Wysany: 2005-08-05, 22:45 Samochód stał bez oleju teraz nie ma ciśnienia :(
WItam
Po załataniu miski nalałem oleju na begnecie jest w połowie skali ale na checku palilo sie nadal motoroil po odpaleniu samochod chodzi z 10s ale nie było ciśnienia więc dolałem jeszcze trohe motoroil zgasło i odpalam ale nadal nie ma ciśnienia pali się lampka na zegarach i do góry czyli wałka itd nie dochodzi ciśnienie czemu tak może być? Dodam,że samochód stał 2 dni z dziurą w misce więc ściegł dokładnie cały olej.
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2005-08-05, 23:54
ze smoka spłynęło ... musisz zalać do stanu max lub ciut więcej i dac mu pochodzc na jałowym z minutę lub 2 a potem zlać olej do odpowiedniego stanu...
Wysany: 2005-08-06, 08:38 Re: Samochód stał bez oleju teraz nie ma ciśnienia :(
--==maly==-- napisa/a:
WItam
Po załataniu miski nalałem oleju na begnecie jest w połowie skali ale na checku palilo sie nadal motoroil po odpaleniu samochod chodzi z 10s ale nie było ciśnienia więc dolałem jeszcze trohe motoroil zgasło i odpalam ale nadal nie ma ciśnienia pali się lampka na zegarach i do góry czyli wałka itd nie dochodzi ciśnienie czemu tak może być? Dodam,że samochód stał 2 dni z dziurą w misce więc ściegł dokładnie cały olej.
Przerabialisy to juz 2 razy w garazu - 6 razy zdejmowalismy miske,3 razy pompe oleju i 3 razy zawór.Moczylismy w oleju,przedmuchwalismy,lalismy olej od góry jak nie było cisnienia sami nie wiemi co ale zawsze skutkowało.
Moze byc tak jak smasher mówi ze olej z popmy wyleciał i robila sie poduszka powietrzna pod smokiem ale grom go jasny wie hehehehe.
Najlepiej zdejmij pompe polej ja troszke olejem i problem powinien zniknac no chyba ze zawiesił sie ten zawór znajdujacy sie w obok pompy zdemontowac umyc.
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Artur C. dzięki za rade pomogło i obyło się bez zbędnego rozbierania. Odpalilem i dosłownie prawie odrazu wypluł olej z pod filtra i ciśnienie już było. Jednak forum to naprawde przydatna sprawa. Dzięki jeszcze raz.
Niestety od jakiegoś czasu producenci filtrów oleju bardzo przejmują się tym żeby podczas wymiany filtra nie leciał olej po głowie mechanika że umieścili na wylocie filtra dodatkowy zawór zapobiegający wylewaniu oleju i właśnie ten zawór powoduje powstanie poduszki powietzrnej i niemożność podania oleju przez słabszą pąpę. Zwykłego filtra już prawie nie można dostać.
Odgrzeje troche kotleta Chodzi o m20b25 znajomy ma taki problem,że jak silnik jest zimny to po odpaleniu cisnienie oleju pali sie jakieś 5-8s i gasnie.Na ciepłym silniku gasnie od razu.
Przy pałowaniu silnika,na zakretach nic nie mruga itd,tylko przy odpaleniu na zimnym silniku swieci sie dłuzęj.
Zaczęło sie tak dziać po wymianie oleju i filtra,Filtr Knechta wiec raczej to nie przez niego(do swojego m20 tez zawsze zakladam knechta i nie mialem nigdy takich problemów),olej 15w40 Shella.
Miska olejowa tez była sciagana bo była wymieniana uszczelka pod nią.wiec pompa też była wyciągnieta,może to mieć jakiś związek?
Ostatnio zmieniony przez Stammek86 2008-09-01, 00:52, w caoci zmieniany 2 razy
Pompka nie jest nowa,ale była zdemontowana podczas demontażu miski.Przed demontażem miski takiego zjawiska nie było i olej był wlany dokladnie taki sam jak teraz.
A przez nieuwagę nie został czasem zabrudzony zawór przelewowy co w blok jest wkręcony? Numer 19.
Też juź o tym myślałem ale raczej mało mozliwe...
też mi sie wydaje że to nie to bo lampka nie pali się przy każdym odpalaniu tylko jak jest zimny .może cos sie uklad zapowietrza i lepiej w te strone szukac
_________________ Jak Ci powiedzą ze lejesz wode to powiedz ze temat jest jak rzeka
Moim zdaniem niestety to jedyna droga którędy może ściec olej jak jest rozgrzany dopóki silnik nie ostygnie i na zimno już musi dużo pompować a jedynym sposobem bezinwazyjnym będzie pomiar ciśnienia oleju bo jak ten zawór jest zablokowany to owszem kontrolka zgaśnie bo te 0,5 atmosfery wydusi pompa ale potem nie wyciśnie minimum 3,5 przy 3000 obr a to nic dobrego dla auta nie wróży.