wie ktos co moze byc przyczyna wyladowywania sie akumulatora ? sprawdzalem miernkiem pobor pradu na bezpiecznikach i okazalo soe ze przekracza on 0.6 czy li chyba troszke za duzo prawda?? aha po wyjeciu bezpieznika nr 4 (kierunki) pobor spadl do 0,2 czyli pewnie taka watosc powinna byc (pamiec radia itp....) moze ktos mi powiedzec jaki jest pobor u kogps z was i co moze byc przyczyna wy;adowywania mi akumulatora???
PS bateria jest ok.. ma rok czasu jest na gwarancji i to nie jej wina (sprawdzalem na kolegi akumulatorze czy bedzie to samo....
prosze pomocy bo wk...a mnie juz za kazdym razem zdejmowanie klemy
Napisz jak zrobiłeś ten pomiar...
Zapomniałeś też napisać że tak się dzieje po postoju, bo z tego co wiem podczas jazdy wszystko jest ok, tak? Czyli to nie alternator ani regulator...
_________________ Raz się żyje, a co to za życie bez BEEMKI...
MIalem podobny problem,kupilem nawet nowe ako i po przejechaniu ok 100km padlo wszystko i ako bylo rozładowane.
Przyczyną byl regulator napiecia
_________________ BIAŁE MOGĄ WIĘCEJ
...tylko i wylacznie bety;)
jakub [Usunity]
Wysany: 2005-01-19, 09:41
Ja też kupiłem nowy akumulator zupełnie niepotrzebnie, a okazało się, że winą za pobór prądu obarczona była lampka w schowku, która się na stałe paliła.
Anonymous Go
Wysany: 2005-01-19, 11:27
Przyczyną może też być źle podłączone radio. Większość odbiorników radiowych jest tak skonstruowana, że może być podłączona w jeden określony sposób (z włączaniem "po kluczyku", czyli na włączonym zapłonie). Niektórzy tzw. fachowcy podłączają takie radia tak, aby można było je włączyć bez włączonego zapłonu. I tutaj pojawia się problem. Radio cały czas ciągnie prąd, nawet po wyłączeniu.
zyggy fakt radio mam podlaczone ze dziala bez kluczyka ale tak jest od kiedy mam ta beemke (czyli ok 1,5 roku) i do tej pory bylo ok ale dla wszytskiego radio zostalo specjalnie odlaczone na 1 dzien i bylo bez zmian
Żadne lampki mi sie nie palą(ani w bagazniku ani w schowku)
Zbyszek tak w czasie jazdy jest ok...
Z tym że teraz nawet po krótkim postoju przy odpalaniu (na kilka minut nie zdejmuje klemy) jest takie cos jakby akumulator nie mial sily zakrecic rozrusznikiem
Co do pomiaru...
miernik został wpiety w obwód przy akumulatorze i wyjmujac kolejne biezpieczniki sprawdzalismy spoadek poboru pradu.
Teraz nawet za cholere nie mam czasu by cos pogrzebac samemu czy nawet pojechac do elektryka jakiegos
[ Dodano: Sro Sty 19, 2005 7:17 pm ] HAMANN a ten regulator to gdzie jest i jak wyglada? I jak go sprawdzic? Aha no i jak cos ile płaciłes?
Regulator napiecia jest zamontowany bezpośrednio na alternatorze i jego uszkodzenie rzeczywiście może byc przyczyna upływu.Ale z kolei obwód kierunkowskazów nie powinien pobierac żadnego prądu po wyłączeniu zapłonu.
Z kolei radio w starszych autach "ma grac" po wyłączeniu zapłonu , a we współczesnych stacyjki posiadaja tzw. pozycję "radiową" - zapłon wyłączony , klyczyk w stacyjce , radio da sie uruchomić.Natomiast uruchomienie radia po wyjęciu kluczyka ze stacyjki jest niemożliwe.W BMW jest pozycja "radiowa".
Szkoda ,że Białystok jest tak daleko od Kielc ,bo pomógłbym Ci od ręki.Akurat "prąd" to mój zawód i instalacje elektryczną w aucie siłą rzeczy uważam za najprostszy element samochodu ( no może z małą popraka na elektronikę ) - Pzdr - henry
_________________ HENIEK
Klubowicz
BMW E30 325i (szpera 3,25) z s50b32 - made by MGarage &(suspension) Lukas Performance !
Ale będzie jeszcze coś.......!!!
skoro pobor pradu maleje po odlaczeniu bezpiecznika to w tym obwodzie byc moze zaczyna sie przecierac jakis przewod i lapie gdzies mase a co do radia to poprostu odlacz zasilanie radia i sprawdz czy pobor jest taki sam jak z radiem bo na moje oko pobor mocy 6W przez radio w trybie standby to troche sporo bo tyle pobiera telewizor ktory sciaga 200W z sieci(oczywiscie tryb standby) niestety mi sie przecieral kabelek powoli i czasami akumulator byl ok a czasami na drugi dzien rozladowanie calkowite i okazalo sie po spaleniu wiazki ze przecieral sie lekko kabel zasilania ktory nie byl podpiety pod zaden bezpiecznik i dotykal sobie masy a ze byl on lekko przetarty wiec jeszcze przez dlugi czas sie nie usmazyl tylko tak mi czasami rozladowal akumulator az sie zbuntowal i zaczal smazyc
_________________ E46 320iT
E30 325i M TECHNIC II 89 coupe
była E30 320i coupe
Anonymous Go
Wysany: 2005-01-20, 10:32 Re: Akumulator
henry napisa/a:
Z kolei radio w starszych autach "ma grac" po wyłączeniu zapłonu , a we współczesnych stacyjki posiadaja tzw. pozycję "radiową" - zapłon wyłączony , klyczyk w stacyjce , radio da sie uruchomić.Natomiast uruchomienie radia po wyjęciu kluczyka ze stacyjki jest niemożliwe.W BMW jest pozycja "radiowa".
To co piszesz dotyczy odbiorników radiowych BMW oraz większości odbiorników dostępnych na rynku. Natomiast można spotkać radia, np. Becker czy też VDO Dayton, które posiadają wbudowaną dodatkową elektronikę funkcji włączania i wyłączania. Przy prawidłowo podłączonym takim odbiorniku w BMW, włącza się on w pozycji kluczyka "radio" (lub zapłon) oraz wyłącza się po wyjęciu kluczyka, oraz można go włączyć również bez kluczyka. Dodatkowo radia te mają programowalny czas działania po włączeniu bez kluczyka, np. 1 godz.
Szkoda ,że Białystok jest tak daleko od Kielc ,bo pomógłbym Ci od ręki.Akurat "prąd" to mój zawód i instalacje elektryczną w aucie siłą rzeczy uważam za najprostszy element samochodu ( no może z małą popraka na elektronikę ) - Pzdr - henry
henry thx
ale co do tego ze elektryka jest najprostzsa to sie nie zgadzam niestety heeh
Masz rację , zwłaszcza jak dzisiaj jest taka kupa elektroniki w samochodzie to rzeczywiście trudno dac sobie z tym radę.Przyznaje ,że dla mnie jest to względnie łatwe bo "prąd" to mój zawód.I niestety niezbędny do "grzebania" w instalacji jest jej schemat.Jak go nie ma kazdy elektryk ( nawet dobry ) robi różne "obejścia".
W każdym rzaie do spółki cos bysmy razem wymyślili. Pozdrawiam Cie serdecznie - henry
_________________ HENIEK
Klubowicz
BMW E30 325i (szpera 3,25) z s50b32 - made by MGarage &(suspension) Lukas Performance !
Ale będzie jeszcze coś.......!!!
żeby sprawdzić działanie regulatora napięcia włacz silnik i sprawdz napięcie na zaciskach akumulatora zwiększ obroty silnika i puść napięcie musi się utrzymywać w zakresie 14-14.7 V jeżeli spadło poniżej 13.5 V lub wacha się i nie jest stałe to padł regulator napięcia jeżeli stale pokazuje jedną wartość np 9V lub 12 czy 13 może to być zwarcie którejś z diod w alternatorze ale naprawic samemu jest ciężko lepiej zlecić fachowcowi... regulator np. Hella ok. 40 pln Bosch ok90pln plus robocizna to ok. 120-160pln
Pozdro Maras
P.S. a co do radia to często u mnie gra cała noc w garażu i jakos nie rozładowuje to akumulatora... rano odpalam i jadę i dalej gra muzyka
_________________ Jest piękna, cudowna, wspaniała i szybka, lubi jak naciskasz przyśpieszając wtedy wie jak ciągnąć..............paliwo ze zbiornika...to twoja beemka.
Anonymous Go
Wysany: 2005-01-23, 23:00
MARAS napisa/a:
P.S. a co do radia to często u mnie gra cała noc w garażu i jakos nie rozładowuje to akumulatora... rano odpalam i jadę i dalej gra muzyka
OK. Czesto całą noc nie oznacza non stop 24 h/dobę. A radio źle podłączone może pobierać prąd non stop. Nie twierdzę, że każde radio źle podłączone ciągnie duży prąd po wyłączeniu, ale np. radyjka Nakamichi tak mają.
sprawdzilem tak jak napisal mi MARAS i napecie wprawdzie nieznacznie sie waha ale miesci sie w podanej tolerancji. Czyli to razej nie regulator ani alternator...zreszta tak myslalem od poczatku bo po nocy ze zdjeta klema auto odpala bez problemu czyli jest ładowanie podczas jazdy. Chłopaki moze moogłby mi ktos przesl;ac na maila schemat elektryki ? Zawsze to elektrykowi sie przydac moze...
losiek320i@poczta.fm
z góry dziekuje
bruner wiem ze tam jest ale dziwne bo jak poprzednio chcialem sciagnac z tego linku to mi wyskakiwalo ze brak tej strony ale dzieki teraz dziala A te schematy nr 4, 5, 6 sa identyczne i moga byc do auta sprzd 1990r. ? Wybaczcie ale ja w elektryce ( i nie tylko ) ciemna masa jestem
Schematy nr 4, 5 i 6 nie sa identyczne, sa na nich zaznaczone zupelnie inne elementy - przeczytaj opisy. Na schematach z ktorych to skanowalem jest napisane ze sa do samochodu z 90 roku, ale mysle ze do starszych tez pasuja. Poprostu autor ksiazki robil to na podstawie rocznika 90 i do niego na pewno beda dobre, ale prawdopodobnie rowniez do starszych.