BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Pytanie o żarówkę
Autor Wiadomo
bawar 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 14 Pa 2006
Skd: Mogilno
Wysany: 2008-01-02, 19:52   Pytanie o żarówkę

Witam panowie.Musze wstawić do swojej Niuni lepsze żarówki.Interesują mnie tylko Philips Blue Vision oraz Philips NightGuide .Panowie czy stosował czy stosuje ktos z Was te ostatnie? O ile w zwykłych lampach żarówki beda rozpraszać barwy jak trzeba to jak wyglada podział barw w leflektorach z soczewkami bo wydaje mi sie ze bedzie swiatło obrócone o 180stopni a wtedy zasada działania tych zarówek nie ma sensu. LInk do tych ostatnich http://www.eurocar-sklep....?products_id=61 Pozdrawiam

Adi 
urzędas

Pomg: 14 razy
Doczy: 30 Sie 2005
Skd: Hindenburg OS
Wysany: 2008-01-02, 20:11   

bawar napisa/a:
O ile w zwykłych lampach żarówki beda rozpraszać barwy jak trzeba to jak wyglada podział barw w leflektorach z soczewkami bo wydaje mi sie ze bedzie swiatło obrócone o 180stopni

A niby jak to ma być inaczej w soczewkach? Przecież granica światła wygląda tak samo (musi tak być) czyli _/ _/

zielony potworek, mała czarna dziewiętnastka i zielona z plecakiem

bawar 

Wysany: 2008-01-02, 20:46   

Hmmm no tak ale zauważ ze jest to zarówka o 3 stopniach barwy od lewej żółta , srodek bialy a prawa strona oświetlania niebieska wiec jak obrocone zostanie światło o 180stopni wtedy kolory sie zmiania stronami wiec nie bedzie zarówka działa tak jak zamierzyl producent wedle oświetlenia drogi. Czyli Biale pozostanie na miejscu ,niebieski kolor zamiast dawac po znakach drogowych i poboczu bedzie blazowal kierowacom w samochodach z przeciwka a żołty o mniejszym natęzeniu bedzie na poboczu jedzni.

Adi 
urzędas

Wysany: 2008-01-02, 20:49   

Tylko wytłumacz mi czemu ma niby być obrócone o 180°

bawar 

Wysany: 2008-01-02, 20:55   

wiesz nie jestem optykiem ale wydaje mi sie ze z reguły soczewki obracają obraz ale mozliwe ze soczewki w naszych autkach dzialaja inaczej - nie wiem - nie znam sie na rzeczy.Dlatego pytam z praktyki czy ktos posiada owe żarówki w samochodzie i jak to praktycznie wygklada.

Adi 
urzędas

Wysany: 2008-01-02, 21:04   

Dobra rozumie już o co Ci chodzi. Widziałeś kiedyś rozebraną soczewkę z E30? Faktycznie obraca "obraz". Jak będzie w tym przypadku to Ci nie powiem jednak myślę, że jeśli byłoby tak jak piszesz to producent powinien o tym ostrzec, czyt. "nie nadają się do lamp soczewkowych". A ha do soczewek w E30 są żarówki H1.

bawar 

Wysany: 2008-01-02, 21:12   

zadałem kilku sprzedawcom pytanie podobne jak tu na forum ale jak narazie zero odpowiedzi.Z tego co sie zorietowałem nikt nie wspomina o tym ze nie mozna stosowac z soczewkami.Ten link był przykładowy bo najbardziej obrazował to co chciałem przekazac:-) stad h4 w opisie. Ale cóz poczekam z zakupem jeszcze troche moze ktos mial do czyniania z tymi żaróweczkami:-)

[ Dodano: 2008-01-04, 14:11 ]
Witam ponownie. Dzwoniłem dzis do Philipsa i po 20 minutach przy słuchawce bardzo miły pan powiedzial mi po konsultacji ze swym przełożonym ze interesujace mnie żaróweczki spokojnie mogę zamontowac do mojego autka.Pozdrawiam

tylmanek88 
Młody miłośnik :]

Doczy: 02 Sty 2008
Skd: Wołomin
Wysany: 2008-09-15, 22:29   

no i jak Ci dzialaja te zaroweczki?? duza roznica w porownaniu ze starymi zarowkami(no i jakie miales wczesniej :> ). bo jak w Golfie mialem jakies varty a pozniej zalozylem nightguide to roznica byla jak pomiedzy postojowka w swiatlami mijania :shock:

oki.tychy 

Pomg: 4 razy
Doczy: 20 Pa 2006
Skd: tychy
Wysany: 2008-09-15, 23:06   

witam

rowniez podlanczam sie do tematu i czekam na opis wrazenia(odczucia) kolegi podczas jazdy autem w koszarne noce jak dzis(czyli noc + deszcz). pozdr.

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2008-09-15, 23:48   

bawar napisa/a:
Hmmm no tak ale zauważ ze jest to zarówka o 3 stopniach barwy od lewej żółta , srodek bialy a prawa strona oświetlania niebieska wiec jak obrocone zostanie światło o 180stopni wtedy kolory sie zmiania stronami wiec nie bedzie zarówka działa tak jak zamierzyl producent wedle oświetlenia drogi. Czyli Biale pozostanie na miejscu ,niebieski kolor zamiast dawac po znakach drogowych i poboczu bedzie blazowal kierowacom w samochodach z przeciwka a żołty o mniejszym natęzeniu bedzie na poboczu jedzni.

...przeciez w beemce soczewka skupia światło żarówki a za soczewką spowrotem rozszczepia... tak czy nie bo nie kumam Twoich problemów po drugie żarówki H1 nie da się zamontować odwróconej o 180 czy 0 90 czy ile kolwiek stopni bo ma wycięcie na cokole i można ją zamontować tylko w jednym położeniu wiec o co chodzi?

co do żarówke Blu vision stosowałem jednak różnica jest odczuwalna w nocy lepiej odbijają się linie na asfalcie w lekko niebieskiej poświacie świateł a szczególnie docenisz to zimą jest widoczna różnica wrażenie jakbyś w nocy miał UV wszystko na śniegu lub zacinającym śniegu jest bardziej widoczne...

tylmanek88 

Wysany: 2008-09-16, 13:22   

ok czyli blue vision polecamy, a co z tymi najtgajdami?? :>

Max 

Pomg: 1 raz
Doczy: 02 Cze 2004
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2008-09-16, 16:22   

tylmanek88 napisa/a:
ok czyli blue vision polecamy, a co z tymi najtgajdami?? :>

Jeżeli to w czymś Tobie pomoże...
Night Guide zamontowałem w Astrze II. Świeci ładnie, na krawędzi światła widać taką lekką różnobarwną łunę. Światło daje bielsze od zwykłych żarówek, w nocy widać różnicę on + ;) . Niestety dość szybko jedna się przepaliła, a wtedy jak wiadomo trzeba kupować drugi komplet (czy to zwykły, czy ponownie NG).
Ogólnie drogę oświetlają lepiej.

tylmanek88 

Wysany: 2008-09-16, 16:50   

wlasnie glownie mi zalezy na opinii uzytkownikow e30 z soczewkami. bo ogolnie z zarowek bylem zadowolony jak je mialem w golfie, ale tam wiadomo jak wyglada lampa- reflektor typu polonez borewicz :D hmm ale chyba jednak pojdzie komplet blue...

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: