Wysany: 2005-01-31, 14:57 Jak prawidłowo powinna działać sonda lambda?
Mam pytanko.Jak prawidłowo powinna działać sonda lambda.Moja działa tak:pan mechanik kazał właczyć silnik na benzynce.Samochód popracował 2-3 min.(był z resztą ciepły bo przed chwilą przyjechałem)Po podłączeniu voltomierza pokazywał on na wolnych obrotach wartość w okolicach 0,3-0,4V.Cały czas stało to w miejscu.Po przygazowanie wskazówka lekko wychylała sie w jedna lub drudą stronę.Pan mech. powiedział że ta wskazówka powinna wychylać się cały czas od 0,1 do 0,9 a nie stać w miejscu.Czy to prawda.Proszę żeby wypowiedziały sie osoby w 100% pewne.Acha po przełączeniu na gaz wskazówka też stała na 0,3, a przy gazowaniu wychylała się trochę bardziej niż na benzynie.Samochód to BMW 325i e30 rok 90
diody, czy wskazowka jak w tym przypadku na wysokich jak i na wolnych obrotach powinna latac tam i spowrotem, jak stoi, to lambda do wymiany, sam tak mialem miesiac temu, a teraz jest ok
_________________ E30 1.8i M40
gg 3437874
Anonymous Go
Wysany: 2005-01-31, 22:16
yyyyy No to jescze raz. Na wolnych obrotach przy rozgrzanym silniku ma latać czy ma stać??
delikatnie może się wachać... ale w pewnym zakresie prawidłowego składu mieszanki, a więc tak jak ci napisałem wyżej... sonda tylko bada i wysyła wyniki
dobra to teraz powiedzcie miedzy ktorymi kablami(kolory) sie mierzy napiecie i czy mierzy je sie we wtyczce (rozpietej)??
_________________ E46 320iT
E30 325i M TECHNIC II 89 coupe
była E30 320i coupe
e-30 [Usunity]
Wysany: 2005-02-01, 00:26
ogolnie sonda powinna chodzic caly czas bardzo szybko gora dół gora dół i tak dalej przy hamowaniu silinikiem powinnna stac na dole zas przy maxymalnym otwarciu przepustnicy (gaz do dechy) powinna miec tz. wzbogacenie czyli caly czas na 1volt u mnie dochodzi do 1.20
no to nieźle masz... u dawida nigdy nie było aż tyle.... a jeździ z tym cały czas i non stop sobie patrzy na to...
a przy sondzie masz 4 kabelki... 2 szare, czarny i biały... i z tego co pamiętam to na czarnym i białym jest to napięcie... (czarny to chyba masa, szare zasilanie a biały sygnał) nie pamiętam... to nie problem sprawdzić.... no i oczywiście na pracującym silniku i na podpiętej sondzie... po prostu wepchnij koncówki od miernika kolejno w dziurki koło przewodów i patrz.... dużo pród nie masz... raptem 6.... a jak ci wyjdzie wynik minusowy to zamien miejscami
Anonymous Go
Wysany: 2005-02-01, 12:58
Przeczytajcie to i napiszcie jak to zrozumieliście: http://www.zss.pl/kmmm/fo...anow/stanow.htm
Ja zrozumiałem to tak że dobra sonda powinna cały czas skakać w zakresie pracy.
Anonymous Go
Wysany: 2005-02-01, 13:34
przy idealnie dopasowanej mieszance sonda powinna caly czas miec napiecie 0,71V na (benzynie 95 choc nie wiem czy to ma jakies znaczenie)
dziala w zakresie od 0 do 1,2V (lub 0-1V w niektorych przypadkach)
wahanie sie przy dodawaniu gazu itp. to wynik kiepskiej instalacji wtryskowej - zbyt wolno przelicza sygnaly i zbyt wolno oblicza mieszanke
na wolnych obrotach powinna wskazywac 0,5-0,7V - jesli pokazuje inaczej to trzeba doregulowac przeplywomierz sruba upustu (taka imbusowa u gory)
no ale moge sie mylic........
pzdr
duchX [Usunity]
Wysany: 2005-02-06, 09:16
NIC NIC NIC NIC NIC
Ostatnio zmieniony przez duchX 2008-08-01, 04:11, w caoci zmieniany 1 raz
Anonymous Go
Wysany: 2005-02-06, 15:06
Dzięki panowie za pomoc.Już jestem po wymianie i wiem jak powinna pracować prawidłowo,bo tak teraz pracuje.Po rozgrzaniu silnika sonada na wolnych skacze tak miedzy 0,1-0,2 do 0,7-0,9.Po dodaniu gazu natychmiast idzie na 0,9 nawet trochę więcej.Jeżeli dodasz gazu i przytrzymasz gaz w jednym miejscu to sonda idzie na 0,9 a póżniej zaczyna przy stałych obrotach np. 2000 regulować ,a wiec skacze od 0,1 do 0,9.Kupiłem sondę uniwersalną Boscha.Acha dobra rada dla innych z podobnym problemem.Jeżeli zdecydujecie sie na sonde uniwersalną to macie dwie do wyboru .Masową (czyli z masą na obudowie) i zwykłą.Do BMW 325i e30 i pewnie do wszystkich silników M20 musi być sonda masowa(z masą na obudowie), bo ta sonda jest szybsza.No i jeżeli zdecydujecie sie na tą uniwersalną ,to sondy masowe sa dreższe,ale nie kupujcie tych .Kupcie zwykła i łatwo ją można przerobić na mosową.Przy lutowanie waszej wtyczki(bo uniwersalne sondy mają wtyczki które oczywiście nie beda miały wtyczki takiej jak wasza) do przewodu szarego dolutujcie dodatkowy przewód i puście go na masę np silnika.No i wszystko działa.Dobrze przyjżyjcie sie waszym oryginalnym sondą i zobaczycie że rozwiązanie fabryczne to wcale nie jakiś cud techniki z tą masą na obudowie sondy.Dziękuję za uwagę
Ja za sondę dałem 150 PLN.A jężeli chodzi o sondę do M30 to ja nie wiem jaka ma być.Dopiero na tym forym ktoś napisał że mu napiećie na sondzie skacze do 1,2 V.Ja nie wiem czy to dobrze.Wiem że są sondy o zakresie pracy 0-1V i 0-5V.