BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
wariuje mi wskaźnik paliwa
Autor Wiadomo
MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2005-01-20, 16:39   wariuje mi wskaźnik paliwa

jak w temacie odpalam i pokazuje wskaźnik że ma pełny bak po ok. 10-15 minutowej jeździe pokazuje właściwą wartoś czyli w zależności ile tam jest 10l czy pół baku. czasmi jak kończy mi się wacha to zapala się kontrolaka rezerwy a wskazuwka stoi na 55l po jakimś czasie powoli przesuwa się i staje na R... jest ok. ale potrafi w trasie znów pokazać full wymieniałem czujnik paliwa na inny i dokaładnie jest taka sama sytuacja... wyjmowałem zegary wyjmowałem wtyczki sprawdziłem połaczenia niby wsio ok. kable nie uszkodzone... prad jest masa jest

Może ma ktoś jakiś pomysł bo mnie troszkę to denerwuje

Qba 

Pomg: 1 raz
Doczy: 23 Maj 2004
Skd: Szczecin
Wysany: 2005-01-20, 17:15   

dołaczam sie do pytania u mnie jeszcze czasem drga wskazowka od temp czesciej przy wiekszych predkosciach

Daniel 

Pomg: 2 razy
Doczy: 20 Mar 2004
Skd: Sokołów Podlaski
Wysany: 2005-01-20, 17:21   

U mnie jest podobnie. Wskaźnik paliwa wariuje czyli pokazuje maks. przy rogrzanym silniku. Przy zimnym jest ok. Jeżeli jest mało paliwa(rezerwa) kontrolka się świeci przy maksymalnym położeniu wskazówki. :?:

Jacek E30 
em pała E30

Doczy: 19 Lis 2004
Skd: P O Z N A Ń
Wysany: 2005-01-20, 21:01   

Akumulatorki , jezeli to jest taki sam układ jak w temperaturze - bo mi tez loto i skoko !! !

MARAS 
plecak doświadczeń

Wysany: 2005-01-22, 19:58   

Akumulatorki... :?: :roll: a gdzie mam je znaleźć i jak wymienić z drugiej strony czy po ich padnięciu tylko wskaźnik by nie działał prawidłowo sądzięłm że inne wskazania też powinny być dziwne

Marcin e30 
obibok :)

Pomg: 1 raz
Doczy: 20 Cze 2004
Skd: Łowicz
Wysany: 2005-01-23, 10:06   

Jacek K. E30 325i napisa/a:
Akumulatorki...

masz na myśli te co są w zegarach :?: :?:
ja myślałem ze one są tylko od inspekcji i reszty ale nie od wskażnika paliwa

lokop e30 320i 
Tylko honorowo.

Doczy: 23 Mar 2004
Skd: Lubin-Haverhill
Wysany: 2005-01-23, 20:39   

I ja probowalem ten problem rozgryzc, bez powodzenia niestety. Moze komus w koncu uda sie rozwiklac ta zagadke i oswieci nas wszystkich.
Co do zuzytych akumulatorkow bedacych powodem tych niedomagan to gdyby byla to ich wina to niedzialalo by chyba takze kasowanie inspekcji i oilserwis :?:

loko

Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Wawka
Wysany: 2005-01-23, 21:12   

pamietajcie ze elektronika niestety ie starzeje... i po prostu byc moze czas na zmiane zegarow...
najlepiej podmienic na inne i zobaczyc czy bedzie dobrze...

MARAS 
plecak doświadczeń

Wysany: 2005-01-23, 21:35   

Hmm może Loko ma rację spróbuję podminić sam wskaźnik na początek...

loko

Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Wawka
Wysany: 2005-01-23, 21:44   

wtedy wyeliminujesz najgorszy element... jak dalej nie bedzie dzialac to juz wtedy trzeba zajrzec do baku i do czujnika...

MARAS 
plecak doświadczeń

Wysany: 2005-01-24, 11:25   Re: wariuje mi wskaźnik paliwa

MARAS napisa/a:
wymieniałem czujnik paliwa na inny i dokaładnie jest taka sama sytuacja...

czujnik już zamieniałem więc pozostał już tylko sam wskaźnik

lokop e30 320i 
Tylko honorowo.

Wysany: 2005-01-24, 13:47   

Ja podmienialem ju czujnik, wskaznik i zawsze bylo to samo :? To chyba jakies zwarcie na instalacji.

Anonymous
Go
Wysany: 2005-01-29, 14:59   

Witam.
Wskaźnik paliwa i wskaźnik temperatury podłączone są do płyty zegarów
za pomocą styków kontaktowych (tzn we wskaźnikach są bolce które wchodzą na wcisk do płyty zegarów , na płycie zegarów są blaszki które mają zapewnić dobry kontakt ze wskaźnikami -nalezy spróbować przeczyścić te balszki a następnie je lekko podgiąć tak aby wskaźnik wchodził ciasno w płyte zegarów. 2 problem to jest kontakt płyty zegarów z elektroniką inspekcji tam dokładnie jest tak samo to rozwiązane tzn łączy sie z płytą zegarów za pomocą blaszek i bolców (połączenie to bardzo często śniedzieje.Elektonika (inspekcji)odpowiada za wskazania temperatury i paliwa. U mnie w BMW E-30 316i M40, te czynności pomogły.

kamil
[Usunity]

Wysany: 2005-01-31, 19:14   

MI kiedys wariowaly wskazniki od temperatury i paliwa w e36 zostawilem ja u znajomego elektronika po calym dniu szukania zneutralizowal przyczyne w komputerze pokladowym.komputer steruje calymi zegarami. Tlumaczyl mi ze jakis element elektroniczny byl spalony i nalezalo wymienic. Jak ktos sie zna to sa to znikome koszty. Pozdro

e30fan
[Usunity]

Wysany: 2005-05-02, 15:32   

nareszcie działa mi wskażnik paliwa !
do tej pory mi wariował, to znaczy wskazówka skakała z 0 na full co było bardzo denerwujące :evil:
odkręciłem wskaźnik i jest tam miedziany styk dookoła tej śrubki mocującej. Ten styk zaśniedział i to było przyczyną wariowania wskazówki. wyczyściłem go i jest ok :mrgreen:

adrian e30 
Reanimator

Pomg: 3 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2005-05-02, 19:57   

u mnie tez wariowa wskaznik paliwa... po przylutowaniu masy tej co jest na plywaku objawy ustaly,masa panowie szukac masy przewaznie to jest przyczyna wariowania wskaznikow i kontrolek.
poooozdro

henry 

Pomg: 6 razy
Doczy: 20 Kwi 2004
Skd: Kielce
Wysany: 2005-05-02, 22:38   masa

Przyznaje racje Adrianowi,najczęstszą przyczyną wszelkich problemów z "prądem" w samochodzie jest t.zw. brak masy , czyli skorodowane połączenia od strony "minusa" 12 V.Zwarcia są rzadkością, bo raczej trudno przetrzec izolację przewodu ułożonego jako oryginalna instalacja.Ale słusznie ktos wyżej zauważył ,że trzeba w takiej sytuacji szukac wśród skorodowanych lub utlenionych połączeń.
Cos mi sie zdaje ale w pomiarze poziomu paliwa ( przynajmniej w E30 "słynne" akumulatorki" udziału "nie biorą".To jest prosty układ ilorazowego miernika elektrycznego. PZDR - henry
Ale będzie jeszcze coś.......!!!

rellim
[Usunity]

Wysany: 2005-05-03, 20:56   

no u mnie tez juz dziala wkaznik paliwa z tym ze u mnie nie bylo nakretki od mocowania tegoz wskaznika. ktos chyba sie bawil i zapomnial przykrecic :evil: ale juz git. a i podginalem blaszki od wskaznika temperatury i teraz nie skacze tyle ze jak przedtem temp byla na srodkowej kresce to teraz jest troche za ta wczesniejsza kreska :?

lokop e30 320i 
Tylko honorowo.

Wysany: 2005-05-06, 21:28   

e30fan napisa/a:
nareszcie działa mi wskażnik paliwa !
do tej pory mi wariował, to znaczy wskazówka skakała z 0 na full co było bardzo denerwujące :evil:
odkręciłem wskaźnik i jest tam miedziany styk dookoła tej śrubki mocującej. Ten styk zaśniedział i to było przyczyną wariowania wskazówki. wyczyściłem go i jest ok :mrgreen:

U mnie ta srobka nie byla dokrecona przeczyscilem co sie dalo podoginalem wszystkie blaszki ii........ Jest o tyle lepiej ze wskaznik ju nie lata pomiedzy pusty a pelen ale stoi na ponad polowie ale mimo to w tym samym czasie potrafi migac co jakis czas rezerwa a pozatym bardzo powatpiewam w to zebym mial ponad polowe zbiornika. tak wiec czekam na dalsze propozycje rozwiazania tego problemu :roll:

Daniel 

Doczy: 20 Mar 2004
Skd: Sokołów Podlaski
Wysany: 2005-05-08, 19:52   Re: masa

henry napisa/a:
Przyznaje racje Adrianowi,najczęstszą przyczyną wszelkich problemów z "prądem" w samochodzie jest t.zw. brak masy , czyli skorodowane połączenia od strony "minusa" 12 V

Zgadzam się z Henrym. Po oczyszczeniu styków w mojej 30 wskaźnik działa bez zarzutów. A przedtem pokazywał róne cuda i dziwy :shock:

V12 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 12 Lip 2006
Skd: kłodawa
Wysany: 2006-08-08, 13:47   

a mnie to juz szlag chce trafic na ten wskaźnik bo coś źle pokazuje nie raz jest 20 nie raz rezerwa jechałem z konina była rezerwa zatakowałem 6L pokazywało 20 L ujechałem 5km pokazywało troche ponad rezerwe wróciłem do haty i znowu pokazuje 20L no szlag mnie trafi
zegary były czyszczone akumulatory nowe
czujnik wyjołem i niby jak go włże do jakiegoś wiaderka to wskazówka dobre i płynnie pokazuje ale idzie jakos tak wolno jak go sie do cieczy włozy jak sie bujnie pływakiem w ręku to idzie dobrze moze sie pływak zacina
da sie jos rozebrać i złozyć ten czujnik????????

wrona 
PRAWY DO LEWEGO ;)

Pomg: 15 razy
Doczy: 10 Cze 2005
Skd: radzyn
Wysany: 2006-08-08, 19:59   

takie moje spostrzezenie po 2 dniowej walce ze wskażnikiem: niektore bmw e30 (w tym moja) maja dwa pływaki pokazujące poziom paliwa :idea: (zbiornik wiekszy wyskalowany do 60l) pływak w zbiorniku po stronie pasazera (razem z pompa zresztą ) pokazuje od 0 do 20 l paliwa takze rezerwe reszta zalezy od drugiego plywaka (tego za fotelem kierowcy) . Informacje moga sie przydac wszystkim poszukującym MASY ( u mnie niestety nie to bylo przyczyną wariowania wskażnika : padl niskorezystancyjny drut po którym porusza sie plywak ten za siedzeniem kierowcy)

V12 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 12 Lip 2006
Skd: kłodawa
Wysany: 2006-08-08, 20:48   

Ja mam wskaźnik wykalowany do 55L i sprawdzałem pływak od stony pasarzera nie wiem czy mam ten drugi pływak jutro bede patrzał ja mam BMW E30 ete

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: