Pomg: 7 razy Doczy: 09 Kwi 2006 Skd: Chybie/Bielsko-Biała
Wysany: 2008-12-18, 01:25
Jak chcesz zrobić podświetlanie klamek wew to polecam, super efekt, zastosowałem po dwa ledy 3mm na klamkę w kolorze pomarańczowym. Daje lekką poświatę, a że diody są u góry klamki to nie wiadomo co świeci. Na żywo efekt o niebo lepszy
_________________ KUPIĘ KOŚĆ KODUJĄCĄ OBC II DO m20b25
Jak chcesz zrobić podświetlanie klamek wew to polecam, super efekt, zastosowałem po dwa ledy 3mm na klamkę w kolorze pomarańczowym. Daje lekką poświatę, a że diody są u góry klamki to nie wiadomo co świeci. Na żywo efekt o niebo lepszy
Wysany: 2008-12-18, 15:41
Ledy są z tyłu klamki w rogach, pod nachyleniem jak zaznaczyłem na foto
jak wkładałem je do otworów to nie do końca, po prostu nie wystają, żeby nie świeciły na zewnątrz Zasilanie podłączyłem w przednich drzwiach pod elektryczne lusterka, w te same przewody co podłącza się maty grzewcze lusterek. W tylnych drzwiach jako że mam tam elektryczne szyby, to podłączyłem się pod przełącznik od szyby właśnie. Ledy przyklejałem super glue, a po przylutowaniu rezystorów i przewodów ładnie zapełniłem wszystko klejem na ciepło z pistoletu.
Dokładnie, robi się lekka poświata, efekt w nocy jest super
Może zróbmy z tych kilku postów osobny temat o podświetleniu klamek bo mam kilka pytań (może jeszcze ktoś się znajdzie) a nie chciałbym zmieniać głównego wątku tematu.
Może zróbmy z tych kilku postów osobny temat o podświetleniu klamek bo mam kilka pytań (może jeszcze ktoś się znajdzie) a nie chciałbym zmieniać głównego wątku tematu.
Dobry pomysł
Prosiłbym moda o przniesienie tych paru postów do innego tematu
_________________ Nie Umiesz Ustawić Zaworów w Swoim M20/M30 ? Call On Me !
Gdzieś już czytałem o tym zrobione w innym aucie. Dodam że diody powinno się zmatować papierem ściernym, po to, żeby dioda rozpraszała światło a nie świeciła punktowo
panowie a jak mam neona załozyć pod podwozie i skad wziaść?Założylem świetlówkę pomalowaną na fioletowo ale na 12V niechce działać a nadodatek poczaskała mi się na kraweżniku pod remizą>>ma ktoś pomysła gdzie kupić neona i jak wytłumaczyc mamie że w kuchni nima światła
sory ale nie moge z tych klamek.Kojarzą mi się z Calibrą z pod remizy.
Pozatym cała frajda w pomocy pięknym pasażerkom w poszukiwaniu klamki
_________________ Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... Naprawdę.... Aż ciężko czasami ich wyprzedzić...
E38 w serii ma podświetlane klamki.. Uważam, to za praktyczną rzecz. Zrobiłem sobie coś takiego w E32 i robiło robotę.. Tylko, że podpiąłem to pod oświetlenie przełączników szyb elektrycznych.. Nie paliło sie ciągle, tylko po wyłączeniu zapłonu i krótko po rozruchu...
Przydatna sprawa.. A robiłem to tak jak kemot324. Jaieś 2 godzinki i były 4 sztuki gotowe...
panowie a jak mam neona załozyć pod podwozie i skad wziaść?Założylem świetlówkę pomalowaną na fioletowo ale na 12V niechce działać a nadodatek poczaskała mi się na kraweżniku pod remizą>>ma ktoś pomysła gdzie kupić neona i jak wytłumaczyc mamie że w kuchni nima światła
sory ale nie moge z tych klamek.Kojarzą mi się z Calibrą z pod remizy.
To co ty powiesz np o E92 gdzie podświetlany od góry jest boczek na całej długości kabiny ? Klamki oczywiście też... wiocha na maxa.
_________________ Nie Umiesz Ustawić Zaworów w Swoim M20/M30 ? Call On Me !
Temat już przeniesiony - dzięki - więc mogę nadawać Więc tak:
1) Jak podłączyć diody, szeregowo czy każdą z osobna i jeśli szeregowo to jeden rezystor wystarczy?
2) rezystor dajemy na + czy - (proszę się nie śmiać ale swoją wiedzę z elektroniki oceniam na 3- )
3) Podłączenie zasilania pod ogrzewanie lusterek powoduje że po wyłączeniu zapłonu podświetlenie zgaśnie a przecież podświetlenie przydaje się jak wysiadamy z samochodu najczęściej po zgaszeniu silnika więc może jakaś inna opcja. Kafarek napisał że w e32 podpiął pod sterowanie szybami, ale pewnie w tym e32 był ściemniacz światła wewnątrz kabiny po zgaszeniu silnika i jak najbardziej takie podłączenie miało sens ale w moim e30 tego ściemniacza nie ma.
4) czy faktycznie matowić papierem ściernym te diody?
Wysany: 2008-12-19, 21:56
1. jak cypisek pisze każda z osobna i do każdej osobny rezystor
2. bez znaczenia, ale daj na plus
3. ja podłączyłem pod grzane lusterka, bo innego napięcia w e30 w drzwiach przednich nie znajdziesz, a nie chciałem prowadzić dodatkowych przewodów, jak chcesz to poprowadź dodatkowe przewody i ewentualnie podłącz pod stacyjkę w pozycji 1, chyba że faktycznie ściemniacz zainstalujesz (też mam)
4. można matować lub nie, najlepiej dojdziesz do tego doświadczalnie
zrobilem kiedys swietliste klamki
mialem tez jazeniowke w obudowie w bagazniku
zapalala sie jak otw bagaznik
mialem do niej dodatkowy przedluzacz zeby mozna bylo wykonac drobna naprawe w nocy
zrobilem kiedys swietliste klamki
mialem tez jazeniowke w obudowie w bagazniku
zapalala sie jak otw bagaznik
mialem do niej dodatkowy przedluzacz zeby mozna bylo wykonac drobna naprawe w nocy
i gdzie go najlepiej umieścić żeby wszystkie przewody były blisko, jedyne co mi przychodzi do głowy to po lewej stronie nad przednim głośnikiem, tam chyba był montowany fabryczny ściemniacz.