Wysany: 2008-12-28, 15:31 podwyższona temperatura silnika m20b20
Witam! temat moze dla wielu prosty, ale mi nie daje spokoju. zaczelo sie juz w pazdzierniku czyli jeszcze w miare cieplo bylo. wskazowka od temperatury zaczela "podskakiwac". chwile poskakala i zatrzymywala sie w okolicach 3/4 skali. podczas jazdy miedzy 50-90km/h. ponizej i powyzej tych predkosci dochodzila do czerwonego pola i tak stala nie dochodzac na szczescie do konca skali. a jak byla juz na czerwonym i pierwsze 3 biegi szly do odcinki to spadala spowrotem w okolice polowy... w grudniu sie uspokoilo i trzymala temperature rowniutko na polowie niezaleznie od stylu jazdy i predkosci. teraz przy mrozach znowu zaczelo stac na 3/4 skali i nie schodzi ani w jedna ani druga strone. co to moze byc? sprzeglo wiskotyczne swiruje? moze czujnik tylko wariuje? poradzcie co moze sie dziac...
_________________ Życie bez wymarzonego samochodu wydaje sie trudniejsze...
na 95% zapowietrzony układ, miałem podobnie ale u mnie może 2 razy może wskazówka doszła do 3/4 skali, wolałem pomordować się z odpowietrzaniem niż później mieć niemiłą niespodziankę w postaci masełka pod korkiem...
w wigilie plyn wymieniony, stan sprawdzony i jest tyle co potrzeba. do czerwonego pola w sumie nie doszlo ale ponad 3/4 bylo... odpowietrzony tak jak w Etzoldzie napisano, az zacznie leciec plyn bez babelkow w zaworku...
termostat do kontroli? tylko jak?
Wskaźnik jak gość ze Słupska pisze, lub zimne luty w liczniku.. Nie wariuje czasem Ci ekonomizer, czy inne podzespoły licznika? Któraś masa w liczniku zapewne..
Wskaźnik jak gość ze Słupska pisze, lub zimne luty w liczniku.. Nie wariuje czasem Ci ekonomizer, czy inne podzespoły licznika? Któraś masa w liczniku zapewne..
no tylko wskaznik od temperatury ma te odchyly... normalnie stoi i nagle zaczyna "podskakiwac". a jak sie uspokoi to idzie do gory do czerwonego i sobie stoi na samym poczatku czerwonego pola...
zobacze co z tym termostatem w takim razie.
jak wskazówka będzie na czerwonym to sprawdź czy dolna rura chłodnicy jest gorąca- jeśli nie to może być termostat walnięty.
miałem w e30 walnięty wskaźnik temp- na zimnym silniku temp stała prawie na połowie, a podczas jazdy dochodziła prawie do czerwonego, choć układ chłodzenia był sprawny.
a wiec poczynilem pierwszy krok- puk puk jak zaczela skakac powyzej polowy puknalem w deske pare razy, podskoczyla wskazowka ze 2 razy i sie ogarnela teraz trzyma sie na niecalej polowie miejmy nadzieje ze bedzie wsio ok teraz. dzieki wielkie za porady!
pozdrawiam tylmanek.
Witam
Miałem tak samo z tym ,że wariował mi też wskaźnik paliwa , pomogło wyjęcie całego licznika i dokręcenie śrubek ,nakrętek ( nie pamiętam dokładnie jak są one mocowane ) od wskaźnika paliwa i płynu chłodzącego.
A i zanim je dokręciłem to przeczyściłem delikatnie te miejsca styku śrubki ze ścieżką licznika
Pozdro
_________________ Motor i Samochód słucha się tylko kierowcy
Ostatnio zmieniony przez Rambo 2008-12-30, 12:16, w caoci zmieniany 1 raz
dzisiaj pogadam z ojcem bo wzial moja mala w delikatna trase czy cos sie dzialo z temperatura. jesli dalej skakalo to zrobie tak jak mowisz Rambo koledzy wczesniej o tym pisali ale wole zostawiac rozkrecanie na sam koniec bo zdolnosci manualne mam, ale do zdejmowania plastikow na sile
pozdrawiam
no jesli dalej bedzie skakalo to po nowym roku rozkrecam dzisiaj nic sie nie dzialo na szczescie Rambo jak cos to sie napewno odezwe a pewnie i nie tylko z rozkrecaniem licznika ale i pogadac tak ogolnie o samochodach
pozdrawiam!