BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Trzęsie autem przy ruszaniu
Autor Wiadomo
maciek e30 

Pomg: 1 raz
Doczy: 26 Gru 2006
Skd: WAWA
Wysany: 2008-08-10, 20:38   Trzęsie autem przy ruszaniu

Witam, pojawil sie problem w mojej beci a mianowicie jak ruszam to telepie całym autem ,ruszam normalnie puszczam sprzęgło, daje gazu i wtedy sie zaczyna trzęsiawka i nie dzieje się to zawsze ,jest to raczej cos z napędem ,silnik napewno moge wykluczyć, bo dzieje się to tylko jak ruszam do przodu jak i do tyłu, drugi bieg i pozostale jest ok

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2008-08-10, 21:22   

Ta fura miała taki objaw jak ją kupiłem, potem samo to przestało się dziać, nawet po ostrym potraktowaniu sprzęgła...

Dokładnie wyglądało to tak że po jakiś 20 minutach w trasie od rozpoczęcia jazdy, lub 10 minutach po mieście, podczas spokojnego ruszania z niewielkich obrotów, przy zesprzęglaniu układu napędowego odczuwalne były mega silne wibracje mniej więcej o czestotliwości orotów tarczy sprzęgła. Im więcej gazu tym mniejszy efekt ... jak ruszałem na wstecznym to myślałem że mi podporę wału wywali!

Nic z tym nie robiłem ... w końcu efekt zniknął!

Maciek, sprawdź najpierw podporę wału i jego przeguby (czy pracują luźno), potem tarczę sprzęgła i docisk ... w sumie spodziewam się że jest to kwestia albo tarczy albo docisku ...

Pozdrawiam

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)
Ostatnio zmieniony przez SmasherE30 2008-08-10, 21:23, w caoci zmieniany 1 raz  

Wanat 

Pomg: 8 razy
Doczy: 21 Lut 2007
Skd: CK
Wysany: 2008-08-10, 21:58   

Miałem dokładnie to samo. Kupiłem auto-było ok, po pewnym czasie zaczęło telepać, ale teraz ustało. Tak jak pisze smasher: podpora, możliwe, że jest luz na dyfrze, albo poduchy tylnej belki. Pozdro.

Mauser 

Pomg: 5 razy
Doczy: 04 Maj 2006
Skd: Mysłowice
Wysany: 2008-08-10, 23:18   

Wykluczamy podporę wału ( mam nówke 3000km, napewno dokręcona dobrze)- efekt u mnie dokłądnie taki sam:
- jedynie przy ruszaniu na wstecznym jest taki efekt, rzadko ( albo wcale) na "jedynce"
- sprzęgło - docisk , tarcza - nie wiem - byc może docisk. . . . .
- luzy w dyfrze (?), poduchy belki (?) - to drugie " na nosa" bym wykluczył

SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysany: 2008-08-10, 23:33   

Doszliśmy z Maćkiem do wniosku że to najprawdopodobniej podpora gdyż Maciek przeprowadził test:
Na uniesionym tyle odpalił furę, rozkręcił koła i wysprzęglił układ i wtedy był łomot...

Zobaczymy

Skwirek 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 11 Sie 2008
Skd: Ostrowiec Św.
Wysany: 2008-08-11, 01:27   

Witam!
Ja szukałbym przyczyny raczej w sprzęgle i docisku. Szczególnie w tych autach, które często otrzymują od właściciela "strzały" ze sprzęgła.

Tak jak piszecie drodzy koledze to całe "telepotanie" autem przy ruszaniu nie pojawia się zawsze - najczęściej przy jeździe po mieście, gdy auto więcej stoi niż jedzie (np. jazda w korku) oraz w sytuacjach gdy delikatnie je "przykatujemy" a potem już jeździmy spokojnie.

Z doświadczenia i wiedzy teoretycznej wymiana sprzęgła/docisku pomaga.

Swego czasu wszyscy mówili, że gdy zaczyna tak telepać autem to sprzęgło się kończy ...

U mnie sprzęgło jest w dobrym stanie, a mimo to i tak od czasu do czasu telepie nadwoziem.

Pozdrawiam
Marcin

maciek e30 

Wysany: 2008-08-11, 11:28   

Witam dziś ide to sprawdzić ,zdejme osłone podpory wału i zobacze w jakim jest stanie ,jeśli jest ok, to może to byc sprzęgło tak czy tak napisze co bylo przyczyna pozdro

SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysany: 2008-08-11, 12:47   

Jeśli miała by być to wina sprzęgła to na przykład z powodu uszkodzenia którejś ze sprężyn tłumiących w tarczy, bo tam nie ma dwumasu i stąd może być taki efekt...

marwi 

Doczy: 26 Wrz 2007
Skd: Białystok
Wysany: 2008-08-12, 13:24   

Witam,

problem to "zmulona" tarcza sprzegla (to fakt jezdze jak emeryt zero palenia gumy i strzelanai ze spzegla). z tego co mi wyjasnił mechanik to powodem wstrzasow jest miejscowe przypalenie tarczy sprzegla np przez wyjezdzanie z zaspy snieznej :) wtedy sprzeglo sie przypala podobno itp). mi pomogło lekkie przypalenie sprzegła które wykonał mi mechanik w ten sposób iż wlaśnie strzelił ze sprzęgła. ruszył ostro z 1 a poźniej strzelil wrzycając 2. efekt byl taki iz po pierwszym ruszeniu sprzeglo sie deliktnie slizgnelo i zalapalo natomiast po wykonaniu drugiego strzalu na 2 ladnie przenioslo moment na kola i nawet zapiszczalo. Po tym zabiegu drgania znacznie sie zmniejszyły. Mechanik poinstruował mnie iz raz na 4 miesiące mam wykonać podobny manewr i nie szanowac tak swojej bumki bo ona lubi czasami dostac po pazurkach :) i poki sprzegło nie bedzie sie slizgalo znacznie, czyli zapiszczy na 2 w chwili strzału albo po tym zabiegu dalej bedzie drzalo (mocno) wtedy wymienic tarcze docisk i lozysko. poki co smigac dalej.

cichecki0511 

Pomg: 3 razy
Doczy: 22 Gru 2006
Skd: Poznań
Wysany: 2008-08-12, 20:59   

Ten mechanik to albo prawdziwy znawca albo klasyczny ściemniacz. Ja bym w coś takiego nie uwierzył. :)

maciek e30 

Wysany: 2008-08-12, 22:30   

Witam dziś dobrałem sie do podpory i jest ok, wiec stawiam również na sprzęgło jak się za to zabiore to zdam pełną relacje i zrobie fotki pozdro

Tymon 

Doczy: 26 Lip 2006
Skd: Śląsk-Mikołów
Wysany: 2008-08-13, 08:42   

maciek e30, może Ci to pomoże.
Miałem podobne objawy u Siebie.

http://beemka-klub.pl/for...ghlight=#268472

Pozdrawiam

ukinio 

Doczy: 09 Mar 2006
Skd: Nowy Dwór Mazowiecki
Wysany: 2008-08-13, 15:37   

na 99.9% jest to sprzeglo. podpora walila by caly czas.sprzeglo jak sie rozgrzeje szarpie. mechanik dobrze mowil.ale takie cos nie pomoze na dluzsza mete. mozna tez przypalilc sprzeglo powoli ruszajac z 3 biegu.a jak ruszasz z wiekszymy obrotami tez szarpie??pzdr

Tymon 

Wysany: 2008-08-13, 15:39   

ukinio, w moim przypadku pojawiało się to czasami, ale było strasznie denerwujące.

marwi 

Doczy: 26 Wrz 2007
Skd: Białystok
Wysany: 2008-08-13, 16:34   

ukinio napisa/a:
na 99.9% jest to sprzeglo. podpora walila by caly czas.sprzeglo jak sie rozgrzeje szarpie. mechanik dobrze mowil.ale takie cos nie pomoze na dluzsza mete. mozna tez przypalilc sprzeglo powoli ruszajac z 3 biegu.a jak ruszasz z wiekszymy obrotami tez szarpie??pzdr

z wiekszymi obrotami nie szarpie. teraz jest tak ze wyłacznie po jeździe w korkach lub ostrzejszym traktowaniu auta (nie chodzi tu o palenie gumy tylko szybka zmiane biegów:) minimalnie szarpie na malych obrotach przy ruszaniu, ale to nie to co bylo kiedys, jest o wiele lepiej. mam swiadomosc ze to tylko na jakis czas rozwiazanie dlatego nowe sprzeglo juz czeka na wymiane. mechanik powiedzial ze narazie nie ma sensu wymieniac poki sprzeglo nie zacznie sie znacznie slizgac. próbowałem tez powoli ruszac delikatnie zaciagajac hamulec reczny i zeczywiscie sprzeglo sie slizga w tym przypadku samochod powinien chyba zgasnać. pozatym sprzeglo bierze w gorze. jestem tego swiadomy ze sie konczy, ale proponuje spobowac przypalic sprzeglo tak jak to opisalem powyzej i moze pomoze mi pomoglo. przejechalem ok 10 tys po wizycie u mechanika i jak narazie jest ok.

[ Dodano: 2008-08-13, 16:40 ]
cichecki0511 napisa/a:
Ten mechanik to albo prawdziwy znawca albo klasyczny ściemniacz. Ja bym w coś takiego nie uwierzył. :)

mysle ze to pierwsze. jakby chcial zarobic jezdzilbym juz na nowym sprzegle, ale po co wymieniac jak to jeszcze jest dobre.

pozd
Ostatnio zmieniony przez marwi 2008-08-13, 16:37, w caoci zmieniany 1 raz  

Tymon 

Wysany: 2008-09-17, 13:44   

No i jak tam drgania :?:

maciek e30 

Wysany: 2008-09-18, 13:46