BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
ATS a gałki
Autor Wiadomo
bmw318i 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 05 Sty 2009
Skd: Małopolska
Wysany: 2009-01-05, 18:29   ATS a gałki

Witam, jestem świeżym kierowcą e30 i mam jeden problem dla mnie ogromny(tylko proszę nie równajcie mnie z ziemią)

Chciałem dziś sprawdzić jakie mam ET w swoich felgach(15 calowe ATS) i zobaczyłem, że otwór centrujący w ogóle nie jest na piaście. Zdołowało mnie to bo przynajmniej z tego co ja się orientuję raczej nie powinno tak być podniosłem samochód odkręciłem koło no i był tam założony dystans(prosty 10mm dystans) Ściągłem go założyłem felgę dokręciłem zszedłem do kanału zakręciłem kołem i się załamałęm... gdy gałka się przekręci ociera o felgę natomiast z dystansem nie ociera jest około 1 mm luzu i teraz nie mam zielonego pojęcia co zrobić czy sprzedać te felgi poszukać z innym ET (jeśli tak to doradźcie proszę z jakim) czy oszlifować gałkę o 1.5mm ?
Nie wiem jak reszta BMW ale ja mam koło przykręcone na szpilkach a nie na śrubach i z założonym dystansem nakrętki wkręcają się tylko na około 3/4 swojej długości.

Mnie to po prostu załamało
JEŚLI TRZEBA TO DAJCIE ZNAĆ A ZROBIĘ ZDJĘCIA I WSTAWIĘ TU NA FORUM
Ostatnio zmieniony przez bmw318i 2009-01-05, 18:38, w caoci zmieniany 1 raz  

kavka 

Pomg: 1 raz
Doczy: 04 Mar 2007
Skd: Jaworzno
Wysany: 2009-01-05, 18:39   

Jedynie dystans z otworem centrującym pod warukiem że ten w feldze jest większy niż ten na piaście ...

bmw318i napisa/a:
Nie wiem jak reszta BMW ale ja mam koło przykręcone na szpilkach a nie na śrubach i z założonym dystansem nakrętki wkręcają się tylko na około 3/4 swojej długości.

Szpilki w Beemce ?? :shock:

Jaworzno LanS SQUAD :D

bmw318i 

Wysany: 2009-01-05, 20:21   

Niestety średnica jest ta sama zarówno w piaście jak i w feldze:(( tak szpilki są a powinny być śruby ? tzn ja nie wiem czy to dobrze nazywam ale chodzi mi o to że niema śrub którymi przykręca się koło do tarczy tylko przykręcam nakrętki na te właśnie szpilki :D
Ostatnio zmieniony przez bmw318i 2009-01-05, 20:25, w caoci zmieniany 1 raz  

kavka 

Pomg: 1 raz
Doczy: 04 Mar 2007
Wysany: 2009-01-06, 00:06   

bmw318i napisa/a:
Niestety średnica jest ta sama zarówno w piaście jak i w feldze:(( tak szpilki są a powinny być śruby ? tzn ja nie wiem czy to dobrze nazywam ale chodzi mi o to że niema śrub którymi przykręca się koło do tarczy tylko przykręcam nakrętki na te właśnie szpilki :D

No to bardzo dziwne że są szpilki ... Pokaż zdjęcia najlepiej może coś ktoś wymyśli :wink:

Jaworzno LanS SQUAD :D

wojtaq 

Pomg: 10 razy
Doczy: 17 Lut 2006
Wysany: 2009-01-06, 10:22   

lepiej opchnij te kółeczka ...
pokaż fotke kół i tych szpilek :shock:
324dA

G-R-Z-E-Ś 

Pomg: 2 razy
Doczy: 22 Mar 2007
Skd: Kraków N-H
Wysany: 2009-01-06, 13:17   

Kolego szpilki na pewno masz wkręcane ! czyli powinieneś wykręcić szpilki i wkręcić zwykłe śruby ! Dużo ludzi w ten sposób montuje dystanse i koła ( dokładnie tak jak ty masz to zrobione ) a felg szukaj najlepiej z ET 15 oczywiście mówię o felgach 15 i nie będziesz miał żadnego problemu z osadzeniem felgi i wszystko będzie dobrze wyglądać ! A i wywal te szpilki i kup sobie nowe śruby !

Pozdrawiam

Było E30 325 Touring , E32 730 V8 , E30 325 MT I , E34 540IA , E38 740IA :(

Teraz jest WRANGLER , Cooper S, E81 118i :P

wiechue30 
/////ALPINE equipped

Pomg: 13 razy
Doczy: 13 Lis 2005
Skd: KRAKÓW
Wysany: 2009-01-06, 20:09   

A nie masz opisane na feldze rozmiaru i ET - moze po wewnętrznej stronie?? jeśli chodzi o ET to tak jak pisze GRZEŚ - 15 jest optymalne, fabryczen BBS mają 7x15 ET24 czyli szukaj między 24 a 15 i wtedy bez żadnych dystansów powinna felga pasować - jeszcze jest kwestia szerokości felgi.

" To nie kierowca wybiera samochód - to samochód wybiera kierowcę "

bmw318i 

Wysany: 2009-01-06, 20:52   

Dzięki chłopaki za pomoc a z tymi szpilkami myślałem właśnie że mogą być wkręcane... kurde ale pozostaje najgorszy problem zakupu felg... te które mam tzn ten model jest wystawiony na allegro za 400 zł z oponami to ile mógł bym dostać bez opon ? ehh;/ Ale dzięki wielkie za pomoc
AA jeszcze jedno, w sprawie tego ET czy e30 niema oryginalnie et35 ? czyli np na zimę nie mógł bym szukać felg z ET od 35 do 15 ?
Ostatnio zmieniony przez bmw318i 2009-01-06, 21:05, w caoci zmieniany 1 raz  

wiechue30 
/////ALPINE equipped

Pomg: 13 razy
Doczy: 13 Lis 2005
Skd: KRAKÓW
Wysany: 2009-01-08, 00:00   

ET35 jest bodajże w oryginalnych stalowych felgach które są wąskie, wymiar ET jest nierozlącznie związany z szerokością felgi - masz teraz pewnie 7x15" ET 35 i obciera o galki, jakby bylo ET25 to problemu by nie bylo, najpewniej szukać z ET między 30-15, wtedy szerokość od 6"-9" wejdzie na pewno!!

" To nie kierowca wybiera samochód - to samochód wybiera kierowcę "

Bagor 

Pomg: 4 razy
Doczy: 21 Kwi 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2009-01-08, 01:04   

bmw318i napisa/a:
AA jeszcze jedno, w sprawie tego ET czy e30 niema oryginalnie et35 ? czyli np na zimę nie mógł bym szukać felg z ET od 35 do 15 ?

Oryginalne alufelgi BMW 14 cali, tzw. "słoneczka", mają właśnie ET35, więc możesz takie śmiało zakładać. Jeśli chodzi o oryginalne felgi BMW typu "szprychy", to 14 calowe mają ET30, a 15 calowe ET24.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: