poza wymiana nagrzewnicy i panelu pozostaje jeszcze kwestia czynnika
manualna klma chodzi na czynnik z freonem, klimatron na przyjazny dla dla środowiska, w obu instalacjach sa rózne chłodnice, przewody, sprężarki, a nawet uszczelniacze
nie wiem jak stara instalacja zniesie napelnienie nowym czynnikiem, możliwe jest rozszczelnienie z czasem, moge sie jednak mylić
hm... no tezby chciał sie doweidziec wiecej i mnie wiecej jakie koszta sie z tym wiaza
zrób foto przewodów klimy, a konkretnie zaworków do wpuszczania czynnika, po tym mozna bedzie poznać jaki typ instalacji jest, jak blizej ściany grodziowej to stary, blizej spręzarki to nowy
w najlepszym przypadki masz do wymiany panel i nagrzewnice to wydatek min 500 zl
kupujac zwróć uwagę czy nagrzewnica jest kompletna, dmucha i jez to spory wydatek jesli je kupujesz osobno
Pomg: 1 raz Doczy: 27 Lis 2006 Skd: sucha beskidzka
Wysany: 2008-12-21, 16:03
manualna klima wychodziła do konca produkcji e36 i była nabijana gazem r134a tak samo jak klimatronik który wychodził od 95r z gazu r12 zrezygnowano na przełomie 92/93 pozdrawiam
Musisz wymienić kompletną nagrzewnicę razem z panelem i ma działać. Koszt części około 700zł. Robiłem to u siebie, trochę czasu zajmuje, ale ofekt jest super.