Co to moze byc jak wrzucam bieg lub nawet dotkne sprzeglo to cholernie glosno chodzi sprzeglo, ak zmieniam biegi to slychac jak cos nadal kreci sie. Nawet przy hamowaniu cos glosno jest. Pedal sprzegla cholernie ciezko chodzi.
Co to moze byc? Czy moze byc docisk czy raczej sprzelgo do wymiany?
Anonymous Gość
Wysłany: 2004-04-17, 15:22
jak cos glosno hurgoli i piszczy to lozysko oporowe sie rozsypuje i juz moglo ci uszkodzic docisk skoro ciezko chodzi proponuje wymiane lozyska docisku i zmierz okladzine tarczy jak jest dostatecznie gruba i nie jest nigdzie pocharatana to ja zostaw powodzenia narazka
w aso za 500>???? no to ładna cenka.. a jak sam pedał ciężko chodzi to może być wina wysprzęglika albo pompy sprzęgła a to że hurgocze to raczej łożysko
ScOOti [Usunięty]
Wysłany: 2004-04-17, 20:32
loko nie wiem mozemy akos na spocie spotkac sie to ci pokaze co i jak. Ale jest rrpbolem bo wyjezdzam jutro do Radomia i nie wiem czy sprzeglo wytrzyma to a musze jechac
Wysłany: 2004-04-17, 21:08
mi cięzko chodzilo sprzęgło wymieniłem całość lożysko docisk i tarcze samochód nie do poznania natomiast jako przyczynę cięzkiej pracy samego pedału sprzegła mechanik wskazał mi docisk (faktycznie wyglądał nieciekawie a tarcza była jeszcze w miarę ok )
_________________ E-36 325 TDS
beemka bawara nowa czy stara to jest wlaśnie to co chłopaków dziś jara
Gość
Wysłany: 2004-04-17, 21:12
sancho napisał/a:
mi cięzko chodzilo sprzęgło wymieniłem całość lożysko docisk i tarcze samochód nie do poznania
No i prawidłowo... bo czy jest sens wymieniać np samą tarczę czy docisk? Przy tej robocie jaka jest przy wymianie, mi by się nie chciało wymieniać samego docisku i np za 2 miesiące tarczy bo się posypie akurat.
Wymieniając całe sprzęgło ma się większe prawdopodobieństwo że się zapomni o problemach ze sprzęgłem na długi czas
ScOOti [Usunięty]
Wysłany: 2004-04-19, 08:48
no tak 500 zl?
wlansie dzownilem do AUTO FUS na Ostrobramskiej wiec oto ceny:
Komplet 1110 zl.
Osobno
lozysko 280
docisk 740
tarcza 730
Nie pytajcie sie czmu takie ceny ale jestem jeszcze w szoku jak ktos wymiania tarcze to lepiej juz dolozyc 400 zl i miec komplet.
Jak faceta zapytalem sie czemu osobno to tak drogo a on takie ceny i juz.
Ech wiecie gdzie kupie sprzeglo w miare tanio i nowe????
Gość
Wysłany: 2004-04-19, 09:03
Myślę że w inter carsie zapłacisz za komplet SACHSa jakieś 600-700zł, a to dobre sprzęgła
ScOOti [Usunięty]
Wysłany: 2004-04-19, 09:40
w intercars maja sprzeglo nie do 325e tylko 325 to chyba to samo?
Cena 870 zl. Dostepne od reki.
Tlyko pytanie czy to jest to smao sprzeglo 325e i 325
chyba jest inne... ja u siebie zmieniałem w 2002r. i też kosztowało w detalu 800coś... ja zapłaciłem duuużo mniej.... 8) oczywiście sach i komplenty... wymiana kosztowała mnie niecałe 200 u mojego znajomego...
Pomógł: 11 razy Dołączył: 19 Mar 2004 Skąd: Warszawa Skorosze
Wysłany: 2004-04-19, 14:14
Sorki, że adresu nie pamiętam, ale przejedź się na Młocińską (wawa). Tam robią sprzęgła.
Keyserowi od 325 T zakładali z przeróbkami to wyszło 450zł
Grześkowi w A3TNQ zakładali spieka z planem koł, wyszło 700zł i darmo porawki ... warto zlookać warsztacik!!
567 zł
ScOOti [Usunięty]
Wysłany: 2004-04-19, 15:32
dzownilem do tego serwisu. Te same ceny co w warszawie. Na stronach maja nieaktualne. Ponoc z miesiac temu byla promocja BMW i wysprzedawali nowe czesci do starszych modeli. I faktycznie za 500 zl bylo cale sprzeglo. teraz juz tak nie ma
Wysłany: 2004-04-19, 17:35
Ja oddawawalem tarcze sprzegla do nabicia nowych okladzin zrobilem juz pare kilometrow i jestem zadowolony a co najwazniejsze koszzt takiej zabawy to 60zl
Dociski tez tam regeneruja
Pomógł: 11 razy Dołączył: 19 Mar 2004 Skąd: Warszawa Skorosze
Wysłany: 2004-04-20, 00:00
a gdzie robiłeś??
Wysłany: 2004-04-20, 07:32
czyli gdzie?
Gość
Wysłany: 2004-04-20, 10:31
SmasherE30 napisał/a:
Sorki, że adresu nie pamiętam, ale przejedź się na Młocińską (wawa). Tam robią sprzęgła.
ja mam od nich 6cio spiek. planowanie kola zamachowego, planowanie docisku, nowa tarcza na spiekach z nowymi sprezynami. Koszt laczny 600PLN.
Jezdzi sie wybornie.....no ni nie ma mowy o slizganiu sie sprzegla ....malo sie dyfer nie urwie
Pawel-E30 napisał/a:
Ja oddawawalem tarcze sprzegla do nabicia nowych okladzin zrobilem juz pare kilometrow i jestem zadowolony a co najwazniejsze koszzt takiej zabawy to 60zl
Dociski tez tam regeneruja
No nie zgodze sie. Koszt takiej zabawy kosztuje dodatkowo cene zdjecia-zalozenia skrzyni i co dostajemy w zamian:
zdechla tarcze z wyrabanymi sprezynami i okladzina co pali sie przy pierwszej lepszej okazji - kto w zeszlym roku widzial moje wyglupy na fire to wie o czym mowie....jak mi pieknie dymilo spod samochodu (i niestety nie byl to dym z opon).
Taka tarcze nabijana wlasnie mialem
Jest to rozwiazanie niewatpliwie tansze niz zmiana sprzegla na nowe ale ma to sens przy autach z malymi silnikami (4cyl) i jezeli wlasciciel zamierza jezdzic spokojnie....
Wysłany: 2004-04-23, 17:13
He moja tarcza juz naprawde sporo przeszla i jeszcze ani razu z pod maski sie nie dymilo
Alexjej akurat wyjecie i wlozenie skrzyni to juz powinno byc we wlasnym zakresie, przynajmiej tak mi sie wydaje (czyli wyjmuje i wsadzam skrzynie sam przynajmniej w moim przypadku e-30 1.8 )
Ostatnio zmieniony przez Pawel-e30 2004-04-23, 17:23, w całości zmieniany 1 raz