BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
[e36] Zbiór problemów. Centralny, spadające obroty [m52b20]
Autor Wiadomo
Sunny 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 01 Gru 2008
Skd: jesteś ?
Wysany: 2008-12-01, 11:33   [e36] Zbiór problemów. Centralny, spadające obroty [m52b20]

Witam

Auto, które posiadam to e36 (320i) po lifcie (97 r.) - m52b20

Mam kilka problemów dotyczących jednego auta, więc zakładam tylko jeden temat.

1. Od miesiąca przy odpalaniu auta, dochodzą dziwne dzwięki z pod maski, wygląda to tak. W czasie rozruchu silnika nie ma tego dzwięku, sekunde po odpaleniu on sie pojawia i od razu znika. Nie są to na 100 % popychacze ani vanos. Dzwięk dochodzi gdzieś zdaje się z dołu. Dzwięk jakby chwilowego zacierania się albo piły mechanicznej. - Rozrusznik ?

2. Spadają mi przez chwile obroty i się wyrównują w momencie domykania szyb / włączania ogrzewania w kabinie lub ogrzewania szyby tylnej. Napewno silnik jest obciążony bardzo. Jak ustawiam ogrzewanie na "1" to spadają lekko obroty, jak włącze "4" to słychać nawet jak silnik jest obciążony.

3. Centralny zamek - Otwieram zamek od strony kierowcy wówczas tylko one otwierają się. Otwieram od strony pasażera to otwierają się wszystkie drzwi. Coś nie tak z centralnym w drzwiach kierowcy ? czasem mam tak, że przy otwieraniu od strony kierowcy cieżko się kręci kluczykiem tak jakby bez tego wspomagania (centralnego) - tak ciężko i twardo.

4. Ciągły dziwny dzwięk cykania (lekki klekot) po lewej stronie silnika, zdaje się gdzieś w okolicach kolektora wydechowego. Dzwięk jest ten sam i nie zmienia się, jest zawsze. Zimny silnik / ciepły silnik. Popychacze mi nigdy nie hałasowały nawet po odpalaniu auta, działo się to na oleju 10w40 i 5w40. Pęknięty kolektor / wydmuchana uszczelka ?
Ostatnio zmieniony przez Sunny 2008-12-01, 11:33, w caoci zmieniany 1 raz  

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2008-12-01, 23:27   

1. pęknieta sprężyna powrotna na bendiksie lub zaciera sie bendiks jak silnik zapali to wieniec koła zamachowego odrzuca go dopiero stąd może być ten zgrzyt, może też rzęzić umierające łożysko rolki napinacza paska wielorowkowego (napędu osprzetu silnika) zazwyczaj każdy zmienia pasek ale roliki napinacza już nie, jeżeli masz klimę może być ten dziwęk spowodowany przy rozruchu kiedy koło pasowe na sprężarce klimy się rozkęca elektromagnes tam załącza a spręzyny zwalniają zacieśnienie koła napędu sprężarki.

2. Zależy jak dużo spadają? lekko opadnie i wróci wskazówka obrotomierza jeżeli jest to nieodczuwalne jako telepanie slnikiem to można z tym żyć ale jak po włączeniu dmuchawy na maksa silnik przygasa jakby miał zgasnąć to pierwszy objaw niedomagania silniczka krokowego (regulatora biegu jałowego)

3. a jak zamykasz w drzwiach kierowcy to wszystkie kołoki opadają czy tylko w drzwiach kierowcy? może padł siłownik centralnego może wtyczka poluzowana lub wytarły się styki czasem rozebranie i czyszczenie pomaga ale zawyczaj wymiana.

4. wibracje? nie jest luźna osłona jakaś np. ta nad poduszką silnika albo osłony termicze nad wydechem poluzowana nakrętka gdzieś-podobny dzwięk wydaje...

Sunny 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 01 Gru 2008
Skd: jesteś ?
Wysany: 2008-12-02, 12:34   

Dziękuje za odpowiedź :)

1. Nie mam klimy więc sprawdzę rolkę napinacza paska oraz rozrusznik

2. Obroty spadają przez dosłownie sekunde. Z 600 obr na 500 obr. i za chwile znowu jest 600. A jeśli chodzi o ogrzewanie i obciążanie silnika - nie będzie to może też rozrusznik, on chyba też jest jakoś odpowiedzialny w czasie pracy silnika ? może się myle ;) I może też robi problem z 1 pkt i 2 pkt tego tematu.

3. Dziwne rzeczy dzieją się z tym centralnym. Wczoraj zauważyłem jeszcze jedną rzecz a mianowicie :

- Otwieram kluczem od strony kierowcy - otwierają się tylko drzwi kierowcy
- Otwieram kluczem od strony pasażera - otwierają się wszystkie 2 drzwi
- Otwieram kluczem bagażnik - otwierają się tylko drzwi kierowcy i bagażnik

:lol:

może zmieniłem faze otwierania ? bagażnik mam zamknięty cały czas bo nie korzystam, ale zauważyłem, że centralny w ogóle nie otwiera bagażnika z żadnych drzwi. Spróbuję otworzyć bagażnik i zamknąć kluczykiem z drzwi. W jakiej pozycji powinien być ustawiony bagażnik ? bo ja mam wiecznie zamknięty całkowicie w prawą stronę. Ponadto jak otwieram czy lewe drzwi czy też prawe, słyszę jak chodzi centralny w bagażniku, ale on i tak jest zamknięty na maksimum w prawą stronę. Nie wytrzymam z tym centralnym :lol:

4. Nie brałem pod uwagę nic związanego ze śrubkami czy osłonami. Zaskoczyleś mnie, muszę popatrzeć. Problem pojawił się po przyjeździe z nad morza (300 km) - nagle taki mały klekot lub coś w rodzaju cykania, pierwsze co wziąłem pod uwagę to właśnie nadpęknięty kolektor lub wydmuchane uszczelki pod kolektorem.
Ostatnio zmieniony przez Sunny 2008-12-02, 12:43, w caoci zmieniany 3 razy  

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: