej , fullsyntetyk , Gulf 10W/60 , a Puz go zalał. A cena nawet przystępna. w butelkach 1 litrowych jest po 30 zeteł.........$ litry kosztują nieco taniej ........PZDR - henry
PS. Zapytaj sie Puz'a co poleca.........
widzisz - ja tez raz zalalem 10w60 .. po 3-4kkm szybciutko go zmienialem modlac sie zeby silnik uspokoil sie przy powrocie na 0w30 ..
_________________ prowadzisz pizzerie
masz kogos znajomego ktory prowadzi