BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
mokro w silniku
Autor Wiadomo
Anonymous
Go
Wysany: 2005-01-17, 09:13   

U mnie to samo, woda leci z okolic pompy. Pewnie pompa do wymiany, ale dokładnie nie wiem czy ją się naprawia czy tylko czeka mnie wymiana.
Ceny pomp yp 300,- w ASO oryginał, ZAMIENNIKI OD 170,- WZWYŻ.
Sam mam problem co wstawić.
pozdrawiam

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2005-01-17, 11:58   

zanim wymienisz pompę sprawdź dokładnie gdzie leci, bo może jakiś wąż nie trzyma np. w miejscu, gdzie się łączy z pompą.... i sika. Skoro sika, to powstaje ciśnienie, więc jednak dośc prawdopodobne, że pompę masz sprawną.
Koszt przewodu, czy cybanta jest znacznie mniejszy niż pompy.

henry 

Pomg: 6 razy
Doczy: 20 Kwi 2004
Skd: Kielce
Wysany: 2005-01-17, 12:03   Pompa wody

Popieram , Piotr ma rację skoro jest cisnienie to raczej nie pompa.Miałem podobny przypadek ( Maleńka dziurka w wężu przy pompie ).Ale zerwany pasek klinowy mógł nadwyrężyć któryś z węży. Pozdrowienia - henry
Ale będzie jeszcze coś.......!!!

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2005-01-17, 16:38   Re: Pompa wody

henry napisa/a:
Popieram , Piotr ma rację skoro jest cisnienie to raczej nie pompa.

Niekoniecznie, kumplowi w Nexii padla pompa, ale cisnienie bylo. Plyn uciekal przez cos w rodzaju odpowietrznika. Przy wymianie mechanik powiedzial ze to celowe rozwiazanie, cos w rodzaju zaworu bezpieczenstwa.

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2005-01-17, 16:47   

...dlatego raczej, a chodzi o to, żeby nie wymieniać pompy na pierwszy ogień - jak znaam zycie, to jeśli oddasz auto do mechanika (nie wnikam - różne mogą być przyczyny - brak narzędzi, odpowiedniego warsztatu itp.), to niejeden mechanik najpierw wymieni, a potem sie zastanowi jeśli to nie pomoże.... bo to nie jego kasa, tylko twoja, a on za robotę chętnie dwa razy weźmie i jeszcze bęzie mógł kręcić nosem, że mu głowę zawracasz :wink:

prawda jest taka, że nie widząc auta ciężko wyrokować, ale ja bym na początku starał się wyeliminować te usterki, które możn naprawić najmniejszym kosztem

co do twojego kolegi z tym ciśnieniem... to może utrzymywało sie ono jeszcze tuż po uszkodzeniu pompy, a wyciek nasąpił właśnie dlatego, że nie było obiegu, bo go zablokowała zepsuta pompa

BOR 

Doczy: 18 Sie 2004
Skd: Łódź
Wysany: 2005-01-17, 19:02   

Cytat:
Niekoniecznie, kumplowi w Nexii padla pompa, ale cisnienie bylo. Plyn uciekal przez cos w rodzaju odpowietrznika. Przy wymianie mechanik powiedzial ze to celowe rozwiazanie, cos w rodzaju zaworu bezpieczenstwa

Bo twojemu kumplowi uszkodzil sie uszczelniacz pompy, a nie sama pompa. Pompa daje wtedy normalne cisnienie, tylko czesc plynu wyplywa przez specjalny otworek w obudowie pompy zabezpieczajac przed zatarciem wirnika.
Uszczelniacz jest w wiekszosci pomp niewymienny - trzeba cala pompe wymienic.

W przypadku Qby moze byc podobnie. Trzeba postarac sie dokladnie zlokalizowac miejsce wycieku.

Qba 

Pomg: 1 raz
Doczy: 23 Maj 2004
Skd: Szczecin
Wysany: 2005-01-19, 15:37   

Dokladnie tak to widze jak napisal BOR. Powiedzcie czy przejezdze jeszcze kilka km do wymiany, potrzebuje auta do pracy teraz pozyczylem od kumpla ale to na dwa dni a kaska dopiero w przyszlym tygodniu czy moze lepiej nie ruszac mojej malutkiej ?

henry 

Pomg: 6 razy
Doczy: 20 Kwi 2004
Skd: Kielce
Wysany: 2005-01-19, 22:58   Pompa c.d.

Faktycznie , auta bym nie ruszał.W kazdej chwili może sie okazac ,że płyn leci "ciurkiem" i ubywa go w zastraszajacym tempie.
Jeździłem tez NEXIA jak kolega BOR'a i potwierdzam ,że takie zjawisko może wystapic ,bo sam tego doświadczyłem - PZDR - henry
Ale będzie jeszcze coś.......!!!

loko

Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Wawka
Wysany: 2005-01-20, 13:16   

jesli malo leci to mozesz jechac tylko wez sobie wode do baniaka :-)

a co do pompy to jest tak jak mowi bor z tym uszczelniaczem...

Qba 

Pomg: 1 raz
Doczy: 23 Maj 2004
Skd: Szczecin
Wysany: 2005-01-20, 17:00   

Pompa wymieniona i jest ok ja zapłaciłem za pompe 149zl firmy CAR ponoć dobra zakupiona w sprawdzonym sklepie

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: