Wysany: 2009-01-05, 17:12 E-34 PROBLEM Z CZUJNIKIEM TEMPERATURY ZEWNETRZNEJ
Witam mam problem z czujnikiem temperatury zewnetrznej pokazuje caly czas -30 i dlatego pytanie gdzie znajduje sie ten czujnik i jak wyglada? szukalem w zderzaku i znalazlem dwa urwane kabelki czy to moze byc to chcialbym to zrobic.Wiem ze czujnik do bmw jest drogi i pasuje jakis od opla.Pytanie gdzie to podlaczyc zeby dzialalo gdzie szukac tych kabelkow do podlaczenia i jakie maja kolory? z gory dziekuje z pomoc i wskazowki pzdr
_________________ TŁUMIKI SPORTOWE NOWE I UZYWANE PW
czujnik znajduje sie w e34 jak stoisz przodem do auta to po prawej stronie przed halogenem, schowany jest za zaślepką ( w zaślepce powinna by mała dziurka), Na allegro np są dostępne zamienniki po ok 30zł więc koszt nie jest duży.
wygląda on tak:
_________________ bmw e39 530d; e30 335, e30 cabrio, bmw 1800
a wie ktos moze jakie to sa kolory tych kabelkow bo u mnie wisza cztery kabelki dwa to chyba do chalogena a drugie dwa to chyba do tego czujnika tak bo nie wiem gdzie sie mam wpiac zeby podlaczyc ten czujnik
Ja tez u siebie musze rozkminić zagadke ktore kable powinny byc od tego czujnika bo mam chyba 3 lub 4 kostki obciete i zaizolowane... Najgorzej jak sie jakis paprun dorwie do instalacji elektrycznej...
Ostatnio zmieniony przez Yabi 2009-01-06, 00:44, w caoci zmieniany 1 raz
bedzie dzialal musisz miec tylko wtyczke
tak szczerze powiem ze z braku innego podlaczalem taki czujnik nawet w e39 z 2002 roku i smigalo pieknie a klient byl zadowolony, bo dopoki nie mial czujnika to mu webasto szfankowalo ( wiem wiem drut ale z braku laku... )
ale jedno pytanko gdzie to podpiac?Mam jakies kabelki tylko nie wiem od czego moze wie ktos do czego to podlaczyc moze ma zdjecie ktos jak to wyglada na aucie dzieki
_________________ TŁUMIKI SPORTOWE NOWE I UZYWANE PW
wisza cztery kabelki dwa to chyba do chalogena a drugie dwa to chyba do tego czujnika
Napewno te do czujnika będą poprowadzone bliżej osi samochodu.
wrona napisa/a:
musisz miec tylko wtyczke
Wcale nie musisz. Wystarczy jak w jakimś sklepie elektronicznym kupisz zwykłe konektorki, trochę je rozchylisz i wejdą na bolce w czujniku. Sam tak mam, bo mi kable zaraz przy wtyczce się pourywały i nie dało rady polutować.
A jak już podepniesz to musisz poczekać trochę, bo ta temp. na wyświetlaczu zmienia się stopniowo -30, -28, -25 ..., aż dojdzie do prawidłowej.
Wg schematu wszystko powyżej 525 to dwa kable: brązowo-czarny i niebieski. Co do wtyczki/kostki, podjechałbym na "szrot" albo do ASO 3zł takie cudo. Połączenie będzie szczelne.
Ostatnio zmieniony przez Pinczer 2009-01-08, 14:40, w caoci zmieniany 1 raz