BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
m50 dziwny brak sprężania
Autor Wiadomo
Nakrętka 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 09 Pa 2006
Skd: Wola W.
Wysany: 2008-12-17, 21:40   m50 dziwny brak sprężania

Może ktoś miał podobny przypadek w swoim silniku, a mianowicie stałem w korku i zaczeły z jakichs dziwnych przyczym stukać samoregulatory wiec ze do domu miałem nie daleko to dojechałem i postanowiłem sie temu przyjrzeć. Rozebrałem rozrząd wymieniłem samoregulatory na NOWE, zalałem wszystko nowym olejem Castrol 10w40 taki jakim był zalany i oczywiscie po ustawieniu wszystkiego przekreciłem wałem na sucho zeby sobie sprawdzic czy nic nie stuknie w tłoczka, jak wszystko posprawdzałem to odpał i co dziwnego odpalił jak diezel wszystko zaczeło klekotać i po chwili (5 sekund około) zgasł.W tym momencie wogle silnik nie ma sprężania :( Jeszcze nie wiem czy zawory sie zawiesiły, czy moze z nieoczekiwanych przyczyn tłoki spotkały sie z zaworami czy jakas inna dziwna rzecz. Może ktos mi cos podpowie :)

alexil 

Pomg: 11 razy
Doczy: 24 Gru 2006
Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2008-12-17, 21:59   

Miałem podobną sytuację ale w m20 i tylko na jednym cylindrze. Po zdjęciu głowicy okazało się, że zawiesił sie zawór i "zlikwidował" kompresję na 5 cylindrze.

Nakrętka 

Wysany: 2008-12-17, 22:01   

a mozliwe zeby zawiesiły sie zawory na 5 cylindrach??:) bo z tego co próbowałem go odpalić to na jeden tłoczek tylko łapał:(

alexil 

Pomg: 11 razy
Doczy: 24 Gru 2006
Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2008-12-17, 22:36   

Ciężko jest sobie to wyobrazić ale róznie bywa. Może jakoś nie tak złozyłeś samoregulatory? Nie mam doświadczenia w M50 więc nie będę pisał w ciemno.

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2008-12-17, 22:53   

po wymienie popychaczy klekot to rzecz normalna prawdopodobnie nie zdążyły się jeszcze napełnić olejem, po 15-20 sekundach wszystko cichnie lub z jakichś przyczyn olej nie dochodzi do głowicy i nie miały się jak napełnić poluzowała się pompa oleju...nie wiem

Ja zawsze przed odpaleniem po takich zabiegach kręcę kilka krotnie wałem za pomoca klucza by pompa podała olej do napinacza rozrządu i podała olej w góre głowicy, gdy gra kręce rozrusznikiem bez wkręconych świec wkręcam świece i wtedy odpalam klikanie popychaczy jest wtedy minimalne praktycznie nieodczulane i silnik po chwili chodzi normalnie.

drugie spostrzeżenie to silnik z vanosem czy bez może nie w tym położeniu co trzeba zamontowałeś koło rozrzadu na wałku zaworów ssania?

Nakrętka 

Wysany: 2008-12-18, 20:12   

jest to silnik bez wanosa i najdziwniejsze jest to ze juz nie raz robiłem rozrząd w takim silniku i było wszystko idealnie, co jeszcze musze dodac wymieniłem pompe oleju na inną i cisnienie oleju na zimnym silniku bez dodawania gazu na obu pompach tej poprzedniej i tej sięga 3,5 bara

PAN NIKT 

Pomg: 1 raz
Doczy: 20 Lut 2006
Skd: polska
Wysany: 2008-12-18, 23:53   

Miałem podobny przypadek po wymianie szklanek na nowe,silnik zaczął stukać potem nie chodził już równo,okazało się ,że zgiął się zawór na 6tym cylindrze.
Nowe szklanki przez fabrykę są pompowane olejem w celu sprawdzenia ich szczelności,przed montażem należy je z oleju wycisnąć,u mnie za mocno była napompowana szklanka na 6tym cylindrze podparła zawór który uderzał w tłok i niestety musiałem remontować głowicę

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: