BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
stozek na gazie
Autor Wiadomo
kamil
[Usunity]

Wysany: 2005-01-31, 21:22   stozek na gazie

witam
kilka dni temu zalozylem filtr stozkowy w 318is m43 jezdze na gazie. Mam wrazenie jakby nie bylo efektow a wrecz przeciwnie jakby dlawil sie w niskich obrotach gdy chce momentalnie przyspieszyc.Czy jest to mozliwe i co moge jeszcze poprawic w tej sprawie.Moze tylko mam takie wrazenie spowodowane wyciem przy zasysaniu powietrza ze auto gorzej przyspiesza? Czym najlepiej myc taki filtr i jak czesto zeby nie zaszkodzic silnikowi?

yoshi 
Pepsi Mrucielago

Pomg: 7 razy
Doczy: 21 Lis 2004
Skd: Warszawa - Zacisze
Wysany: 2005-01-31, 21:43   

jak masz LPG to nie zakladaj stozka :P
to Ci powie kazdy gazownik :D :D :D
Fiat 126 '99
Baur TC2 '86

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2005-01-31, 21:46   

1) DO AUT Z GAZEM NIE ZAKŁADAJ STOŻKÓW BO PEWNEGO RANKA POŻEGNASZ SIĘ Z UKŁADEM DOLOTOWYM, MOZE I MASKĄ, MOŻE CZYMŚ JESZCZE.

2) A gdzie masz ten filtr? Pod maską nie? Zaraz na przepływce siedzi? Pomijam to że jest zima, a dolot jest po drugiej stronie kolektora wydechowego, ale silnik to na prawde niezły agregat jest :roll:

3) Nie wiem, nie znam się na gazie, ale zagazowane auto ma byc oszczędne a nie szybkie, coś za coś.

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

lukasz
[Usunity]

Wysany: 2005-01-31, 22:09   

przy gazie stozek nie zda egzaminu dlatego ze przy stozku powietrze dosc swobodnie przeplywa, za swobodnie i nie ma taakiego dlawienia jak w zamknietym filtrze powietrza, zmien lepiej tak jak bylo ,
albo sprobuj przeregolowac. Przy stozku powinien potrzebowac wiecej gazu takze jak masz srube to mu odkrec a jak kompa to musisz podjechac tam gdzie ci zakladali i ustawic parametry silnika krokowego na laptopie. i wtedy powinno sie poprawic.

kamil
[Usunity]

Wysany: 2005-01-31, 22:14   

filtr mam zamontowany w miejscu wkladki w obudowie oryginalnego filtru i na niego jest bezposrednio skierowany oryginalny dolot zimnego powietrza. instalacje mam na komputerze, chyba musze mu zwiekszyc dawke gazu...,albo wrocic do oryginalu

e-30
[Usunity]

Wysany: 2005-02-01, 00:35   

Witam
co do gazu wypowiem sie obiektywnie mialem gaz z komputerm potem zalozylem sekwncyjny wtrysk i wcale nie uwazam zeby to mialo jakis zływplyw na tunning auto chodzi identycznie jak przed zalozeneim a na gazie ustawilem tak mape i wzobogacenie w poszczegolnych segmentach ze np na PB od 3tys do 7tys mam 4.8 na gazie mam 4.7:) przzed zalozeneim gazu rowniez mialem na benzynie 4.8 jezdze caly czas ostro i naprawde malo pali tego gazu niedlugo zwroci mi sie koszt instalacji.

P.s co to zwyklego gazu to prawda czasy na benzynie sa duzo gorsze...
a i te czasy to na drugim biegu

Domel 

Pomg: 1 raz
Doczy: 19 Sie 2004
Skd: Manchester
Wysany: 2005-02-01, 10:55   

Tutaj http://slave.e-edukacja.p...3845&highlight= troche było o stozku...

Baur 

Doczy: 05 Lip 2004
Skd: Warszawa
Wysany: 2005-02-01, 13:00   

E-30, masz sekwencyjny wielopunktowy gaz czy tylko wielopunktowy ? Rozumiem że masz sekwencyjny wtrysk benzyny ? Jaką masz instalacje gazu ?

Stożek może być do wielopunktowego gazu, bo ten lubi duzo powietrza, do zwykłego mieszalnika nie moze byc storzek, bo za dużo powietrza go dławi, dlatego właśnie jest zakładany mikser, by ograniczyć napływ powietrza.

Dlatego własnie wyrzucam mieszalnik, zakupiłem juz wielopunktowa instalacje Landi Renzo, czeka na montaż.

"(...) Proste są dla szybkich samochodów, zakrety są dla szybkich kierowcow" C. McRae

e-30
[Usunity]

Wysany: 2005-02-02, 00:46   

no wiec mam instalacje Diego senkwecyjny wielopunktowy wtrysk gazu za 3800zł i jestem bardzo zadowolony ale moje marzenie to ciekły gaz...

kazik 

Doczy: 25 Wrz 2004
Skd: Wieluń
Wysany: 2005-02-02, 18:29   

w czym problem z tym storzkiem?? :D
Ja w swoim M20B20 mam w tej chwili mikser o średnicy przelotu 47mm(dorobiony na zamówienie bo największy produkowany seryjnie mikser ma średnice 34mm) i nie raz śmigałem wogule bez filtra powietrza.Wystarczy odpowiednio zwiększyć dawkę gazu i nie ma prawa szczelać.

Pawel-e30 

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Kwi 2004
Skd: Wawa-Grochów
Wysany: 2005-02-04, 20:40   

to pochwal się ile ci teraz pali gazu i jak to jezdzisz zupełnie bez filtra powietrza????????? :lol:

lukasz
[Usunity]

Wysany: 2005-02-04, 21:52   

do "kazika" a ile ci teraz pali z wieksza zwezka???? jaka roznica poza lepszym odejsciem na benzynie??? Ile ci palilo na mniejszej zwezce ? a ile teaz
?? ??? POZDRO :P :P :P

Sosen 
BORN TO DRIVE

Pomg: 8 razy
Doczy: 01 Kwi 2004
Skd: Szczecinek
Wysany: 2005-02-05, 20:28   

kazik napisa/a:
w czym problem z tym storzkiem?? :D
Ja w swoim M20B20 mam w tej chwili mikser o średnicy przelotu 47mm(dorobiony na zamówienie bo największy produkowany seryjnie mikser ma średnice 34mm) i nie raz śmigałem wogule bez filtra powietrza.Wystarczy odpowiednio zwiększyć dawkę gazu i nie ma prawa szczelać.

a jaką średnicę miksera miałeś pierwotnie? ja u siebie mam 32mm i po założeniu 37mm było lepiej na benzynie, ale na gazie fura jechała mi gorzej więc założyłem spowrotem 32mm i stożek. Jest OK. Chcę jeszcze zrobić taki lejek żeby powietrze łagodniej wpadało do dolotu i żeby to jeszcze lepiej to chodziło. Jakie są wrażenia z jazdy na LPG po założeniu tak dużego miksera? Czytałem że po testach różnych średnic mikserów w 3.5L nalepiej sprawował się ten o średnicy 41mm.

e36 318ti compact szrotex

Domel 

Doczy: 19 Sie 2004
Skd: Manchester
Wysany: 2005-02-05, 20:51   

Czytam czytam i nie moge się dowiedziec...
Czy warto zakładac stożek do gazu czy nie?
Proszę o wypowiedź tych, którzy mają gaz i stozek.
Nie interesuje mnie teoria tylko PRAKTYKA.

duchX
[Usunity]

Wysany: 2005-02-06, 08:54   

NIC NIC NIC NIC NIC
Ostatnio zmieniony przez duchX 2008-07-31, 08:06, w caoci zmieniany 1 raz  

erikson 

Doczy: 16 Lip 2004
Skd: W-wa-
Wysany: 2005-02-06, 09:44   

kiedys kupiłem sobie stozek,przekładam go z auta do auta(gdy kupie nowe,te jez jest 3 ze stozkiem),teraz jezdze na 3.5l ze stozkiem na gazie,zawsze jedzi mi sie lepiej na stozku,ale po wywaleniu orginału instalacja musi byc ponownie ustawiona.Trafiaja mi sie auta ze zwykła instalacja na srobke wiec sam zawsze sobie ustawiam i jest oki.W 535 ustawiałem na analizatorze aby było naprawde dobrze i nic sie nie dzieje dziwnego.Wywaliłem orginalne podłaczenie(puszke filtra i rure dolotowa) które idzie od przepływki,w te miejsce wstawiłem kolanko i rure PCV fi 80 na koncu stozek i kawałek tunelu do doprowadzenia zimnego powietrza. Gdzies czytałem aby nie zakładac bezposrednio za przepływka bo nie bedzie pracował dobrze na wolnych obrotach,powinna byc zachowana odpowiednia długosc dolotu.

tu jest opis

http://bmw.isp.net.pl/tuning/dol.htm

tsuru
[Usunity]

Wysany: 2005-02-06, 12:09   

panowie ....nie jestem fachowcem ...ale troche z gazem juz walcze...

....jak kupil stozek to moze niech go wrzuci ...jak bedzie sie przelanczac na benzyne to cos tam moze zauwazy
...a na gazie bedzie nadal przymulony ...

....mozatym dlawi sie i dlawi przy stozku ...
....ktois mowi zeby gaz podkrecic...

....a nie lepiej przytkac mu jeszcze dolot powietrza zaraz za stozkiem ?? ?
...wiadomo ze jak bedzie bral wiecej powietrza to mu bedzie sie dlawil
...przeciez w koncu ma bys mieszanka w skali 1 do 8

kazik 

Doczy: 25 Wrz 2004
Skd: Wieluń
Wysany: 2005-02-08, 21:50   

Cytat:
to pochwal się ile ci teraz pali gazu i jak to jezdzisz zupełnie bez filtra powietrza?????????

spalanie od 8 do 15l na 100km zależne od tego jak jezdrze.A z filtrem to nie tak że smigam sobie cały czas bez filtra.Po prostu podczas sprawdzania autka ściagam zawsze filtr powietrza żeby więcej powietrza dostawało sie do silnika i dopiero reguluje autko.ą czasem zdarza się mi tak pojeżdzić bo często eksperymętuje z mikserami i niechce mi się nieraz zakładać calej puszki od filtra :lol:
Cytat:
a jaką średnicę miksera miałeś pierwotnie? ja u siebie mam 32mm i po założeniu 37mm było lepiej na benzynie, ale na gazie fura jechała mi gorzej więc założyłem spowrotem 32mm i stożek. Jest OK. Chcę jeszcze zrobić taki lejek żeby powietrze łagodniej wpadało do dolotu i żeby to jeszcze lepiej to chodziło. Jakie są wrażenia z jazdy na LPG po założeniu tak dużego miksera? Czytałem że po testach różnych średnic mikserów w 3.5L nalepiej sprawował się ten o średnicy 41mm.

miałem 32mm,potem 34,38,42 i na końcu tem 47 i na nim chodzi najlepiej tylko musiałem zmienić odparownik bo nie ciągnoł praktycznie z niskich obrotów na poporzednim.

Dominik 
pssssssssssssyyyt

Doczy: 10 Sie 2004
Skd: Puławy
Wysany: 2005-02-08, 23:39   

Stożek ma sens w przypadku wtrysku gazu. Z założenia ma zmniejszać opory układu dolotowego. Jaki sens zakładać stożek do zwykłej instalacji skoro mikser i tak skutecznie tłumi dolot...

cosmosschwarz orgazmotronic
Buda E30 320i 2D + 5 śrub + hybryda 2,7... w końcu nadmuchana... poszła do nowego pana

Sosen 
BORN TO DRIVE

Pomg: 8 razy
Doczy: 01 Kwi 2004
Skd: Szczecinek
Wysany: 2005-02-09, 09:52   

Właśnie w celu zmniejszenia oporów stawianych przez mikser będę do siebie dorabiał taki jakby lejek na którym będzie zamontowany stożek i będzie on łagodniej zmniejszał średnicę dolotu z 70mm do średnicy miksera żeby powietrze nie trafiało bezpośrednio na "ścianę z dziurą" w postaci miksera tylko trafiało tam łagodniej i szybciej bez zbędnych zawirowań.

e36 318ti compact szrotex

kafarek 
Master of desaster

Pomg: 14 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: Tczew
Wysany: 2006-08-14, 21:36   

Czyli konkludując, stożek w gazie dobry jest czy nie? Słyszałem opowieści iż przyczyn strzałów gazu najpierw trzeba szukać wo dolocie powietrza. I że stożek załatwia sprawę - ze skutkiem pozytywnym :] Nie bardzo mi to się na logikę przekłada, bo nie czaję jak można zwiększać dopływ powietrza jednym elementem, gdy regulacji podlegają 2.. filtr i mixer :? :?

Menel 

Pomg: 10 razy
Doczy: 23 Lis 2004
Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2006-08-14, 23:19   

kafarek, uzyj szukaj i poszukaj podobnego tematu bo tam wlasnie napisalem o zalozeniu stozka do gazu.
przed zalozeniem palila 16 l/g a teraz 17-18. nic nie strzela, sam wyregulowalem i wszystko jest ok.jezdze na nim ponad 2-3 miesiace.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: