witam
czeka mnie remont a raczej tylko planowanie i wymiana wszczelki pod głowicą , ale z racje tego że będę ją ściągał to wypadało by wymienić gniazda ,zawory, uszczelniacze , i chcę przy okazji zrobić dółtzn panewki i piercienie .
jaki jest koszt częsci może ktoś sie oriętuje lub zna storny z takimi elemaentami??
Pomg: 11 razy Doczy: 24 Gru 2006 Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2008-10-02, 21:25
Jeśli chodzi o remont głowy to odpowiem na swoim przykładzie. Zapłacilem 500 zł (z częściami), a było roboine:planowanie, wymiana prowadnic zaworowych i uszczelniaczy, obróbka i docieranie gnaizd. Do tego uszczelka ok 80 zł.
ja taka operacje wykonywalem jakies pol roku temu i koszta sa nastepujace:
-planowanie glowicy wraz z sprawdzeniem szczelnosci docieraniem zaworow i gniazd zaworowych wymiana uszczelniaczy(musisz to zrobic kazdy mechanik ci to powie) 400 zl w b.dobrym zakladzie.
-uszczelki pod kolektor dolotu. kolektor wydechowy, uszczelka pod termostat (ta przy bloku-parciana) pompa wody, pasek rozrzadu wraz z kolem, nowe sruby do glowicy(musza byc nowe), uszczelka pod glowice, uszczelka pod pokrywe zaworow oraz gumki uszczelniajace(jedna kosztuje 9 zl w ASO i nigdzie indziej ich nie kupisz) koszt okolo 400 zl, dla mnie bo mam 40% znizki
-jesli juz bedziesz to robil to pomysl o nowych zaworach i walku rozrzadu
jak pamietam ze Lord sprzedawal w/w komplet za okolo 350 zl-nowy
jesli bedziesz potrzebowal bardziej szczegolowego info to pisz.
masz racje zapomniałem o wałku ale jak już to przydał by sie ostrzejrzy . zawory pójdną nowe.
także od jutra kompletuje zestaw . a w między czasie wypolruje kolektor i dekiel.
Masz racje ale jak Stamek mowi tzn pisze wypadalo by dzwigienki machnium ale jak nie wiarzesz zbyt dlugich nadziej to mozesz odpuscic liczac wszystko to Cie i tak niezle wyniesie wszystko fakt faktem M52B28 jest ok sam mam troszki roznica jest w mocy, ale co kto lubi jak chcesz zachowac stan bez swapa to na pewno warto wszystko na tip top zrobic. tak czy siak M20 czy M52 remont lekki to kupe siana trza wylożyć to przynajmniej uczy aby szanowac silnik.
Ps. WNT czyli problem lezal ten teges w glowicy czy poprostu zdjoles bo tak cos przeczuwales ze cos nie bangla w glowicy?
[ Dodano: 2008-10-02, 22:25 ]
e tam tak dodam...to juz predzej M60B40 przyatakuj M52B28 strasznie oklepane w kwadratach